Annonce
Indland

København skal affinde sig med at være Danmarks hovedstad

Kristian Thulesen Dahl har en stribe forslag til, hvordan land og by kan komme i bedre balance. DF er på ingen måde færdig med flytning af arbejdspladser fra hovedstaden. Foto: Mette Mørk

Hovedstaden vender ryggen til resten af landet, og det skal stoppe. Det mener Kristian Thulesen Dahl, der i avisen Danmark lancerer en række forslag til, hvordan han mener, land og by kan komme bedre i balance. Og Dansk Folkepartis formand slår samtidig fast, at forslagene skal "afspejles" i et eventuelt kommende blåt regeringsgrundlag.

Vi mødes på Café Conrad i Søndergade i Vejle. Det lyder voldsomt moderne, men det er det ikke. Ikke rigtig en overraskelse når man tænker på, at det er formanden for Dansk Folkeparti, der har valgt stedet.

Huset står flot med bindingsværk, og på væggene hænger plancher med Vejles historie de seneste 100 år. Gamle avisudklip med trafikkaos i Vejle midtby i 1950'erne og oversvømmelsen i 1924.

Kristian Thulesen Dahl skal lørdag deltage i Det Fynske Folkemøde, hvor han skal tale om balancen mellem hovedstaden og resten af landet.

Emnet er brandvarmt. Ved sidste valg ryddede Dansk Folkeparti bordet især i det syd- og sønderjyske, og siden har Venstre og Socialdemokratiet forsøgt at vinde de tabte stemmer tilbage. Det har udløst en lang række af løfter til landdistrikterne, og senest lancerede Socialdemokratiet et nærhedsudspil på deres sommergruppemøde.

Nu er det så Dansk Folkepartis tur til at fortælle, hvad de vil, og Kristian Thulesen Dahl starter med et udfald mod hovedstaden.

- København skal være tilfreds med at være en god hovedstad for Danmark. Lige nu har vi en hovedstad, der i højere grad vil sammenligne sig med andre hovedstæder rundt omkring i verden og konkurrere med dem og ligne det, man også finder i andre hovedstæder, fortæller Kristian Thulesen Dahl.

- Hvad mener du årsagen er til det?

- Det her bliver jeg lige nødt til at sige, starter Kristian Thulesen Dahl nærmest undskyldende.

Vi ved dog begge, at han ikke mener det. Det er svært at interviewe en DF'er, uden det på et eller andet tidspunkt kommer til at handle om udlændinge.

- Mere end hver femte af dem, der bor i København i dag, er født i udlandet, og det er måske en del af problemet, for så er det svært at affinde sig med, at det er nok at være Danmarks hovedstad, for så bliver det sådan en internationalt baseret by.

Konsekvensen er ifølge Kristian Thulesen Dahl, at dansk kultur fylder for lidt i hovedstaden.

- Det lyder næsten som om, at du vil have København omdannet til et nationalmuseum?

- Joo... Nej, det havde jeg ikke lige tænkt mig, griner Kristian Thulesen Dahl på en måde, så man får indtrykket af, at han alligevel overvejer det.

- Det kan jo godt ske, at det både kan være velfungerende og vække gode mindelser om, hvordan noget engang var.

- Vil det ikke stække København?

- Det tror jeg ikke på.

- Men København er jo en vækstmotor i konkurrence med andre metropoler?

- Det er rigtigt, at der flyttes rundt på en masse penge i København. Der er hovedsæder og finansielle virksomheder, og det er ikke for at forklejne det, men Lego, Danfoss, landmanden, der sælger grise, og så videre. De laver noget, som vi eksporterer og tjener penge på, og det er altså en anden type værdi, argumenterer Kristian Thulesen Dahl.

5 skarpe til Thulesen Dahl

- Kristian Thulesen Dahl, du siger, du vil bringe Danmark i bedre balance. Men noget af det mest centraliserende i nyere tid var kommunalreformen. Den stemte du for. Hvordan hænger det sammen?

- Hvis vi tager kommunalreformen, så mener jeg ikke, at der er modsætning mellem at ville samle nogle faglige miljøer og samtidig sørge for, at der stadig er en spredning. Før kommunalreformen var der brug for at samle nogle faglige miljøer, men det behøvede man jo ikke at gøre i de store byer.

- Men når man går fra 271 kommuner til 98 og fra 13 amter til fem regioner, så er det vel ensbetydende med en centralisering?

- Ikke nødvendigvis. Det kommer jo an på, hvordan kommunerne griber det an. Jeg synes godt, at man kunne have spredt forvaltningerne noget mere i stedet for at samle dem få steder.

