Annonce
Haderslev

Kalv født midt i åbent hus

70 køer stod klar i stalden på Moesgaard Gallowy. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Moesgaard Galloway havde slået stalddørene op, så gæsterne kunne komme helt tæt på de store Galloway-køer. Det var dog ikke planlagt, at en ko skulle begynde at kælve midt i festlighederne.

Simmersted: Muh'er og mæh'er blander sig og giver genlyd i den store stald. Selvom dørene først lige er slået op, så er der allerede mange folk, som kigger nærmere på de imponerende køer. De modigste af børnene drister sig til at klappe de for dem store dyr eller give dem lidt mad. Dagens menu er gamle pølsebrød og rugbrød.

I åbningen til stalden står Kurt Moesgaard og byder børn og voksne velkommen en efter en. Flere har spørgsmål til dyrene eller gården.

40 har meldt sig til på forhånd, da Moesgaard Galloway annoncerede, at de ville holde åbent hus, eller "åben stald" om man vil. Kurt Moesgaard regner dog med, at de kommer op på over 50 gæster i de tre timer, gården har åbent.

- Det er rigtig fint med så mange mennesker. Det er skønt, at de er kommet i så mange størrelser, siger han.

Samtidig med, at Kurt Moesgaard byder folk velkommen, flygter hans blik af og til ned mod den næste stald, for her er der ved at ske noget meget interessant.

- Vi har en ko, der er i gang med at kælve. Det havde vi ikke lige planlagt, siger han muntert.

Det kan tage alt mellem 30 minutter og flere timer, så det er ikke til at vide, om kalven når at komme til verdenen, mens gæsterne er der. Men Kurt Moesgaard tror på det, for som han siger:

- Det er en gammel Galloway ko. Hvis først den får lidt fred, så plejer det at sige svup.

Annonce
Der var brød at fodre dyrene, men det var kun de modigste af børnene, som turde fodre de store, men dog fredfyldte dyr. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Hvor er faren

Og ganske rigtigt, ikke lang tid efter er gården blevet en kalv rigere.

- Vi forstår da at sætte prikken over i'et, siger Kurt Moesgaard, mens han tilbyder folk at komme ned og se den lille ny. Det må de gerne, så længe de er stille og ikke går for tæt på.

Så snart blev den ellers godt fyldte stald næsten tom, hvis man så bort fra de 70 firbenede. Samtidig begynder der at samle sig en stor klump nede ved båsen med den nybagte mor.

- Hvor er faren henne? spøger en dreng sin mor, som må i gang med at forklare.

For Kurt Moesgaard er det netop det, som arrangementer som dette er til for. At give folk et indblik i livet på landet.

- Jeg synes, at det er vigtigt, at vi får åbnet op her ude på landet, så folk kan se, hvordan det foregår. Vi gør jo meget godt, synes vi selv, siger han.

Kurt Moesgaard vil gerne åbne sin går op for folk, da han synes, der er blevet for langt mellem by og land. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Gården forventede op mod 50 gæster i de tre timer, der var åbent til staldene i. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Mere regn på vej: Beredskab holder ekstra øje med vandstand i Kolding efter oversvømmelser

Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Annonce