Annonce
forside

Kampen om borgmesterkæden: Det gælder om at tælle til 15

Det er ikke vælgerne, men de 29 nyvalgte byrådsmedlemmer, der ender med at bestemme, hvem der skal være Ringkøbing-Skjerns nye borgmester.

Ringkøbing-Skjern: Mens byrådskandidaterne lige nu debatterer politik på livet løs for at overbevise vælgerne om, at de fortjener deres stemme til kommunalvalget, så foregår sideløbende en helt anden kamp: Den om borgmesterkæden.

Venstre, Socialdemokraterne og Kristendemokraterne har alle en erklæret spidskandidat, som drømmer om at kunne sætte sig i hjørnekontoret på Rådhuset i Ringkøbing - og andre kunne tænke sig det samme.

Man kunne tro, at det er vælgerne, der bestemmer, hvem der ender med borgmesterkæden om halsen. Men sådan er det faktisk ikke helt.

Godt nok har det stor betydning for spidskandidaterne, hvor mange personlige stemmer de får. I denne byrådsperiode var borgmesteren og viceborgmesteren de to valgte, der fik flest stemmer. Men det er i sidste ende de 29 nyvalgte byrådsmedlemmer, som bestemmer, hvem der skal stå i spidsen for kommunen.

Det kræver opbakning fra et flertal på 15 byrådsmedlemmer, man skal populært sagt kunne tælle til 15 for at blive borgmester. Ved tidligere valg er det i løbet af valgnatten lykkedes for den kommende borgmester at samle den nødvendige opbakning, hvorefter den egentlige konstituering og fordeling af poster kan gå i gang.

Sidste år tog det dog noget længere tid. Borgmesteren havde først et knebent flertal i hus efter to dage. Senere blev det lille flertal udvidet med flere partier, og efter en uge var der enighed om fordeling af posterne blandt de partier, som bakkede op om den bredere konstituering.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Efter lokalplanbommert: Varde Bolig Administration lægger Ingeniørgruppen på køl

Sønderborg

Stæren er kommet til Als

Leder For abonnenter

JV mener: Først nu er Britta Nielsen dømt

Det har vakt berettiget opsigt, at det over en lang årrække lykkedes Britta Nielsen at stjæle over 100 millioner kroner, som ellers skulle være brugt til gavn for de svageste borgere i samfundet. Hvordan kunne en betroet offentligt ansat optræde så kynisk? Og hvordan kunne kontrolmekanismerne i en ellers gennemreguleret offentlig sektor svigte i så uhørt grad? Det er spørgsmål, mange danskere savner gode svar på. Og med god grund. For Britta Nielsen-sagen er sammen med andre statslige skandaler i de senere år med til at skabe tvivl om, hvorvidt vores samfund virkelig er så ukorrupt og velfungerende, som vi ellers godt kan lide at bryste os af. Desværre har Britta Nielsen også kunnet have oplevelsen af at være dømt på forhånd. Her er, hvad daværende socialminister Mai Marcado (K) sagde om Britta Nielsen i efteråret 2018 til Berlingske: - Man er virkelig gennemgående et dårligt menneske, når man vælger at stjæle fra den her gruppe. Så har man jo ingen moral og ingen nedre grænse for anstændighed. Mai Mercado havde fuldstændig ret i sin bedømmelse af Britta Nielsen. Men det var meget upassende, at hun stemplede Britta Nielsen som skyldig, inden retten havde talt. Det var en udtalelse, der formentlig er i strid med god forvaltningsskik, da Mai Mercado på det tidspunkt var minister og dermed havde et særligt ansvar. Såvel borgere, medier som politikere kan undervejs i en så omtalt sag som denne nemt komme til at bruge formuleringer, der reelt slår fast, at den mistænkte er skyldig. Men det er meget vigtigt, at vi holder fast i, at det kun er de uafhængige domstole, som kan frikende eller dømme en anklaget. Det skal også gælde for en gennemført kynisk svindler som Britta Nielsen. Selv om hun siden efteråret 2018 af de fleste har været opfattet som skyldig, var det først tirsdag klokken 16.30, at hun fik sin dom ved Københavns Byret. Mange vil nok mene, at hun havde fortjent en længere straf end de seks år og seks måneders fængsel, det blev til. Men det er ligegyldigt for Britta Nielsens sag, hvad den enkelte borger mener. Retten har talt, og sådan skal det være i et retssamfund.

Kolding

Mere regn på vej: Beredskab holder ekstra øje med vandstand i Kolding efter oversvømmelser

Annonce