Annonce
Aabenraa

Kakerlakker lukkede bageri i halvandet døgn

Fødevarestyrelsen lukkede onsdag i sidste uge Sønderjysk Rugbrødsbageri A/S i Hellevad, fordi der blev fundet over 100 kakerlakker. Modelfoto: Colourbox

Fødevarestyrelsen lukkede i sidste uge Sønderjysk Rugbrødsbageri efter fund af kakerlakker. Nu har bageriet fået glad smiley tilbage, efter der blev sat effektivt ind for at komme skadedyrene til livs. Ny procedure for rengøring indført.

Hellevad: Fødevarestyrelsen var kontant efter et besøg hos Sønderjysk Rugbrødsbageri A/S i Hellevad den 21. februar.

"Virksomheden bærer præg af manglende rengøring" og "Det er Fødevarestyrelsens vurdering, at virksomheden ikke har tilstrækkelig med bekæmpning af kakerlakker", lød det blandt andet i kontrolrapporten, der blev fulgt op af et bødeforlæg på 15.000 kroner.

Et opfølgende besøg i bageriet onsdag i sidste uge afslørede, at der trods en advarsel i februar ikke var kommet styr på hverken skadedyr eller rengøring. Der blev ifølge kontrolrapporten fundet over 100 levende kakerlakker - store som små. Det fik Fødesvarestyrelsen til med øjeblikkelig varsel at lukke produktionen, udstede en bøde på 20.000 kroner og politianmelde virksomheden.

Annonce

Underskud på driften

Sønderjysk Rugbrødsbageri A/S offentliggjorde forleden sit 2017-regnskab.Det viste et overskud på 312.000 kroner, men tallene afslørede, at det kun sluttede i plus på grund af et skatteaktiv. På selve driften var der i 2017 et underskud på 120.000 kroner, hvor der i 2016 var et overskud på den post på 432.355 kroner.

Medejer Michael Andersen forventer dog et bedre resultat for 2018. Det begrunder han blandt andet med, at virksomhedens aftale med Lidl-kæden er udvidet. Sønderjysk Rugbrødsbageri leverer både franskbrød, rugbrød og bakeoff til kædens over 100 danske butikker.

Skadedyr blev gasset

Nu er den sure smiley så endelig glad igen. Allerede torsdag var Fødevarestyrelsen i bageriet i Hellevad igen, og her blev det konkluderet, at alle forhold var blevet bragt i orden.

- Vi har ikke kunnet få bugt med kakerlakkerne, men nu er der blevet sendt en gaståge ud, som går ind i alle revner og sprækker. Det var rart at få styr på det, siger Michael Andersen, der sammen med sin far, Kell Andersen, og bror, Dennis Andersen, ejer Sønderjysk Rugbrødsbageri A/S. Bageriet leverer rugbrød og bakeoff på frost til supermarkedskæder og andet bagværk til de tre Klosterbageriet-butikker i Løvbjerg i Aabenraa, i gågaden i Tønder og i Løgumkloster.

Kontrol er øget

I forbindelse med, at produktionen var lukket ned, blev der også sat ind med ekstra rengøring. For selv om Fødevarestyrelsens kontrollanter onsdag kunne konstatere, at rengøringsniveauet var højnet siden besøget i februar, så var vurderingen, at det fortsat ikke var tilstrækkeligt, da "maskiner og redskaber, der kommer direkte i kontakt med fødevarer ikke var renholdt tilstrækkeligt".

Nu er den del også i orden.

- Der er fuldstændig rent over alt nu, og vi har lavet nogle nye procedurer, hvor der er mere kontrol. Det er desværre åbenbart nødvendigt, siger Michael Andersen, der forklarer, at det blandt andet indebærer, at medarbejderne skal skrive under på, at rengøringspligter er udført.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Åbne kirker var tåbelig ide

Bevares. Vi kan nok alle trænge til et trøstende ord i denne krisetid med udsigt til både sygdom og økonomisk nedtur. Her er det kristne budskab om tro, håb og kærlighed så relevant som nogensinde. Men vi behøver ikke at være fysisk sammen om den oplevelse. Den moderne teknologi byder på rigelig mulighed for at forrette gudstjenester på utraditionel, men sikker vis. Derfor må man undre sig over, at Kirkeministeriet i første omgang besluttede at åbne kirkerne til påske. Naturligvis er påsken en af kirkeårets største helligdage. Men enestående forhold kræver også enestående løsninger. Den nuværende epidemi er absolut en af de undtagelser, der berettiger til for en gangs skyld at aflyse den fysiske kirkegang – selv i påsken. Statsminister Mette Frederiksen har stillet danskerne i udsigt, at vores samfund langsomt kan åbne op igen efter påsken. Betingelsen er, at smittekurven fortsætter med at flade ud. Det sker imidlertid kun, hvis vi viser agtpågivenhed og undgår letsindig adfærd. I praksis vil det formentlig i de fleste kirker være muligt at gennemføre en påskegudstjeneste med god afstand mellem deltagerne. Ikke desto mindre er netop en gudstjeneste netop et eksempel på, at flere mennesker unødigt forsamles. Derfor er det godt, at beslutningen nu er trukket tilbage. Blandt andre sognepræst Dennis Voss Stensgaard fra Vester Nebel havde på forhånd afviset at holde gudstjeneste. I hans tilfælde kunne det ske med god samvittighed. Han er sygemeldt, fordi han formentlig selv er smittet med coronavirus. Ikke desto mindre gav han i utvetydige vendinger udtryk for sin frustration over kirkeministeriets udmeldinger. I hans øjne var det blandt andet en hån mod de unge, der netop på grund af den aktuelle epidemi har fået udskudt deres konfirmationer til august og september. Koldings borgmester, Jørn Pedersen var enig og opfordrede andre præster til at følge Dennis Voss Stensgaards eksempel. Lykkeligvis bredte den sunde fornuft sig til sidst også til ministeriet.

Annonce