- Så du mener altså, at det er implementeringen, der er problemet. Hvad tænker du i dag om produktet af reformen?

- Man kan sige, at den måde, det har udviklet sig på, understreger nødvendigheden af, at vi gør noget nu.

- Burde du ikke have forudset det?

- Det som jeg ikke forudså var, at der var nogle kommuner, der gerne ville være rigtig store. Jeg troede der ville være en modstand mod at blive lagt sammen. Vi besluttede dengang, at der skulle være en minimumsstørrelse på 30.000 indbyggere på de nye kommuner, men vi burde have lagt et maksimum ind også. Det anerkender jeg.

- Nu vil I så nedlægge regionerne, ender det ikke også bare i mere centralisering?

- Vi vil decentralisere med det. Vi vil tage en række opgaver fra regionerne og give til kommunerne. Det kan være blodprøver og andre undersøgelser. Vi genopfinder ikke det lille lokale sygehus med det, og det vil vi ikke foregøgle, at vi gør, men vi rykker nogle ting tættere til folk

Avisen Danmarks Thomas Funding mødte Kristian Thulesen Dahl på Café Conrad i Vejle. Huset står flot med bindingsværk, og på væggene hænger plancher med Vejles historie de seneste 100 år. Foto: Mette Mørk

Statslige arbejdspladser

Derfor er der ifølge formanden for Dansk Folkeparti fortsat brug for en lang række initiativer, der kan "bringe Danmark i bedre balance". Et af dem er en mere jævn fordeling af statslige arbejdspladser i hele landet. Regeringen har ellers anført af Venstre flyttet omkring 6000 job væk fra København i denne valgperiode.

- Er der flere statslige arbejdspladser at flytte, uden det for alvor går ud over fagligheden eller serviceniveauet?

- Det tror jeg nok, der er. Der er ingen tvivl om, at hovedparten af de statslige job stadig er i hovedstaden, så selvfølgelig er der mere, der kan gøres, svarer Kristian Thulesen Dahl.

Venstre og Socialdemokratiet har indtil nu ikke villet love, at de vil fortsætte med egentlige flytningsrunder, hvor flere tusinde eksisterende arbejdspladser flyttes. Men det vil Dansk Folkeparti altså godt.

- Så står det til jer, er det ikke slut med deciderede flytningsrunder?

- Nej, det er det ikke.

- Regeringen har flyttet omkring 6000 job. Forestiller du dig, at det skal være i samme størrelsesorden?

- Ja, svarer Kristian Thulesen Dahl velvidende, at han på den måde placerer Dansk Folkeparti som det parti, der vil gå længst i den diskussion.

Annonce

Universiteterne ud af byerne

Statslige arbejdspladser kan dog ikke stå alene, og Kristian Thulesen Dahl advarer imod kun at fokusere på det ene redskab.

Ligesom Socialdemokratiet mener han, at nøglen til et Danmark i bedre balance ligger i en mere decentral uddannelsesstruktur. Noget regeringen også har leveret på ved at etablere 10 nye uddannelsessteder i byer så som Fredericia, Skjern og Holstebro.

Men hvor Venstre og Socialdemokratiet har haft meget fokus på de korte og mellemlange videregående uddannelser, vil Dansk Folkeparti også have universiteterne til at sprede sig. Ifølge interesseorganisationen Danmark på Vippen ligger 95 procent af universiteternes uddannelsespladser i år i de fire største byer. For mange, mener Kristian Thulesen Dahl.

- Vi kunne forpligtige dem til at lægge en plan over de næste fem år, hvor de flytter en vis procentdel af de udbudte uddannelser væk fra de store byer. Det kan da ikke være så svært, fortæller Kristian Thulesen Dahl.

- Det ku' man gøre, eller det ska' man gøre?

- Det skal man gøre! Det er næste bølge.

- Hvor stor en procentdel af uddannelsespladserne skal flyttes?

- Danmarks på Vippens anbefaling er, at mindst 10 procent skal ligge uden for de fire største byer, og den målsætning vil jeg gerne gøre til min, svarer Kristian Thulesen Dahl og fortæller samtidig, at han mener, at halvdelen af uddannelsespladserne på landets erhvervsakademier og professionshøjskoler skal placeres væk fra de største byer.

De ligger i dag på henholdsvis 70 og 65 procent.

- Jeg kan simpelthen ikke forstå, at man vokser op i det her samfund, og så tror man, at man skal ind til en stor by for at blive til noget. Det er jo helt godnat. Og når man først er kommet der, så ved vi bare, at det er svært at få folk tilbage.

