Annonce
Kultur

Kampen for biblioteket fortsætter: Tarmborgere overrakte flere tusinde underskrifter

Hanne Laier håber, de mange underskrifter kan få byrådspolitikerne til at gå uden om Tarm Bibliotek, når politikerne efter sommerferien skal finde frem til, hvor man kan spare millioner. Foto: Jørgen Kirk
30 lokale og udvalgsformanden mødtes torsdag på biblioteket, hvor flere tusind underskrifter blev overrakt.

TARM: Butikkerne bliver færre, rådhuset blev revet ned, fordi skimmelsvamp hærgede bygningen, og nu kan biblioteket være truet af lukning, fordi Ringkøbing-Skjern Kommune skal spare penge.

I Tarm kæmper byens indbyggere for at overbevise byrådspolitikerne om, at biblioteket skal overleve. Torsdag spillede man så en trumf, da man kunne fremvise knap 3300 underskrifter, der alle fortalte, at de lokale i den tidligere Egvad Kommune vil beholde biblioteket. Fra valgdagen til onsdag i denne uge indsamlede man i alt 3256 underskrifter i Tarm og oplandsbyerne som Vostrup og Hoven.

- Ude i Vostrup fik de nogle blanketter med på valgdagen. De ringede og sagde, vi blev nødt til at komme, for de havde ikke flere sedler at skrive på, så nu var de begyndt at skrive på bagsiden af blanketterne. Det var lidt vildt, siger en af hovedkræfterne bag underskriftindsamlingen Hanne Laier.

Annonce

Her kan bibliotekerne blive skåret ned

Ligesom andre afdelinger er biblioteksledelsen blevet pålagt at komme med spareidéer. Nu er det op til byrådspolitikerne at bestemme, hvilke, hvis nogen, besparelser der skal foregå på blandt andre kulturområdet.

På biblioteksområdet er følgende besparelser i spil:

At man kan gøre kommunens mindste bibliotek, Hvide Sande Bibliotek, selvbetjent, som man kender det fra Tarm.

At man kan lukke biblioteket i Tarm.

At man kan lukke ordningen, hvor kommunen bringer bøger ud til typisk ældre borgere, der ikke selv kan komme på biblioteket.

Arrangerer borgermøde for byens fremtid

De 3256 underskrifter, man havde optalt til overrækkelsen torsdag formiddag, viste sig faktisk at være lidt for få. For det viste sig, at der også var underskrifter på en blanket på biblioteket, så totalen nok snarere var omkring 3275.

Omtrent 30 voksne samt fire dagplejebørn var torsdag mødt op på Tarm Bibliotek for at se udvalgsformanden for kommunens kultur- og fritidsudvalg, Erik Viborg (V), tage imod underskrifterne. De mange underskrifter var en klar besked til udvalgsformanden, mener Hanne Laier.

- Det må gøre indtryk, at tallet er så højt. Det er virkelig alle borgere, der har skrevet under. Vi skal da bevare Tarm Bibliotek. Det er blevet så tydeligt, i den tid vi har beskæftiget os med sagen, at det er vildt mangfoldigt, hvem der bruger biblioteket. Biblioteket er meget mere end støvede bøger. Det er et socialt mødested, siger Hanne Laier.

For at sætte yderligere fokus på biblioteket og byens videre udvikling holder Tarm et borgermøde torsdag 20. juni klokken 19.30. Borgmester Hans Østergaard (V) og viceborgmester Søren Elbæk (S) deltager i mødet på Bechs Hotel, hvor byens borgere og andre interesserede kan møde op for at diskutere, hvad politikernes visioner for Tarm skal være.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce