Annonce
Livsstil

Kan jeg adoptere min ægtefælles søn?

Illustration: Julie Gry Sveistrup
Annonce

Kære Monica Kromann. Jeg skriver til dig, da jeg har et ønske om at adoptere min hustrus søn. Min ægtefælle har en søn fra et tidligere forhold, som jeg altid har betragtet som min egen. Min ægtefælle og jeg har været gift i 12 år. Min ægtefælle har forældremyndigheden over sin søn alene, og han har altid haft bopæl hos os, hvorfor jeg altid har været en del af hans liv og opvækst.

Han er 16 år og har i dag stort set ingen kontakt med sin biologiske far.

Mit spørgsmål er, om det kan lade sig gøre, at jeg adopterer min ægtefælles søn? Kan den biologiske far modsige sig adoptionen, selv om han ikke har den store kontakt til sin søn?

Jeg håber, at du vil besvare mit spørgsmål.

Med venlig hilsen Henrik

Kære Henrik. Tak for dit spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.

Idet du ønsker at adoptere din ægtefælles søn, er der tale om en såkaldt stedbarnsadoption, som er kendetegnet ved, at du adopterer et barn, du allerede har en relation til. For at du kan adoptere din ægtefælles søn, er der en række betingelser, der skal være opfyldte.

Først og fremmest skal I som familie have stabilitet, hvorfor du som udgangspunkt skal have boet sammen med din ægtefælle og barnet i mindst 2½ år på ansøgningstidspunktet. Desuden er det et krav, at du er med til at opfostre barnet. Du skal derfor enten have levet sammen med barnet i tre år eller ville kunne bo med det i tre år, inden det fylder 18 år. Du skal som udgangspunkt være fyldt 25 år, og der skal normalt være en aldersforskel på mindst 14 år mellem dig og barnet. Det er desuden et krav, at din ægtefælle giver et skriftligt samtykke til, at du må adoptere barnet.

Såfremt den biologiske far har del i forældremyndigheden, skal han ligeledes give samtykke til adoptionen. Du oplyser imidlertid, at din ægtefælle alene har forældremyndigheden over barnet.

Idet der er tale om en biologisk forælder uden del i forældremyndigheden, skal der indhentes en erklæring fra denne inden, at der kan ske en stedbarnsadoption. Hvis den biologiske forælder protesterer, og der samtidig har været kontakt mellem denne og barnet inden for de senere år, vil stedbarnsadoptionen som udgangspunkt ikke blive tilladt.

Du oplyser desuden, at sønnen i dag er 16 år. Idet barnet er fyldt 12 år, vil han blive indkaldt til en samtale i Familieretshuset i forbindelse med stedbarnsadoptionen, hvor han vil få mulighed for at tilkendegive sin holdning til adoptionen, og han vil også skulle underskrive et samtykke til adoptionen.

Jeg håber, ovenstående besvarede dine spørgsmål. Hvis du har yderligere spørgsmål vil jeg anbefale dig at kontakte en advokat med speciale i familieret.

Det er muligt at læse flere af mine brevkasseindlæg om familie – og arveretlige emner på min hjemmeside: www.advokatkromann.dk/brevkasse.

Med venlig hilsen Monica Kromann

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Vi skal sikre det frie ord meget bedre

CORONAVIRUS

Live: Corona-virus gik nærmest amok på Aarhus-bar - antallet af smittede er nu oppe på 25  

Sønderborg

Privatskole vil udvide for 53 millioner - men det bliver uden kommunale kroner i garanti

Team Esbjerg For abonnenter

Norske Team Esbjerg-spillere i drillehumør: Vi håber ikke, at Jesper bliver alt for ked af det

Annonce