Annonce
Udland

Køling kan gøre kloden brandvarm

Money Sharma/Ritzau Scanpix
Efterspørgslen på aircondition ventes at eksplodere over de næste årtier. Det kan skade klimaet.

Ti styk hvert sekund.

Så mange airconditionanlæg regner Det Internationale Energiagentur (IEA) med, at der gennemsnitligt bliver solgt over de næste 30 år.

Allerede i dag sluger klimaanlæggene omkring ti procent af verdens samlede energiforbrug. Udledningen af drivhusgasser fra køling risikerer at stige 90 procent frem mod midten af det nuværende århundrede.

Den voksende efterspørgsel på at blive kølet ned risikerer derfor paradoksalt nok at føre til yderligere opvarmning af Jorden, hvis energien kommer fra fossile brændsler som kul og olie, der udleder klimaskadelig CO2.

Og yderligere global opvarmning ventes igen at føre til flere og kraftigere hedebølger og dermed øge behovet for aircondition.

Globale temperaturstigninger fører ifølge klimaforskere til flere hederelaterede dødsfald. Samtidig betyder det en nedgang i produktiviteten blandt arbejdere i de varmeste lande.

FN-tal peger på, at godt en milliard mennesker mangler adgang til køling.

Det kan være i form af aircondition i deres hjem. Men tallet omfatter også de steder, hvor befolkningen ikke har køleskabe til at holde maden fri for bakterier eller sikre holdbarheden af medicin.

Problemet er størst i dele af Asien og Afrika. I befolkningstunge lande som Kina og Indien venter IEA en eksplosiv stigning i efterspørgslen på at blive kølet ned. Her vælger en voksende middelklasse typisk at købe de billigere anlæg, som sluger langt mere strøm end de mest effektive anlæg.

Hvordan vi mindsker kølingens bidrag til den globale opvarmning, er et af de spørgsmål, som den danske regering er i spidsen for op til mandagens klimatopmøde i New York.

Et af de konkrete tiltag er en såkaldt "Cool Coalition". Det er et samarbejde mellem lande, virksomheder og organisationer, der arbejder for mere energieffektiv køling.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce