Annonce
Læserbrev

'Kan-paragraffer' skaber forskelsbehandling for handicappede i Tønder Kommune

Annonce

Læserbrev: Når kommunerne fastlægger deres serviceniveau, er et af værktøjerne at fravælge de såkaldte 'kan-paragraffer' f.eks. i Servicelovens §96, der handler om Borgerstyret Personlig Assistance (BPA)

Har man en funktionsnedsættelse, der kræver, at man har brug for hjælp i hverdagen, kan man få en personlig handicaphjælperordning, hvis funktionsnedsættelsen er omfattende.

Det er i sig selv ganske udmærket.

Servicelovens §96 indeholder også en 'kan-paragraf' - ifølge stk. 3 i paragraf 96 kan kommunen bevilge handicaphjælperordning til personer, der har behov for hjælp, men som har et lidt mindre behov for hjælp.

Konsekvensen af, at kommunen blandt andet fastlægger sit serviceniveau ved bevidst at fravælge ”kan-paragraffer” er er at nogle af kommunens borgere kan ende i en situation, hvor man klart har brug for hjælp på grund af et handicap. Den pågældendes handicap vurderes dog ikke så omfattende, at man er berettiget til en handicaphjælper ordning efter § 96 stk.1 eller stk.2.

Hvad betyder det i praksis?

Er man for eksempel kørestolsbruger og i stand til at klare sig selv i hjemmet i hverdagen, bortset fra personlig pleje, såsom af- og påklædning og bad, så er man ikke handicappet nok til at få en hjælperordning efter § 96 stk. 1 og 2 i serviceloven.

At man kan klare sig i eget hjem, er ikke ensbetydende med, at man kan klare sig uden for eget hjem.

Ledsagerordning

Er man for eksempel kørestolsbruger kan man være berettiget til en ledsagerordning. Her er der mulighed for at få en ledsager med til aktiviteter uden for hjemmet 15 timer om måneden.

Her er der dog en finte. En ledsager må ikke yde personlig pleje. Herunder for eksempel hjælp til toiletbesøg. Er man i stand til at klare toiletbesøg i eget hjem, ved hjælp af et indbygget bidet i toilettet, men ikke kan ”tørre sig selv bagi,” når man ikke er hjemme, ja, så må man holde sig og vente til man kommer hjem.

Ønsker man at gå til handicapsvømning som kørestolsbruger vil dette involvere to slags hjælp, hvis man ikke har en hjælperordning. Man kan benytte sin ledsagerordning i selve svømmehallen. Ved omklædning og bad i svømmehallen skal der så komme en person fra hjemmeplejen som skal hjælpe med af og påklædning og bad plus eventuelt toiletbesøg.

Det er naturligvis besværligt og næppe særligt økonomisk. En hjemmehjælpstime i Tønder Kommune koster i omegnen af 500 kr. pr. time. En ledsager koster 134,00 i timen. En handicaphjælper koster i dagtimerne 127,33 i timen alt sammen ifølge FOA Overenskomst.

Altså er det umiddelbart en rigtig dårlig økonomisk løsning for kommunen, og det er i den grad med til at begrænse borgerens mulighed for at deltage på lige fod med andre.

Tønder Kommune er ved at udarbejde en ny handicappolitik. Jeg håber, at man vil tage sin beslutning om ikke at anvende § 96 stk. 3 op til overvejelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce