Annonce
Billund

Kampen om de sidste stadepladser: Vennepar mødte op klokken 04.30 for at få plads på ventelisten

Bent Jeppesen og Anette Borgwardt var klar klokken 04.30 torsdag morgen for at sikre sig en af restpladserne. Foto: John Randeris
Vorbasse Marked har i år flere nye kræmmere på pladserne, men hen på dagen stod flere stande stadig tomme, og dem var der rift om.

Vorbasse: Mange af Vorbasse Markeds kræmmere kommer igen år efter år. Indtil sidste år har udskiftningen af kræmmerne hvert år ligget på mellem syv og otte procent af de i 850 stande. I år kan man dog se nogle flere nye kræmmere. Her har der nemlig været 10 procents udskiftning.

- Der er mange, der holder på grund af alder, forklarer Ejvind Hoff, der er en del af kræmmerkontoret. Han understreger, at det ikke er svært at få standene solgt, men det har ikke været lige så nemt, som det plejer.

- I år har vi haft udsolgt i midten af maj. Normalt har vi det i begyndelsen af maj måned, siger Ejvind Hoff.

Annonce

Jeg kan lide jagten efter det lidt sjove eller skæve og at finde ting med 'sjæl'

Jørgen Buhl, kræmmer

Udsolgt - men tomme pladser

Selvom pladserne er udsolgte, er der alligevel stande, der ender med at stå tomme.

- Der er altid nogen, der ikke dukker op, selvom pladserne er købt og betalt. Hvis kræmmerne ikke kommer, sælger vi pladserne videre, siger Ejvind Hoff.

Derfor gik flere medhjælpere rundt på pladsen ved middagstid for at tælle de tomme stande, så kræmmerkontoret kunne få sig et endeligt overblik.

De nye kræmmere

41-årige Jørgen Buhl fra Kolding er en af markedets nye kræmmere og fik en plads, inden standene blev udsolgt i maj.

- Jeg ser frem til at møde en masse glade mennesker, siger Jørgen Buhl.

Til dagligt arbejder han som lagermedarbejder, og det er i fritiden, han tager ud som kræmmer, blandt andet til Brørup Marked.

- Én gang kræmmer, altid kræmmer, siger Jørgen med et smil og tilføjer:

- Jeg kan lide jagten efter det lidt sjove eller skæve og at finde ting med 'sjæl'.

Ting med sjæl har Jørgen meget af. Han sælger alverdens ting og sager fra retrolamper og legetøj til gamle spillekonsoller, pyntegenstande og tegneserier.

- Jeg håndplukker mine ting forskellige steder, så der er ingen rød tråd i det, jeg sælger, siger Jørgen, der gerne ville leve af sin hobby, men det er ikke nemt.

- Det kunne være sjovt at være selvstændig, men der er mange om buddet, så det er svært, forklarer han.

Kræmmerne på Vorbasse Marked

Der er 850 stande.

Flere af de samme kræmmere kommer igen år efter år.

I år har der været en udskiftning af kræmmerne på 10 procent.

I var der 11 kræmmere, der ikke dukkede op til deres købte plads.

De tomme pladser blev solgt videre efter først til mølle-princippet.

At vente på en plads

Ikke alle har været så heldige som Jørgen Buhl. Venneparret Anette Borgwardt og Bent Jeppesen deler en stand, og de er nogle af de kræmmere, der er på venteliste til de tomme pladser på markedet.

Klokken 08.00 begyndte uddelingen af numre til ventelisten, og allerede klokken 04.30 stod Anette og Bent uden for kræmmerkonteret for at få sig et nummer, der om muligt kan sikre dem en af de resterende pladser. Med "nummer 1" skrevet ned, er de så godt som garanteret.

- Vi får en plads, det er sikkert, siger Bent Jeppesen, der blandt andet sælger hulmursisolering.

- Ja, det her er jo spild af penge, så jeg vil rigtig gerne i gang, siger Anette, der sælger malerier.

Bent Jeppesen er kommet på markedet gennem de sidste 16 år, men i år var han for sent ude til at få sig en plads. Og selvom venneparret er glade for bare at have et sted at være, hvor de kan sælge deres ting, krydser de fingre for, at de får et af de gode steder.

- På hovedgaderne Q, S, N eller F vil vi rigtig gerne være, men vi har brug for 10 meter, så det er ikke sikkert, vi kan få en stand der, siger Anette.

Da klokken slog 14, var det tid at sælge de tomme pladser videre. Som studerende til den afgørende eksamen stod kræmmerne spændte foran kræmmerkontorets dør. Efter hvad der føltes som en evighed, kom Anette og Bent endelig ud fra det lille kontor.

- Vi fik 10 meter på N, jubler Anette, og markedet kunne endelig begynde for venneparret.

Jørgen Buhl sælger lidt af hvert - fra lamper til tegneserier. Foto: John Randeris
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

opbakning

Leder For abonnenter

Kan vi i det mindste få ærlig kommunikation?

Det lover simpelt hen ikke godt for regeringens troværdighed. I ni ministerier har man skiftet kommunikationschef efter valget. I syv tilfælde er der blevet ansat en kommunikationschef, der træder ind ad døren med et cv præget af tætte personlige eller politiske relationer til den socialdemokratiske minister, der netop har sat sig til rette i ministerkontoret. Der er tale om tidligere personlige rådgivere, valgkoordinatorer og politisk frivillige i valgkampe. Det er dog et tilfælde, insisterer regeringen. Et helt ufatteligt tilfælde, fristes man til at tilføje. Alt er gået rigtigt til. De bedste er valgt, i hvert eneste tilfælde. Og ministrene har overhovedet ikke blandet sig. Hedder det sig. I Danmark er embedsmandskorpset ikke politisk udpegede. Der er godt nok en tendens til, at politikere omgiver sig med flere og flere rådgivere, men kommunikationschefer i ministerier er ikke rådgivere. De er embedsmænd, de arbejder for staten og dermed for borgerne. De får løn af statskassen. De er ikke socialdemokrater eller noget andet - de er upolitiske. Det er derfor, at ansættelserne af de syv kommunikationschefer stikker sådan ud. Det er derfor oppositionen - ført an af Ole Birk Olesen, Liberal Alliance, i en stadig mere og mere kontant retorik insisterer på at få svar fra ministrene på spørgsmålet: Er alt gået rigtigt til? Man forstår den stigende irritation, som bortforklaringerne fortsætter. Det er en dybt beklagelig udvikling. Det er muligt, at politikere har brug for mere og mere politisk rådgivning, og derfor har behov for politiske rådgivere. I så fald er det rådgivere, de skal ansætte, og det skal selvfølgelig ske transparent for alverden. Stå ved det, tag det efterfølgende politiske slagsmål i Folketinget, for ærligt talt vil det være en kamp, der er til at klare. Uanset hvad der siges lige nu på tværs af folketingssalen, vil den næste regering formentlig ansætte endnu flere politiske rådgivere, end denne har gjort. Sådan er trenden. Men vær dog ærlig. Drop skuespillet. Hellere politisk udvalgte kommunikationschefer end fordækte udnævnelser, der skaber tvivl om afsenderen på de budskaber, som vil komme ud af samtlige ministerier de kommende år.

Annonce