Annonce
Nordtyskland

Kanal bliver udbygget for milliarder

Tidligst i 2030 er de til dels mere end 100 år gamle anlæg på Kieler-kanalen afløst af moderne sluser. Foto: Louis-F. Stahl, Wikimedia.

I mere end 100 år er flere sluser på Kieler-kanalen ikke blevet udskiftet, og vandvejen er blevet et symbol på Tysklands misligholdelse af infrastrukturen. Men nu sker der noget.

KIEL: Kieler-kanalen mellem Østersøen og Nordsøen åbnede i 1895, og efterhånden er de mere end 100 år gamle sluser på den 98,6 kilometer lange strækning mellem Kiel og Brunsbüttel blevet et symbol på, hvordan Tyskland misligholder infrastrukturen. Det er nemlig forbundsrepublikken, der har ansvaret for denne og andre, vigtige vandveje.

Udbygningen skulle have være afsluttet i 2014, men før 2030 bliver det ikke til noget. I mellemtiden er arbejdet dog gået i gang, efter den tyske stat har bevilget 1,8 milliarder euro til moderniseringen.

Nye sluser er under etablering, strækningen ved Kiel bliver rettet ud, og sejlrenden gøres dybere, så større skibe kan passere verdens travleste, kunstige skibsrute.

- Udbygningen af kanalen har historiske dimensioner for mig, understreger Sönke Meesenburg, der håndterer den store investering hos kanal- og skibsfartsforvaltningen i Kiel.

Annonce

Udbygningen af kanalen har historiske dimensioner for mig.

Sönke Meesenburg, kanal- og skibsfartsforvaltningen i Kiel

Sparer 450 kilometer

Kieler-kanalen er afgørende for handlen mellem øst og vest. Den sparer skibene for en omvej på 450 kilometer nord om Skagen. I 2017 passerede omkring 30.300 fartøjer strækningen, hvor der blev transporteret samlede skibsladninger på næsten 87 millioner ton.

Ikke kun skibene men også dyrelivet bliver der taget hensyn til i forbindelse med moderniseringen.

De totalfredede og udrydningstruede hugorme nyder at sole sig blandt de sorte sten på kanalens nordlige bred. Så her har kanal- og skibsfartsforvaltningen etableret en halv hektar med indhegnede terrarier, hvor det nordligste Europas eneste giftslange kan leve et ubekymret luksusliv. Slangerne kan nemlig ikke slippe ud af indhegningerne og dermed blive udsat for de farer, som lurer i omgivelserne.

-Til gengæld kan musene slippe ind, forklarer Jörg Brockmann, der er projektleder på kanalbyggeriet.

Hermed er hugormene er sikret næring. Og i forbindelse med byggeprojektet bliver dyrene løbende indsamlet og derefter sat ud i terrarierne.

Dansk forgænger

I forbindelse med indvielsen blev kanalen opkaldt efter den daværende kejser Wilhelm. Den nye forbindelse afløste den langt ældre Ejderkanalen, der stod færdig i 1785, hvor Christian den syvende regerede den dansk-tyske helstat.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Blotter tilbyder sex i Brørup

Leder For abonnenter

Nye tegn på jødehad er skændige

I disse dage er det 81 år siden den uhæmmede ondskab blev sluppet løs, da nazisterne og deres medløbere angreb jødiske synagoger, forretninger og hjem. Cirka 600 værgeløse mennesker blev myrdet i perioden mellem den 7. og den 13. november, mens omkring 30.000 blev sendt i koncentrationslejre som optakt til en forfølgelse, der senere blev uendelig meget værre med seks millioner myrdede jøder i den tysk kontrollerede del af Europa. Men en af de sørgeligste og mest tåbelige fordomme, nemlig antisemitismen, lever stadig – også her i Danmark. Således kan Randers Amtsavis berette, hvordan flere end 80 gravsteder på byens jødiske begravelsesplads natten til søndag blev skændet med maling og klistermærker i form af gule davidsstjerner med påskriften ”Jude”. Denne stjerne blev forfølgelsens symbol for ofrene, der var tvunget til at bære tegnet på deres religiøse tilhørsforhold fra 1941 og indtil deres død eller for de få heldiges vedkommende frem til krigens afslutning. Samme afskyelige klistermærke er også blevet placeret på postkassen foran en jødisk families bopæl i Silkeborg. Blandt antisemitismens mange fædre er uvidenhed, fordomme og banal trang til at gøre andre mennesker ondt. For rationelt tænkende mennesker er fænomenet derfor uforståeligt. I Danmark har der levet jøder i hvert fald siden 1600-tallet og måske endnu længere tilbage. Siden 1814 har jøderne haft nøjagtig de samme rettigheder som alle deres øvrige danske landsmænd og er en fuldt integreret del af vores fælles fædreland. Naturligvis har jødiske danskere ydet enorme bidrag til dansk kultur, videnskab og økonomi. Men reelt er der ingen grund til specielt at fremhæve den dansk-jødiske histories stjerner. Vores indbyggere med jødisk baggrund bidrager uanset deres position til vores samfund ganske som alle andre danskere. Og uanset religiøs baggrund har alle danskere ret til et liv i frihed og tryghed. Disse fornyede tegn på jødehad er ganske enkelt skændige.

Annonce