Annonce
Aabenraa

Kakerlakker lukkede bageri i halvandet døgn

Fødevarestyrelsen lukkede onsdag i sidste uge Sønderjysk Rugbrødsbageri A/S i Hellevad, fordi der blev fundet over 100 kakerlakker. Modelfoto: Colourbox

Fødevarestyrelsen lukkede i sidste uge Sønderjysk Rugbrødsbageri efter fund af kakerlakker. Nu har bageriet fået glad smiley tilbage, efter der blev sat effektivt ind for at komme skadedyrene til livs. Ny procedure for rengøring indført.

Hellevad: Fødevarestyrelsen var kontant efter et besøg hos Sønderjysk Rugbrødsbageri A/S i Hellevad den 21. februar.

"Virksomheden bærer præg af manglende rengøring" og "Det er Fødevarestyrelsens vurdering, at virksomheden ikke har tilstrækkelig med bekæmpning af kakerlakker", lød det blandt andet i kontrolrapporten, der blev fulgt op af et bødeforlæg på 15.000 kroner.

Et opfølgende besøg i bageriet onsdag i sidste uge afslørede, at der trods en advarsel i februar ikke var kommet styr på hverken skadedyr eller rengøring. Der blev ifølge kontrolrapporten fundet over 100 levende kakerlakker - store som små. Det fik Fødesvarestyrelsen til med øjeblikkelig varsel at lukke produktionen, udstede en bøde på 20.000 kroner og politianmelde virksomheden.

Annonce

Underskud på driften

Sønderjysk Rugbrødsbageri A/S offentliggjorde forleden sit 2017-regnskab.Det viste et overskud på 312.000 kroner, men tallene afslørede, at det kun sluttede i plus på grund af et skatteaktiv. På selve driften var der i 2017 et underskud på 120.000 kroner, hvor der i 2016 var et overskud på den post på 432.355 kroner.

Medejer Michael Andersen forventer dog et bedre resultat for 2018. Det begrunder han blandt andet med, at virksomhedens aftale med Lidl-kæden er udvidet. Sønderjysk Rugbrødsbageri leverer både franskbrød, rugbrød og bakeoff til kædens over 100 danske butikker.

Skadedyr blev gasset

Nu er den sure smiley så endelig glad igen. Allerede torsdag var Fødevarestyrelsen i bageriet i Hellevad igen, og her blev det konkluderet, at alle forhold var blevet bragt i orden.

- Vi har ikke kunnet få bugt med kakerlakkerne, men nu er der blevet sendt en gaståge ud, som går ind i alle revner og sprækker. Det var rart at få styr på det, siger Michael Andersen, der sammen med sin far, Kell Andersen, og bror, Dennis Andersen, ejer Sønderjysk Rugbrødsbageri A/S. Bageriet leverer rugbrød og bakeoff på frost til supermarkedskæder og andet bagværk til de tre Klosterbageriet-butikker i Løvbjerg i Aabenraa, i gågaden i Tønder og i Løgumkloster.

Kontrol er øget

I forbindelse med, at produktionen var lukket ned, blev der også sat ind med ekstra rengøring. For selv om Fødevarestyrelsens kontrollanter onsdag kunne konstatere, at rengøringsniveauet var højnet siden besøget i februar, så var vurderingen, at det fortsat ikke var tilstrækkeligt, da "maskiner og redskaber, der kommer direkte i kontakt med fødevarer ikke var renholdt tilstrækkeligt".

Nu er den del også i orden.

- Der er fuldstændig rent over alt nu, og vi har lavet nogle nye procedurer, hvor der er mere kontrol. Det er desværre åbenbart nødvendigt, siger Michael Andersen, der forklarer, at det blandt andet indebærer, at medarbejderne skal skrive under på, at rengøringspligter er udført.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Dræbt bilist er endnu ikke identificeret

Vejen

DM-premiere i aften: Mød skuespilleren

Leder For abonnenter

Dronningens jernnæve

Der er nærmest altid uro i det engelske kongehus, og den seneste tid har uroen haft den iltre prins Harry som omdrejningspunkt. Prins Harry er bror til prins William, der en dag bliver konge, og yngste søn af prins Charles og prinsesse Diana, og sammen med sin kone, den borgerligt og amerikansk fødte hertuginde Meghan, ønsker han at trække sig som såkaldt seniormedlem af kongefamilien. Det er blandt andet ønsket om mere privatliv, der har bragt det unge ægtepar på disse tanker. Den engelske dronning Elisabeth har reageret ved at efterkomme parrets ønske, men samtidig også frataget dem retten til at kalde sig "kongelige højheder", frataget dem retten til at modtage apanage ligesom de to skal tilbagebetale cirka 20 millioner kroner for den nylige renovering af deres residens Frogmore Cottage. Der er langt fra det engelske til det danske kongehus, men dronning Elisabeths beslutning virker klog. Selv om man som kongelig er født ind i en særlig skæbne, er der historisk flere eksempler på, at medlemmer af forskellige kongehuse har frasagt sig disse nedarvede privilegier. I England synes dronningens holdning klar: Hvis du ikke vil arbejde som kongelig, får du heller ikke løn som kongelig. Dette spørgsmål kommer vi uden tvivl også til at diskutere inden længe her i Danmark, idet der i kongehuset lige nu er usædvanligt mange børn. En del af disse vil formentlig heller ikke som voksne kunne fylde en tilværelse ud inden for kongehuset, og derfor vil den til den tid siddende regent i samråd med regering og Folketing skulle træffe beslutninger i samme boldgade som dronning Elisabeths. Et kongehus med nedarvede privilegier er egentlig som konstruktion en anakronisme, men da eksempelvis det danske kongehus nyder massiv folkelig opbakning, er det i praksis en ganske demokratisk indretning. Imidlertid hviler en del af populariteten utvivlsomt på en bred accept af forholdet mellem aflønning og indsats, og her er det klart, at medlemmer af kongehuset for at få apanage skal arbejde for pengene.

Kolding For abonnenter

Emilie skal flytte fra sin lejlighed på grund af rotter: - Jeg kan ikke sove om natten

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];