Annonce
Sønderborg

Kvæg tramper ny natur på Kær

Her på Kær Vestermark trampede spejdere rundt i 2017 - nu skal kvæg trampe rundt. Foto: Claus Thorsted
15. Juni Fonden har doneret 242.000 kr. til naturpleje på Kær Vestermark – Sønderborgs nye Center for Verdensmål. Pengene går til faciliteter, som dels sikrer gode vilkår for græssende kreaturer og dermed områdets biodiversitet, dels informerer områdets gæster om hvad der foregår i området.

Sønderborg: Sønderborg Kommune har modtaget en donation på 242.000  kroner til naturpleje på Kær Vestermark. Med donationen bliver det muligt at realisere et projekt, der taler direkte ind i Verdensmål 15, "Livet på landet", som handler om at beskytte, genoprette og støtte bæredygtig brug af økosystemer på landet, fremme naturlige levesteder og biodiversitet.

Kær Vestermark er med sin 134 hektar fredet areal  præget af mange års ensartet drift med høhøst på græsmarkerne. Sønderborg Kommune er nu i gang med en naturplejeproces, hvor man prøver at efterligne de naturlige processer, så der i højere grad opnås en varieret natur med mange forskellige plante- og dyrearter.

- Det er en langvarig og krævende proces, og derfor er vi meget taknemmelige for donationen fra 15. Juni Fonden. Donationen gør det muligt for os at etablere seks folde til kreaturer, ligesom der kommer handicapvenlige klaplåger mellem foldene, drivveje til kreaturerne og vandingssteder. Til gæsterne etableres der informationstavler og skilte, der fortæller og viser vej, siger Charlotte Riis Engelbrecht (S), der er formand for Udvalget for Landdistrikter, Natur og Fødevarer.

Annonce

- Men først og fremmest glæder jeg mig over, at der allerede er kreaturer, som gør et godt stykke arbejde på Kær Vestermark, og at flere kommer til. De er skønne at se på, og så er de med deres blotte tilstedeværelse med til at sikre bedre livsvilkår og dermed konkret formidling af vores indsats for verdensmålene, siger hun.

Skaber ny natur

Græsning frem for høhøst er en mere naturlig måde at sikre lysåbne levesteder for planter og dyr. Kreaturernes trampen skaber en ujævn jordoverflade, hvor mange forskellige planter trives. De seks folde placeres på 35 hektar af den mest værdifulde natur på Kær Vestermark. Efterhånden som biodiversiteten har fået fodfæste her, er det meningen, at den skal brede sig til hele Center for Verdensmål.


Først og fremmest glæder jeg mig over, at der allerede er kreaturer, som gør et godt stykke arbejde på Kær Vestermark, og at flere kommer til. De er skønne at se på, og så er de med deres blotte tilstedeværelse med til at sikre bedre livsvilkår og dermed konkret formidling af vores indsats for verdensmålene

Charlotte Riis Engelbrecht (S)


- Processen foregår efter et princip, vi kalder "Brandmandens Lov", hvor vi først redder den unikke natur, som allerede er der. Når det er sket og der er opnået en god kvalitet, kan vi fokusere på at skabe ny natur, siger projektleder på Kær Vestermark, biolog Bent Albæk.

Hvis der skal komme ny natur, er det godt at have køer trampende i våde marker som disse - et naturprojekt ved Arnkildøre. Privatfoto

15. juni Fonden

Fondens formål er at virke til gavn for det danske samfund ved, alt efter fondsbestyrelsens nærmere bestemmelse,

a) at støtte kunst og kulturelle formål

b) at støtte forskning og uddannelse

c) at støtte humanitære og sociale formål

d) at medvirke til at sikre de danske landskabelige værdier og den danske flora og fauna

e) at medvirke til at der i Danmark opretholdes en rimelig balance mellem på den ee side jagtinteresser og på den anden side

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Billund For abonnenter

Legolands teknikere ordner alt fra videoovervågning til årets nyeste forlystelser: - Det er ligesom at få noget fra Ikea

Annonce