Annonce
Varde

Købmand berørt over sur smiley: Der var ingen fare for fødevaresikkerheden

Rapporten efter kontrolbesøget.
Man må godt sælge varer, hvor bedst før-datoen er overskredet. Men forbrugerne skal have information i form af mærkning.

Agerbæk: Der var en række varer mærket "bedst før", som havde overskredet den pågældende dato, da Fødevarestyrelsen den 7. oktober var på besøg i "Min Købmand" i Agerbæk. For det forhold indkasserer butikken en sur smiley og et bødeforlæg på 5000 kroner.

Det er et faktum, som købmand Brian Bjerregaard tager meget personligt.

- Det er en fejl, siger Brian Bjerregaard, som oplyser, at butikken nu er ved at rette op.

Men han understreger, at der ikke er tale om, at fødevaresikkerheden har været i fare. Det er ikke "sidste anvendelsesdato", der er overskredet. Det ville være mere alvorligt.

- Det er varer, som vi ifølge loven godt må sælge. De skal blot være mærket med for eksempel "se dato", siger Brian Bjerregaard.

Annonce

Eksempler på overskridelser

Her er nogle eksempler fra Agerbæk:

  • 16 flasker Mokai Jordbær fra Cult. Bedst før 08-2019.
  • To flasker chicken concentrated fond på 150 ml. Bedst før 11-2018.
  • Seks pakker Cocoa Mini Muffins fra Dancake. Bedst før 19.9.2019.

Interne regler i Dagrofa

Ifølge kontrolrapporten er der da også tale om en overskridelse af reglerne, når det kommer til mærkning og information.

Varerne kan altså spises, men forbrugerne skal ifølge loven have at vide, at bedst før-datoen er overskredet.

- I Dagrofa har vi en intern regel om, at vi ikke sælger varer, hvor "bedst før" er overskredet, siger Brian Bjerregaard, som pointerer, at de fleste varer kun er fundet i ringe antal - eller at holdbarsangivelsen ikke er overskredet ret langt tid.

Nu skal varerne i butikken gennemgås. Dels så butikken hurtigst muligt genvinder sin glade smiley - dels for at Min Købmand i Agerbæk atter lever op til Dagrofas interne regler.

Dagrofa er grossist til blandt andre Min Købmand, Spar og Meny.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Annonce