x
Annonce
Varde

Kandidaten fra Nye Borgerlige: - Vi kan jo fjerne bureaukratiet i det offentlige ved at fyre djøfere og mellemledere

Morten Filipsen (NB) stiller for første gang op til Folketinget. Foto: André Thorup
Folketingskandidater svarer på de samme spørgsmål. I dag er det Morten Filipsen (NB), der er blevet interviewet.

Arbejdskraftmangel er en stor udfordring for en del af Varde Kommunes virksomheder. Hvad bør Folketinget gøre for at skaffe flere hænder i Vestjylland?

- Vi kan jo fjerne bureaukratiet i det offentlige ved at fyre djøfere og mellemledere, og så er de jo parate til det private arbejdsmarked. Plus det vil lette regler og love for de varme hænder og sætte dem fri til at gøre deres arbejde.

Varde Kommune har endnu ikke fået del i udflytningen af statslige arbejdspladser og uddannelser. Er der nogle arbejdspladser eller uddannelser, som du gerne vil flytte til Varde?

- Nej, der er ikke noget, jeg har overvejet. De udflytninger, der foregår, er som sådan en god ting, men det er jo ikke en decentralisering. Det er ikke magten og ansvaret, man flytter til kommunerne. Men som sådan støtter jeg udflytningen af arbejdspladser, men jeg har ikke noget på min liste, som, jeg tænker, skal flyttes til Varde. Jeg er åben for gode forslag.

Du siger, det ikke er en decentralisering af magten. Hvad er det, der skal decentraliseres endnu mere i dine øjne?

- Ansvaret og beslutningerne skal mere tilbage til kommunerne og lokalsamfundet. Folkestyret skal styrkes, så mange flere beslutninger sker lokalt og ikke fra Christansborg.

Varde Kommune kæmper med at få finansieret et sundhedshus. Hvad skal Folketinget gøre for at få det nære sundhedsvæsen til at fungere?

- Man skal gå ind til sygeplejerskerne og lægerne og på en ydmyg måde spørge dem om, hvordan kan vi fra Christiansborg forbedre deres arbejdsplads, og hvordan kan vi få det til at virke. De lokale sundhedshuse skal ikke presses på ovenfra, men det skal ske i et samarbejde med læger og sygeplejersker, for de ved jo, hvordan tingene fungerer.

Varde Kommune har haft et stort ønske om en ændring i udligningsordningen, der vil sende flere penge fra rige kommuner til blandt andre Varde Kommune. Hvor vigtig er en sådan ændring i udligningsordningen for dig?

- Den er ikke vigtig, for jeg ved ikke nok om emnet.

Er der behov for mere regulering af landbruget for at begrænse udledningen af drivhusgasser?

- Nej, tværtimod skal der en deregulering til. Landmændene er under alt for mange regler og love. Landmændene har også en interesse i et godt klima. De har også en interesse i et rent grundvand, for de drikker det jo selv. Så nej: Landmændene skal også sættes fri fra mange regler og love. Vi har noget af det bedste, det reneste og mest miljøvenlige landbrug i hele verden.

Mener du ligefrem, at ved at sætte landmændene mere fri, så er det en bedre vej til at begrænse udledningen?

- Ja, og det mener jeg, fordi landmændene har egeninteresse i at være miljøvenlige og ikke skade naturen. Det hjælper ikke at lave en masse love og regler, for hvis nogle vil svine og ødelægge, så gør de det, uanset hvor mange love og regler, der er.

Antallet af ældre over 80 år vil stige i Varde Kommune i de kommende årtier. Hvad vil du gøre for at sikre, at de fortsat kan få en god pleje?

- Der vil jeg sætte sosu-assistenter, eller andre, der plejer dem, fri og fjerne den topstyring og de regler, som de ansatte er underlagt, hvor de skal bruge så meget tid på dokumentation. Vi skal lade sosu-assistenter være sosu-assistenter, for det er det, de har uddannet sig til at være. Vi skal holde op med at tynge de offentligt ansatte med flere omstillinger og regler, som de skal overholde. Det vil motivere de offentligt ansatte, og så vil de yde en bedre service over for de ældre, for de vil have mere tid, fordi de ikke skal bruge tid på dokumentation for eksempel.

Skal Folketinget bestemme, hvor mange pædagoger der skal være i Vardes daginstitutioner?

- Umiddelbart nej. Først skal vi have afbureaukratiseret på den gode måde, hvor man inddrager dem, der arbejder med tingene, og så få fjernet spildtid. Når man så har optimeret systemet og måderne, de offentligt ansatte arbejder på, så først der kan man se, om der mangler hænder eller ikke mangler hænder.

Skal det fortsat være muligt at opstille kæmpevindmøller på land?

- Nej.

Morten Filipsen

  • 38 år.
  • Produktionsteknolog.
  • Bor i Roust.
  • Ønsker ikke at fortælle om sine familieforhold, da han gerne vil holde det privat.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Annonce