- Er det ikke meget naturligt, at unge mennesker søger mod de store byer? Har du ikke også selv gjort det?

- Jo jo, jeg har jo studeret i Aalborg. Men jeg flyttede med det samme tilbage demonstrativt.

Annonce

"Det er ikke en statsbank"

De erhvervsdrivende i landdistrikterne er et andet fokusområde for Kristian Thulesen Dahl. De skal have bedre lånemuligheder, og det skal staten sikre dem.

- Jeg har sager på mit skrivebord, hvor vi har velfungerende virksomheder med overskud, der ikke kan få omlagt deres realkreditlån, fordi de ligger i nogle bygninger, der ikke ligger på alfarvej. Samtidig får de at vide, at de godt kan få lånet, hvis de er villige til at flytte til en større by. Det er jo en absurditet, siger Kristian Thulesen Dahl og fortsætter.

- Vi bliver nødt til at finde en eller anden model, hvor man fra statens side siger til bankerne og realkreditinstitutterne, at der tager vi en del af risikoen ved lånene, så bankerne igen tør give lån til de her mennesker.

- Du sætter jo markedskræfterne ud af spil. Lugter det ikke af statsbank?

- Det er ikke en statsbank. Bankerne skal også selv kunne miste penge, de skal selv have hånden på kogepladen, men staten skal tage noget af risikoen væk, og der skal vi finde balancen. Altså hvor megen risiko skal staten tage for, at det kan lade sig gøre, siger Kristian Thulesen Dahl.

Annonce

"Skal afspejles i regeringsgrundlaget"

DF har mange bud på, hvordan landet uden for hovedstaden kan løftes. Men partiet er før blevet kritiseret for, at deres ideer ikke altid bliver til virkelighed. Kristian Thulesen Dahl slår dog fast, at Lars Løkke Rasmussen kommer til at skulle forholde sig til forslagene, hvis blå blok vinder valget, og Dansk Folkeparti kommer i regering.

- Hvis vi kommer i en position efter et valg, hvor vi får mulighed for at skulle lave regeringsgrundlag, vil den her dagsorden også være afspejlet i et regeringsgrundlag, siger Kristian Thulesen Dahl uden at konkretisere, hvad "afspejlet" betyder.

- I fik et rigtig godt valg i landdistrikterne ved sidste valg, forsøger I ikke bare at holde på jeres vælgere?

- Tidligere på ugen cyklede jeg med psykisk skadede veteraner fra Frederikshavn til Aalborg, og da jeg kom til Aalborg, spurgte en journalist mig, om det ikke bare var et valgkampsstunt. Hvis det er valgkampstunt, så laver jeg dem hele tiden.

- Gør du ikke også det?

- Politikere skal vel fortælle, hvad de mener, og så håber vi selvfølgelig at få opbakning til det, siger Kristian Thulesen Dahl.

Annonce
Danmark

Onsdagens coronatal:overblikket over epidemiens udvikling

Annonce
Annonce
Annonce
Haderslev

Tyskerne er tossede med sønderjysk liebhaveri: Ejendomsmægler oplever stigning på 350 procent

Aabenraa For abonnenter

Byen kommer tættere på: Faxe Kalk er bekymret for udviklingen på havnen

Navne For abonnenter

Lars Koch Hertel var læge i Christiansfeld i mere end 30 år: Nu er han død 71 år gammel

Esbjerg For abonnenter

Vognmand får bøde på 20.000 kroner for glemt adresseændring: Nu er han parat til at gå i retten

Kommuner til atomaffald efterlyses: Hvem melder sig frivilligt?

Kolding For abonnenter

Beboere i landsby er bekymrede og retter kritik af botilbud efter brand: De tager ikke vores klager alvorligt

Varde For abonnenter

Han lægger historier på Facebook flere gange om dagen – men åbenheden dækker over en stor lukkethed

Thomas kørte i sin fars hjulspor: Boede i lastbil i to og et halvt år

Haderslev

Hesteavler frifundet i forældet straffesag: Snød banken for 700.000 kroner i hestehandel

Storfisker er træt af hetz og sælger mange fiskekvoter

Kolding

Ulovligt fiskeri opdaget i Kolding Fjord: Syv åleruser fundet tæt på havn - ejer står til bøde

Erhverv For abonnenter

Vognmand kæmpede for at holde lastbiler på vejen: Nu har mangel på chauffører tvunget ham til at sælge 15 lastbiler

Sønderborg

Venstre vil tage statsministeren på ordet: - Vi skal turde frigøre folkeskolerne i Sønderborg

Annonce