Annonce
Billund

Kagebord: Kun 10 personer smagte på bager Jørns kager

Bagermester Jørn Andersen var lidt skuffet over, at der kun var 10 personer, der havde meldt sig til arrangementet om det store kagebord. Foto: Annett Bruhn
Kun 10 personer havde meldt sig til "Det store kagebord", som bagermester Jørn Andersen havde inviteret til lørdag eftermiddag hos Hapa på Morsbøl Skolevej 1. Alligevel agter han at prøve igen på et andet tidspunkt.
Annonce

Grindsted: Zirkus Nemo har sin helt egen Bager Jørgen, der år efter år danser med wienerbrød.

Men hvad gør det, for Grindsted har også en bager Jørn, der dog ikke kunne finde på at danse med sit fine bagværk - uanset om det så er klejner, brunkager eller flotte lagkager.

I stedet for at danse med brødet, så havde bager Jørn - alias bagermester Jørn Andersen - lørdag inviteret på det helt store kagebord i lokalerne hos Hapa på Morsbøl Skolevej 1 i Grindsted. Han havde på forhånd sagt, at der skulle komme 10 tilmeldinger for at arrangementet blev gennemført. Og 10 - det var lige præcis det antal personer, der havde takket ja til invitationen fra bagermesteren.

- Jeg er lidt skuffet over, at der ikke kom flere. Men jeg havde ikke set, at der både var gymnastik og julemarked på Karensminde i denne weekend. Og så er det ved at være juletid, men så må man jo mætte dem, der kommer. Det her er jo anderledes i forhold til en almindelig julefrokost. Men jeg er ikke slået ud. Jeg gør det igen - men måske bare på en anden måde, siger Jørn Andersen.

Jørn Andersen

Bagermester Jørn Andersen er udlært hos Guldbageren i Grindsted.

Han har i alt arbejdet 13 år på en produktionsplatform i Nordsøen.

Ved siden af driver han vikarbureauet JA Bagervikar, hvor han bliver hyret ind hos bagere over hele landet.

Kagebordet lørdag hos Hapa var det første af slagen i Grindsted.

Annonce

Spytter det ud igen

Til sit første arrangement af den slags i Grindsted havde bager Jørn valgt 11 forskellige kager. En del af dem var kager, der hører julen til. Det var klejner, brunkager og vaniljekranse. Desuden var der flere lagkager og medaljoner i flere flotte farver.

- Kagerne i dag er meget valgt ud fra, hvad der ser godt ud, fortæller Jørn Andersen.

Han har brugt seks-syv timer på at bage de lækre kager. Nogle har han fremstillet hjemme og andre har han fået lov til at stå og lave hos Guldbageren, hvor han er udlært.

Nu skulle man tro, at det var svært for bager Jørn at holde nallerne fra de lækre søde sager undervejs i processen. Det er nu slet ikke noget problem.

- Det er meget sjældent, jeg spiser det selv. Man bliver hurtigt træt af søde sager. Jeg er dog nødt til at smage det til, men jeg spytter det ud med det samme, fortæller bager Jørn.

De mange lækre kager var stillet frem på et bord, så de tilmeldte selv kunne smage på de kager, som de havde lyst til. Og der blev rendt mange gange frem og tilbage mellem kagebordet og de opstillede borde og stole.

Annonce

Kagerne blev godkendt

En af dem, der havde valgt at tilbringe et par timer i selskab med bager Jørn og hans store kagebord var Allan Baggesgaard, som avisen fangede, da han besøgte bordet for anden gang.

- Jeg meldte mig til, fordi jeg godt kunne tænke mig at se og smage, hvad han havde at byde på. Og så for at støtte den gode sag, når nogen laver noget nyt. Og så er jeg vild med søde sager, sagde Allan Baggesgaard, der ikke tøvede med at give bager Jørn fem ud af fem napoleonshatte.

En af kagerne var bager Jørn selv ret vild med. Dels på grund af smagen, men i lige så høj grad på grund af historien.

- De er lavet præcis efter min oldemors gamle opskrift på klejner. Dem kan jeg godt lide, siger Jørn.

De store gyldenbrune klejner falder også i hans indbudte gæsters smag - ligesom de øvrige kager.

Fadet med napoleonshatte blev ret hurtigt tømt - der gik under et kvarter - men heldigvis tryllede bager Jørn flere hatte frem fra en kageæske i køleskabet.

- Jeg løber ikke tør for kager, selv om der skulle komme flere, siger Jørn.

Trods den lidt ringe tilslutning var humøret højt hos bagermesteren. Her er Bodil Ølholm og Allan Baggesgaard i gang med at få nye kager på deres tallerkner. Foto: Annett Bruhn
Annonce

Jul på Nordsøen

Bagermesteren påpeger, at det ikke kun handler om at spise en masse kage på kort tid. Men at det i lige så høj grad handler om socialt samvær og dermed rigtig dansk hygge. Og der blev både hygget og snakket ved bordene, mens kagerne blev smagt og diskuteret.

- Jeg skal jo ikke leve af det her. Jeg går bare og hygger mig med det, når jeg er hjemme, siger Jørn Andersen.

Han har i alt arbejdet 13 år på en platform i Nordsøen, hvor han har tre-fire uger fri af gangen. Den frihed bruger han blandt andet i sit firma JA Bagervikar, hvor han bliver hyret ind hos bagermestre i hele Danmark.

- Der er nok at lave, hvis man gider, siger bager Jørn med et stort smil.

Han skal ud på Nordsøen igen den 23. december og kommer så hjem igen den 7. januar.

Til lørdagens store kagebord var der 11 forskellige kager, som alle blev godkendt af de tilmeldte gæster. Foto: Annett Bruhn
Der blev både hygget og smagt på de mange forskellige kager. Foto: Annett Bruhn
Alle gæster var enige om, at bagermester Jørn Andersens kager var godkendt. Foto: Annett Bruhn
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce