Annonce
Læserbrev

Kaffe, kål, radiser og peberrod burde forbydes

Privatfoto

Debat: Læserbrevsskribenten Holger Øster Mortensen er i sin fulde ret til at kræve ukrudtsmidlet Roundup forbudt. Og for den sags skyld at kræve et forbud mod nederlag til de danske idrætsudøvere ved OL i Japan og pålægge politikerne at skaffe medvind på cykelstierne.

Nu vælger han at kræve et forbud mod Roundup, som er det ene af de omkring 100.000 menneskeskabte kemiske produkter, der anvendes i Europa, og som vi mennesker kommer i kontakt med i vores dagligdag, når vi berører vores tingeltangel, guffer slik eller tager et par imprægnerede sko på. Foruden alle de naturligt forekommende giftstoffer i en masse produkter og fødevarer, der ikke findes nogen regulering eller formulerede grænseværdier for.

Koffeinen i kaffen, solanin i kartoflerne eller glycosinolater i grønsager som kål, radiser og peberrod er i princippet ukontrollerede giftstoffer og indtages i koncentrationer, der er ganske høje. Det kan man forsikre sig om ved at spørge en anden professor end Holger Øster Mortensens foretrukne, nemlig Nina Cedergren fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet.

Annonce

At udpege et stof, metode eller praksis som potentielt kræftfremkaldende er før set, og skal bestemt tages alvorligt. Udstødningsgasserne, rengøringsmidlerne, salt, oksekødet, blødgøringsmidler, brændeovnsrøg, alkohol, tobak og en masse isolerede, naturligt forekommende stoffer, vi kalder kunstigt fremstillede forbindelser – alt sammen er som bekendt gift i de forkerte og uregulerede mængder og i de forkerte hænder.

Det er netop derfor, produkterne er så gennemtestede og anvisningerne for deres brug så detaljerede.


Der er langt mere kontrol med sundhedsrisiciene fra pesticidanvendelsen i dansk landbrug end fra giftstofferne i kaffe, kål og kartofler.


Såvel WHO som andre FN-organisationer er naturligvis meget opmærksomme på, at alle de mange kunstige, såvel som naturligt forekommende, giftstoffer i vores miljø, skal anvendes, så de ikke udgør nogen sundhedstrussel mod befolkningerne eller ødelægger miljøet. Især i Danmark har vi særdeles skrappe godkendelsesprocedurer for anvendelse af forskellige stoffer i produktionen herunder også kemikalier til ukrudtsbekæmpelse.

Verdens skrappeste, siges der, når det gælder Roundup. Rigtigt anvendt af uddannet personale, som det er sket i landbruget de seneste tre årtier, har myndigheder og videnskab forvaltet anvendelsen af pesticiderne med en enorm omhu, der nu skaffer os trygge sunde danske fødevarer samt sikrer miljøet og drikkevandet. Der er langt mere kontrol med sundhedsrisiciene fra pesticidanvendelsen i dansk landbrug end fra giftstofferne i kaffe, kål og kartofler.

I stedet for at jage skræk i livet på danskerne og lokke politikerne ud i populistisk skarpretning mod faggrupper, burde du, Holger Øster Mortensen, læse lidt grundigere i de videnskabelige artikler og deres nuancer. Artikler, der ligger til grund for det forsigtighedsprincip, myndigheder og bønder i årtier har anvendt omkring Roundup – og bliver kontrolleret for hvert år.

Men husk alligevel - for en sikkerheds skyld - at spise varieret, gerne af de sunde, sikre danske og gennemkontrollerede fødevarer. Måske skal du holde lidt igen med kaffen, for her er der ikke samme nidkære kontrol over giftstoffet koffeins grænseværdi.

Annonce
Debat For abonnenter

Kommentar: Dette er Socialdemokratiets største mulighed for at vælte borgmesteren, men hvor langt vil de strække sig?

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

54-årige Per fik aldrig nok af fest og selskab: Han døde alene - lige så hurtigt, som hvis man slukker for en stikkontakt

Erhverv For abonnenter

Lokal virksomhed med knald på købt af stor svensk koncern:  - Ingen skal frygte for deres job

Varde

Hun bor i sommerhus, han bor på plejehjem: Da Jørn og Bente skulle nyde deres otium, kunne han pludselig ikke få vejret

Billund For abonnenter

Nyt boligkvarter får cirka en kilometer til fremtidig motorvej: Støjberegninger viser, at støjen går til kanten af det tilladte

Haderslev

Indsamling til Hjertegaven: Nu kan du danse i den gode sags tjeneste

Esbjerg For abonnenter

Millionfabrik med flere eksplosionsbrande i bagagen har kurs mod Esbjerg

Esbjerg For abonnenter

Afsløring: Læs her hvem vi holder med til kommunalvalget

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sønderjyske Herrehåndbold

JV erfarer: Thomas Mogensen stopper karrieren og fortsætter i SønderjyskE i ny rolle

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Kultur

Kulturprisen er tilbage med kendt revyskuespiller i dommerkomitéen: Du kan være med til at finde årets vinder

Tønder For abonnenter

Tønders store industrivirksomheder hårdt ramt af corona-krisen: Dumper ned ad Top1000-liste

Kultur

"Onkel"-instruktør Frelle Petersen vil røre os igen i ny film om sorg - modtageren af JydskeVestkystens kulturpris klar til at udpege ny vinder i 2022

Annonce