Annonce
Haderslev

Kørelister: Hjemmeplejere skal være to steder på en gang

Kørelisterne, som hjemmeplejerne hver dag kører efter er fulde af dobbeltbookinger og slækkede kvalitetsstandarder. Foto: Connie Bøgwad Schmidt

Kommunens hjemmeplejere får hver uge kørelister, der viser, at der planlægges med, at de nogle gange skal være to steder på en gang, og at kvalitetsstandarderne for pleje bevidst overtrædes.

Annonce

HADERSLEV: Kørelisterne for kommunens hjemmeplejere hænger ikke sammen. Listerne der viser, hvilke borgere, plejerne skal besøge hvornår, og hvor mange minutter, de skal bruge i på de enkelte opgaver i de forskellige hjem.

JydskeVestkysten har fået indblik i en række forskellige kørelister fra forskellige distrikter i kommunen, og billedet er det samme: I nogle tilfælde planlægges der med, at plejerne skal være to steder på en gang. I nogle tilfælde er der afsat for lidt tid til opgaverne. For lidt tid i forhold til de politisk vedtagne kvalitetsstandarder.

Vagterne begynder som regel med, at der er afsat tid til at hente en bil, hvorpå, der er afsat 15 minutter til at læse, hvilke opgaver og borgere, der venter forude.

I en liste er der således afsat 15 minutter fra klokken 16.00 til klokken 16.15, men den første opgave på listen begynder allerede klokken 16.07, dermed er hjemmeplejeren bagud fra vagtens begyndelse. Allerede en time senere går det galt igen.

Der er afsat 18 minutter fra klokken 17.16 til klokken 17.34 hos en borger, der skal have hjælp til anretning og tilberedning af mad, øjendrypning, kompressionsbehandling og andre praktiske opgaver. Problemet er blot, at listens næste opgave begynder klokken 17.17.

Men der er mere end arbejdsmiljø og planlægning på spil. Borgernes behov tages der heller ikke hensyn til i listerne. Der er en opgave på listen, medicinadministration, fra klokken 20.35 til klokken 20.39. Som bemærkning hertil står der "at besøget skal foretages mellem 21 og 22".

Klokken 22.16 - 22.24 er der en opgave vedrørende personlig pleje til en borger, men den næste opgave på listen begynder klokken 22.18. En opgave der skal vare frem til klokken 22.43, men den næste opgave på listen er sat til at begynde klokken 22.27. Vagten slutter klokken 23.59, hvilket tilsyneladende er et kardinalpunkt.

Annonce

Arbejder i spisepausen

- Kollegerne derude er ved at løbe livet af sig, men på papiret må de ikke have overarbejde, vagten skal slutte klokken 23.59. Det har de så alligevel, fordi mange bruger spisepausen til at indhente det, de er kommet bagud, forklarer FOA's fællestillidsrepræsentant, Gyde Mortensen.

Hun spiller dog bolden tilbage til politikerne:

-Disse kørelister er jo planlagt ud fra de rammer politikerne har givet, og de er ikke gode nok. Der mangler hænder i plejesektoren, og det er ikke godt nok blot at fylde ud med ufaglærte timelønnede, men det kan være svært at få nye uddannede kolleger, når de erfarer, hvilke forhold der venter dem. Men vi skal værne om fagligheden.

I kørelisterne fra dagtimerne er der gentagne eksempler på, at ældre borgere først hjælpes ud af sengen omkring klokken 11, selv om der i de politisk vedtagne kvalitetsstandarder står, at morgenhjælpen skal påbegyndes senest klokken 10.30.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Irene tog springet før denne uges massefyringer på Danfoss: - Jeg ville ikke være en af de sidste tilbage

Sydjylland For abonnenter

Kristian og Tina investerede millioner i topmoderne minkfarm: Nu drømmer børnene om at forvandle den til kæmpe legeland

Annonce