Annonce
Regionalt

Kan koste milliarder i mistet eksport: Borgmestre og kriseramt minkbranche råber minister op

Jesper Frost Rasmussen (forrest til venstre), borgmester for Venstre i Esbjerg Kommune, og hans partifælle Preben Friis-Hauge (bagerst til venstre), formand for plan og teknik i Varde Kommune, besøgte mandag minkavler Henning Christensen, der er formand for Fyn og Sydjyllands Pelsdyravlerforening. Pressefoto: Sagro
Det vil få store konsekvenser i Esbjerg og Varde, hvis der bliver konstateret coronasmitte i en af kommunens minkfarme. Derfor har de to kommuners borgmestre sammen med minkbranchen sendt et brev til fødevareminister Mogens Jensen (S), da de ønsker en ny strategi for bekæmpelsen af corona på minkfarme.
Annonce

Covid-19: Minkavlerne holder lige nu vejret.

Hvis en minkfarm i Danmark bliver ramt af corona, dikterer regeringens strategi mod corona nemlig, at alle mink på denne farm og alle andre farme i en radius af 7,6 kilometer fra farmen skal nedslagtes.


For hver dag, der går, bliver katastrofen blot større og større. Minkavlerne er allerede nu i knæ, og fortsætter udviklingen fra de seneste dage, er vi en branche med en meget dyster fremtid.

Henning Christensen, formand for Fyn og Sydjyllands Pelsdyravlerforening


I Varde og Esbjerg kommuner er der tilsammen 116 minkfarme, og især i den nordlige del af Esbjerg Kommune vil det få konsekvenser, for hvis en farm her bliver ramt af coronasmitte, vil det komme til at koste mindst 36 andre besætninger livet. Det skriver minkbranchen i en pressemeddelelse sammen med Erik Buhl (V) og Jesper Frost Rasmussen (V), borgmestre i henholdsvis Varde og Esbjerg kommuner efter et krisemøde mandag.

- Vi vil ikke bare sidde og vente på, at katastrofen rammer minkavlerne i vores landsdel med helt uoverskuelige konsekvenser til følge, siger Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen.

Annonce

Milliardeksport

Deltagerne på mødet sendte tirsdag et fælles brev til fødevareminister Mogens Jensen (S) med et opråb om, at ændre strategien. Et udbrud af coronavirus har nemlig allerede fået store konsekvenser på minkfarme i Nordjylland, og frygten på mødet mandag var, at det samme kommer til at ske i Sydvestjylland.

I brevet skriver de, at nedslagtningen af minkfarme lige nu står til at koste milliarder i tabt eksport. Smitten har allerede bredt sig til midt- og vestjyske farme, og ifølge afsenderne er det kun et spørgsmål om tid, før en besætning længere sydpå også bliver ramt.

- For hver dag, der går, bliver katastrofen blot større og større. Minkavlerne er allerede nu i knæ, og fortsætter udviklingen fra de seneste dage, er vi en branche med en meget dyster fremtid, siger Henning Christensen, formand for Fyn og Sydjyllands Pelsdyravlerforening.

Annonce

Tvivl om kilometerradius

Det er især den store sikkerhedszone på 7,8 kilometer, som afsenderne af brevet til ministeren ser som problematisk. Den zone har avisen Nordjyske også beskæftiget sig med, da den først spurgte Fødevarestyrelsen om begrundelsen for den store sikkerhedszone. Herfra lød det, at det var Statens Serum Institut (SSI), der havde fastlagt radiusen på de knap otte kilometer.

Men fra SSI lød svaret til Nordjyske, at det udelukkende er Fødevarestyrelsen, der afgør, inden for hvilke grænser man vælger at aflive mink.

I brevet fra de sydvestjyske borgmestre og minkbranchen foreslås det, at der i stedet skal testes intensivt i de pågældende zoner, hvor minkfarme er blevet ramt af corona, og at ramte besætninger herefter hurtigt skal slås ned.

Minkbranchen og Venstre-borgmester i Esbjerg Jesper Frost Rasmussen (t.v.) mener, at der er brug for, at regeringen ændrer sin strategi i bekæmpelsen af corona på minkfarme. Pressefoto: Sagro

- Både i Esbjerg og Varde kommuner er minkavl levebrød for rigtig mange mennesker, og derfor skal strategien til at inddæmme smitte være gennemtænkt og tage hensyn til både folkesundheden og erhvervet, siger Jesper Frost Rasmussen.

Udover de nævnte personer er også Preben Friis Hauge (V), formand for plan og teknik i Varde Kommune og Niels Laursen, formand for Sydvestjysk Landboforening medunderskrivere af opråbet til ministeren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Dyr redningsaktion: Bravo Tours sender kæmperegning til skatteyderne

Trekantområdet

Falck fandt fire nye coronatilfælde: Efterskole har sendt alle 160 elever hjem

Annonce