Annonce
Aabenraa

Kakerlakker og gammelt snavs: Bageri får bøde på 15.000 kroner

For anden gang i løbet af et halvt år har Sønderjysk Rugbrødsbageri A/S fået en bøde for manglende rengøring. Genrebillede: Colourbox

Sønderjysk Rugbrødsbageri A/S i Hellevad har for anden gang på et halvt år fået en bøde fra Fødevarestyrelsen, fordi der ikke var gjort ordentligt rent. Ejer mener, kontrollanter er for hårde.

Hellevad: - Virksomheden bærer præg af manglende grundig rengøring.

Det var konklusionen, da Fødevarestyrelsen i september havde været på besøg hos Sønderjysk Rugbrødsbageri A/S på Hovedgaden i Hellevad. Det gav en bøde på 10.000 kroner.

Nu er den så gal igen. På et kontrolbesøg 21. februar kunne kontrollanterne konstatere, at det atter halter med rengøringen i bageriet, der leverer rugbrød til supermarkedskæder og andet bagværk til de tre Klosterbageriet-butikker i Løvbjerg i Aabenraa, i gågaden i Tønder og i Løgumkloster.

Ud over den manglende rengøring, hvor kontrollanterne blandt andet fandt indtørrede rester i en maskine til rundstykker, ligesom "plade med svamp, der anvendes til at fugte brød, fremstod snavset og med ildelugtende, sur vand i bund", blev der konstateret kakerlakker ved området omkring rugbrødsovnene.

Bøden er denne gang på 15.000 kroner, fordi det er en skærpende omstændighed, at det er anden gang inden for så kort tid.

Annonce

Også bøde i Løgumkloster

Ejerne af Sønderjysk Rugbrødsbageri A/S ejer også Klosterbageriet i Løgumkloster, Tønder og Aabenraa.Også her har Fødevarestyrelsen fundet problemer.

I august i fjor fik bageriet i Løgumkloster en bøde på 20.000 kroner, fordi der ikke var fulgt op på indskærpelserne fra et tidligere besøg, hvor der var peget på problemer med utildækkede varer i kølerummet og manglende rengøring af vægge og gulve.

Så sent som 2. februar har bageriet i Tønder fået en indskærpelse, fordi varer stod utildækket i kølerummet, ligesom en opvaskemaskines spulearme var tilstoppede af skidt. En kontrolbesøg om kort tid vil vise, om bageriet har fået fulgt op.

For anden gang i løbet af et halvt år har Sønderjysk Rugbrødsbageri A/S fået en bøde for manglende rengøring.

Ude af proportioner

Michael Andersen, der sammen med sin far, Kell Andersen, og bror, Dennis Andersen, ejer Sønderjysk Rugbrødsbageri A/S, erkender, at der er nogle af tingene, kontrollanterne har ret i, men overordnet finder han det helt ude af proportioner.

- Der er så mange underlige regler. Det er klart, der er mel i et bageri, og de kigger jo steder, ingen ellers kommer, siger han og forklarer, at bageriet i Hellevad står lige midt i en ombygning, som skal sikre, det fremover vil blive lettere at gøre rent.

- Tingene står af den grund lidt klemt i øjeblikket, for vi kan jo ikke bare lukke ned i tre uger, men det er de helt ligeglade med, siger Michael Andersen og tilføjer, at virksomheden altså har et privat selskab hyret til at gennemgå tingene, og det har ikke haft noget at sætte på forholdene:

- Jeg synes virkelig, Fødevarestyrelsens kontrollanter er hårde, mener han.

Der skal strammes op

Det er ikke første gang, Bente Holst må lægge øre til den kritik. Hun er fødevarechef i Fødevarer Sydvest, der er ansvarlig for kontrollerne i Hellevad.

- Vi har hørt det før fra virksomheder, der har problemer, siger hun og tilføjer om den specifikke sag:

- Vi er ikke i tvivl om, at bøden er berettiget med de ting, vi fandt den dag. Jeg synes, rapporten fortæller meget godt om, at der er mange ting, der skal strammes op på, konkluderer hun.

Fødevarestyrelsen vil foretage flere tilsyn på Sønderjysk Rugbrødsbageri A/S i løbet af året, herunder en opfølgning i nær fremtid.

- Antallet af kontroller følger den historik samt de aktiviteter, der er på de forskellige virksomheder, forklarer Bente Holst forskellen i antal af besøg på den enkelte virksomhed.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Sjove mænd invaderer Nustrup

Leder For abonnenter

PostNord er en dødssejler

I årevis har fusionen mellem Post Danmark og det svenske Posten AB til PostNord i 2009 været et problembarn. Der er nemlig så store forskelle mellem Danmark og Sverige, at det har vist sig nærmest umuligt at få fællesskabet til at fungere. Mens Danmark er en digital spydspids, bliver der fortsat ekspederet masser af fysiske breve og dokmenter via posten hos vores nordiske naboer. Og skønt man kan begræde det traditionelle brevs forsvinden i vores land, er udviklingen uafvendelig. Situationen i Danmark har siden 2012 udløst adskillige årsregnskaber med blodrøde tal, hvilket har belastet hele PostNord i fatal grad. I det seneste årsregnskab for 2018 havde den danske del af forretningen et minus på over en milliard kroner. Noget tyder på en bedring i økonomien, men prisen har været høj i form af massefyringer og bestandigt forringet service. Imens fortsætter brevmængden med at falde på grund af den digitale kommunikations fortsatte fremmarch kombineret med alt for lange leveringstider på fysiske breve. Nu er flere partier så åbne for at forlade postsamarbejdet. De nye toner er der grund til at være tilfreds med. For nok er situationen lige nu slem. Men fremover vil den blive endnu værre. Også hos vores naboer vil den moderne kommunikation vinde stadig mere frem. Det er ganske enkelt for hurtigt, bekvemt og billigt at holde digital kontakt med både venner, familie og myndighederne til, at fysiske breve på sigt kan overleve i større omfang. Det gælder også i Sverige. PostNord er med andre ord en dødssejler, det ikke vil være klogt at holde fast i. Lad os få lukket virksomheden, inden vi bruger endnu flere penge på at forlænge dens skrantende eksistens. Naturligvis skal det også fremover være muligt at sende fysisk post i Danmark. Men der er bestemt ingen grund til at genopbygge et nationalt postvæsen. I stedet bør politikerne se på muligheden for at betro opgaven til private aktører. Dyrere og ringere end den nuværende ordning kan det umuligt blive.

Esbjerg

Bilforhandler trækker sig ud af Ribe

Varde For abonnenter

Friskole med politikertække i nabokommune: Skoleleder kan smile over tilstrømning fra Esbjerg

Annonce