Annonce
Erhverv

Kan du sælge din virksomhed, når du vil gå på pension?

Birgitte Normann pensionschef, Danske Andelskassers Bank A/S. Pressefoto

De fleste med egen virksomhed svarer 'ja' uden at tøve til spørgsmålet: Kan du sælge din virksomhed, når du vil gå på pension.

Men statistikken siger 'nej'.

For de fleste er det ikke så enkelt at sælge virksomheden, når de vil. Mange virksomheder kan faktisk slet ikke sælges, når det kommer til stykket. Ofte fordi virksomheden ikke har den værdi, som ejeren forventer.

Resultatet er, at mange selvstændigt erhvervsdrivende ikke sparer tilstrækkeligt op til at få den pension udbetalt, de håber på.

Annonce

Andelskassen

Danske Andelskassers Bank er en børsnoteret bank, der har rødder tilbage til stiftelsen af den første danske andelskasse i 1915.

Banken har under navnet Andelskassen 14 filialer og rådgivningscentre beliggende i Jylland og på Fyn samt et landbrugscenter. Der er cirka 310 medarbejdere, og hovedkontoret ligger i Hammershøj mellem Randers og Viborg.

Læs mere på andelskassen.dk.

For sent i gang

Det er langt fra alle, der har held med at opfinde det nye Facebook eller Just Eat. De færreste kan sælge deres virksomhed og fejre pensionen på en tropeø med en drink i hånden. Så selv om tanken er god, så fungerer livsværket kun sjældent som den opsparing, grundlæggerne havde regnet med.

Som entreprenant menneske fokuserer du på at få den store drøm om selvstændigheden til at gå i opfyldelse. Alle de gode ideer spirer, og det klør i fingrene for at komme i gang.

Men opstartsfasen er ofte vanskelig. Du skal knokle for at få tingene til at lykkes og for at skaffe dig en indkomst. I rigtig mange tilfælde vil din virksomhed først begynde rigtigt at kaste penge af sig efter en årrække.

Der går måske fem år, før du kan udbetale en løn til dig selv, der svarer til den, andre får fra deres regulære lønjobs. Og ud over lønnen har de sparet op til pensionen i de år, hvor du har investeret i virksomheden.

Som lønmodtager får man ofte 12-16 procent i opsparing via sit job. Når du er selvstændig, skal du selv sørge for at lægge et tilsvarende beløb til side hver måned. Ellers risikerer du, at du kun står med din folkepension i hånden, når du træder tilbage.

Farligt at vente

Jeg møder ofte virksomhedsejere, som ikke skænker pensionen en tanke. Enten fordi der simpelthen ikke er et økonomisk overskud til at kaste penge i den retning endnu, eller fordi folk stadig er så unge, at pensionen er så langt ude i fremtiden, at det er for svært at forholde sig til.

Men det er farligt at gå rundt med den indstilling, for hvis du ikke tænker din pension ind tidligt nok, bliver opsparingen rigtig vanskelig i sidste ende.

I reglen gælder det, at jo yngre du er, når du begynder at spare op, desto bedre. På den måde kan renterne hjælpe dig med en god del af arbejdet, og du kan tage større risiko på investeringerne af dine pensionsmidler, fordi der er tid til at absorbere og overkomme eventuelle nedgange på aktiemarkedet.

Du bør allersenest starte din pensionsopsparing, når du er 40 år. Bliver det senere, er konsekvensen, at du nærmere skal lægge 20 procent til side hver måned i stedet for 12 procent.

Når du har kortere tid til at spare op, bliver du mere presset på økonomien. Og det er en farlig leg, hvis du investerer dine pensionsmidler med høj risiko for at indhente det forsømte.

Den risiko, du påtager dig, har du reelt ikke råd til. Tænk dig rigtig godt om og start din opsparing tidligt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce