Annonce
Aabenraa

Kakerlakker og gammelt snavs: Bageri får bøde på 15.000 kroner

For anden gang i løbet af et halvt år har Sønderjysk Rugbrødsbageri A/S fået en bøde for manglende rengøring. Genrebillede: Colourbox

Sønderjysk Rugbrødsbageri A/S i Hellevad har for anden gang på et halvt år fået en bøde fra Fødevarestyrelsen, fordi der ikke var gjort ordentligt rent. Ejer mener, kontrollanter er for hårde.

Hellevad: - Virksomheden bærer præg af manglende grundig rengøring.

Det var konklusionen, da Fødevarestyrelsen i september havde været på besøg hos Sønderjysk Rugbrødsbageri A/S på Hovedgaden i Hellevad. Det gav en bøde på 10.000 kroner.

Nu er den så gal igen. På et kontrolbesøg 21. februar kunne kontrollanterne konstatere, at det atter halter med rengøringen i bageriet, der leverer rugbrød til supermarkedskæder og andet bagværk til de tre Klosterbageriet-butikker i Løvbjerg i Aabenraa, i gågaden i Tønder og i Løgumkloster.

Ud over den manglende rengøring, hvor kontrollanterne blandt andet fandt indtørrede rester i en maskine til rundstykker, ligesom "plade med svamp, der anvendes til at fugte brød, fremstod snavset og med ildelugtende, sur vand i bund", blev der konstateret kakerlakker ved området omkring rugbrødsovnene.

Bøden er denne gang på 15.000 kroner, fordi det er en skærpende omstændighed, at det er anden gang inden for så kort tid.

Annonce

Også bøde i Løgumkloster

Ejerne af Sønderjysk Rugbrødsbageri A/S ejer også Klosterbageriet i Løgumkloster, Tønder og Aabenraa.Også her har Fødevarestyrelsen fundet problemer.

I august i fjor fik bageriet i Løgumkloster en bøde på 20.000 kroner, fordi der ikke var fulgt op på indskærpelserne fra et tidligere besøg, hvor der var peget på problemer med utildækkede varer i kølerummet og manglende rengøring af vægge og gulve.

Så sent som 2. februar har bageriet i Tønder fået en indskærpelse, fordi varer stod utildækket i kølerummet, ligesom en opvaskemaskines spulearme var tilstoppede af skidt. En kontrolbesøg om kort tid vil vise, om bageriet har fået fulgt op.

For anden gang i løbet af et halvt år har Sønderjysk Rugbrødsbageri A/S fået en bøde for manglende rengøring.

Ude af proportioner

Michael Andersen, der sammen med sin far, Kell Andersen, og bror, Dennis Andersen, ejer Sønderjysk Rugbrødsbageri A/S, erkender, at der er nogle af tingene, kontrollanterne har ret i, men overordnet finder han det helt ude af proportioner.

- Der er så mange underlige regler. Det er klart, der er mel i et bageri, og de kigger jo steder, ingen ellers kommer, siger han og forklarer, at bageriet i Hellevad står lige midt i en ombygning, som skal sikre, det fremover vil blive lettere at gøre rent.

- Tingene står af den grund lidt klemt i øjeblikket, for vi kan jo ikke bare lukke ned i tre uger, men det er de helt ligeglade med, siger Michael Andersen og tilføjer, at virksomheden altså har et privat selskab hyret til at gennemgå tingene, og det har ikke haft noget at sætte på forholdene:

- Jeg synes virkelig, Fødevarestyrelsens kontrollanter er hårde, mener han.

Der skal strammes op

Det er ikke første gang, Bente Holst må lægge øre til den kritik. Hun er fødevarechef i Fødevarer Sydvest, der er ansvarlig for kontrollerne i Hellevad.

- Vi har hørt det før fra virksomheder, der har problemer, siger hun og tilføjer om den specifikke sag:

- Vi er ikke i tvivl om, at bøden er berettiget med de ting, vi fandt den dag. Jeg synes, rapporten fortæller meget godt om, at der er mange ting, der skal strammes op på, konkluderer hun.

Fødevarestyrelsen vil foretage flere tilsyn på Sønderjysk Rugbrødsbageri A/S i løbet af året, herunder en opfølgning i nær fremtid.

- Antallet af kontroller følger den historik samt de aktiviteter, der er på de forskellige virksomheder, forklarer Bente Holst forskellen i antal af besøg på den enkelte virksomhed.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tønder

Trods lussing var træner tilfreds

Leder For abonnenter

Vores naboers mismod tiltager konstant

Allerede før første stolpe var sat, skabte det danske vildsvinehegn tysk mismod . Her er det en udbredt opfattelse, at der er tale om en camoufleret grænsemur. Anlægget bliver kædet sammen med den danske indrejsekontrol og skaber hos vores naboer billedet af et land, der ønsker at isolere sig. Nu er hegnet færdig, og alt er meget værre. Det viser sig, at hegnet er en dødsfælde for vildtet. Billeder af kvæstede og dræbte dyr fylder tyske, sociale platforme og traditionelle medier. Selv landsdækkende tv har haft indslag. Med tysk logik er hegnet ubegribeligt. Naboerne påpeger ganske korrekt, at afspærringen ikke er nogen garanti for, at den afrikanske svinepest ikke når vores breddegrader. Vildsvin kan snige sig over i de passager, der er skyldes veje og vandløb. Samtidig er dyrene fremragende svømmere, der let kan krydse Flensborg Fjord. Endelig udgår den største smittefare ikke nødvendigvis fra vildsvin, men fra mennesker. Hvis en inficeret, polsk kødpølse på en eller anden vis havner i danske dyrs fødekæde, er skaden sket. Alle disse indvendinger er ubestrideligt rigtige. Og så må der vel stikke noget andet under, konkluderer førnævnte, tyske logik. Vi er hidtil ikke lykkedes med at forklare, at der i høj grad er tale om en mentalhygiejnisk foranstaltning. Danske landmænd og fødevaresektorens mange ansatte kan sove lidt roligere, fordi der trods alt er rejst en barriere mod smitten. Samtidig sender vi et signal til de udenlandske markeder om, at vi bekymrer os om fødevaresikkerheden. Da dette budskab tilsyneladende er usælgeligt hos vores naboer, kan vi i det mindste begrænse skaden. Derfor er det fint, at der nu træffes foranstaltninger, som skal begrænse faren for yderligere skader på vildt. Men samtidig må det være tilladt at undre sig over, at ingen havde forudset problemet. Så var vi nok stadig blevet stemplet som nationalister. Men vi var i det mindste sluppet for beskyldningen om, at vi slog Bambis mor ihjel.

Annonce