Annonce
Regionalt

Kaffebord i undervisningen: Lokalpolitiker vil have sønderjysk på skoleskemaet

Et af Bent Klosters (V) konkrete forslag er, at sønderjyske egnsretter og det sønderjyske kaffebord skal indgå i undervisningen i madkundskab. Arkivfoto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Sønderjysk kaffebord i madkundskab og fokus på landsdelens specielle historie. Det ønsker udvalgsformand i Haderslev, Bent Kloster (V), som opfordrer til, at der i højere grad skal undervises i Sønderjyllands historie i landsdelens folkeskoler.

Folkeskolen: Unge sønderjyder skal være bevidste om den historie, de kommer fra. Når de så har været ude i verden og har taget sig en uddannelse, håber Bent Kloster (V), formand for landdistriktsudvalget i Haderslev Kommune, at de kommer hjem til Sønderjylland for at slå sig ned.

Derfor opfordrer det sønderjyske byrådsmedlem til, at der indføres sønderjysk i folkeskolerne i landsdelen. Ikke som et nyt, selvstændigt fag, men som temaer i de eksisterende timer. Det kan konkret være ved at undervise i egnsretter og det sønderjyske kaffebord i madkundskab, mener han.

- Sønderjylland har en speciel historie, og den skal man kende. Hvis der for eksempel er en speciel historie og en speciel kulturarv i Nordjylland og Vestjylland, så er det da også vigtigt, at de lokale lærer om den i de områder. Vi behøver ikke alle bare at være danskere. Vi må godt være sønderjyder, nordjyder og vestjyder, siger Bent Kloster.

Annonce
Bent Kloster (V), formand for landdistriktsudvalget i Haderslev Kommune, vil ikke pålægge nogen skoler, at der skal være mere undervisning i Sønderjyllands historie. Men han mener, at man skal tage dialogen om, hvordan det kan lade sig gøre. Pressefoto

Bliver der ikke allerede undervist i Sønderjyllands historie i skolerne?

- Jeg er ikke folkeskolelærer, men jeg har børn, som lige er startet i 1. og 7. klasse, og i skoleåret før sommerferien blev der gjort en del på grund af Genforeningen, men det er ikke hvert år, siger han.

Stolthed

Bent Kloster mener, at det vil være synd, hvis kommende skolebørn ikke får samme fokus på for eksempel Genforeningen, som hans egne børn netop har fået. Ved at få mere fokus på den sønderjyske historie og kulturarv håber han på at gøre de unge bevidste om og stolte af, hvor de kommer fra.

- Når de unge engang har taget en uddannelse og har rejst verden rundt og skal bosætte sig et sted, så skal det være naturligt, at de vil tilbage hertil, hvor de er stolte af at være fra, siger Bent Kloster.

Er det stolthed, der afgør, om man flytter hjem til Sønderjylland?

- Ja, det tror jeg, at det er med til. Hvis man har haft en god opvækst og har boet et sted, hvor man har følt, at det var fedt at være, så vil man gerne give det videre. Men jobmuligheder og søde kærester spiller naturligvis også ind, siger han.

Annonce

Ingen ekstra penge

Udvalgsformanden mener sagtens, at der kan sættes mere fokus på Sønderjylland i undervisningen, uden at det skal koste ekstra penge, og uden at den ekstra fokus skal gå ind og skubbe andre fokusområder ud.

Det mener formanden i Haderslev Lærerkreds, Lars Pedersen, ikke, at man kan. Han mener, at man skal stole på lærernes faglighed, og at de godt selv kan finde ud af at fokusere på Sønderjyllands historie.


Når de unge engang har taget en uddannelse og har rejst verden rundt og skal bosætte sig et sted, så skal det være naturligt, at vil tilbage hertil, hvor de er stolte af at være fra.

Bent Kloster (V), formand for landdistriktsudvalget, Haderslev Kommune


Det er Bent Kloster grundlæggende enig i, men derfor ønsker han alligevel at sende en opfordring.

- Man kan jo godt sige, at der er et område, som man ønsker større fokus på. Hvis det er en retning, vi vil gå i, så skal vi politikere drøfte det, og så skal vi spørge folkeskolen, hvordan de bedst har mulighed for at inddrage det. Der undervises i forvejen i meget af det, men der kan godt gås mere i dybden, siger han.

På baggrund af JydskeVestkystens artikel talte Radio4 mandag morgen med Haderslev Kommunes formand for landdistriktsudvalget Bent Kloster (V). Lyt til indslaget herunder.

Annonce
Sydjylland For abonnenter

Elever tog kvælertag, uddelte blå mærker og sparkede Charlotte: Alligevel fortsætter hun som speciallærer

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
EfB

JV erfarer: Målmand er færdig hos EfB, der har mulig hollandsk afløser til prøvetræning

Haderslev For abonnenter

Offer for knivstik flygtede gennem Knud-Eriks lejlighed: Det hele var ret chokerende

Aabenraa

Hjulspin og ræs skræmmer turisterne væk fra lystbådehavnen: Nu vil du oftere støde på politiet i området

Varde For abonnenter

Oswald er den manglende brik: Han giver ro, tryghed og snevejr

EfB For abonnenter

To trænere siger op i EfB’s talent-akademi

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Erhverv

Skal du ud og spise i Flensborg? Flere restauranter kræver stadig test, selvom myndighederne har lempet reglerne

Sydjylland

Tommy Ahlers stopper i Folketinget: For meget spil og for få visioner

Danmark

Jimmy er manden bag dramatisk ugleredning: - Selvom man er stor og skaldet og har masser af tatoveringer, kan man godt være blød indeni

Sønderborg

Nanna er ny på JydskeVestkysten: Vil fortælle grønne historier

Haderslev For abonnenter

Dødsulykke: Frontalt sammenstød skete i den dræbtes side

Tønder For abonnenter

Fra Moldova med kærlighed: Alina og Denis er flyttet ind i et nedbrændt hus, og nu stiller hun op til kommunalvalg

Annonce