x
Annonce
Varde

Kandidaten fra Venstre: - Det er vigtigt, at den udligningsordning bliver mere retfærdig.

Claus Christensen stiller op for Venstre for første gang. Foto: André Thorup
JydskeVestkysten Varde stiller de samme spørgsmål til én kandidat for alle 13 opstillingsberettigede partier. Første kandidat er Claus Christensen (V).

Arbejdskraftmangel er en stor udfordring for en del af Varde Kommunes virksomheder. Hvad bør folketinget gøre for at skaffe flere hænder i Vestjylland?

- Det er udflytning af arbejdspladser og at få nogle uddannelsesinstitutioner herover. Så får vi øget bosætning og dermed mere arbejdskraft.

Er der nogle specifikke arbejdspladser eller uddannelser, som du gerne vil flytte til Varde?

- Det er højtuddannede akademikere, vi skal have. Problemet er, at hvis de bliver uddannet i store byer, så kan det være svært at få dem tilbage igen. Det er rigtig fint, at der bliver en lægeuddannelse i Esbjerg, for det kan være med til, at vi kan sikre flere læger her i området. Det kunne man godt kopiere på andre områder.

Varde Kommune kæmper med at få finansieret et sundhedshus. Hvad skal folketinget gøre for at få det nære sundhedsvæsen til at fungere?

- Det er en national opgave at sørge for i forbindelse med den her sundhedsreform også at få sundhedshuse etableret. Så må man få pengene fundet et sted, for det er vigtigt, at vi også har lægedækning herude i vores område, og at man har mulighed for at blive behandlet.

Varde Kommune har haft et stort ønske om en ændring i udligningsordningen, der vil sende flere penge fra rige kommuner til blandt andre Varde Kommune. Hvor vigtig er en sådan ændring i udligningsordningen for dig?

- Den er meget vigtig. Der bør findes en løsning, for det er klart, at kommunerne herude i vores område og også i udkantsområderne i Danmark er presset på økonomien. Det er vigtigt, at den udligningsordning bliver mere retfærdig. Det er en af de ting, jeg vil bide mig fast i, hvis jeg bliver valgt.

Er der behov for mere regulering af landbruget for at begrænse udledningen af drivhusgasser?

- Det, der er vigtigt, er, at vi får nogle arealer taget ud af drift. Jeg tror, vi kan få lavet en frivillig aftale, så vi kan få nogle lavbundsjorde pillet ud af drift, hvor det giver god mening. Den aftale, som landbruget og Danmarks Naturfredningsforening har indgået, synes jeg, er vigtig at se, om vi ikke kan få bygget videre på. Så må staten træde til for at få de landmænd kompenseret, så der er en vilje til at få fjernet nogle hektarer, for jeg tror, det er det mest effektive og den bedste løsningsmodel.

Så det skal bygges på frivillighed og ikke lovgivning?

- Det skal bygges på frivillighed. Det tror jeg også sagtens, det kan.

Annonce

Claus Christensen

  • 57 år
  • Landmand
  • Bor i Vrenderup
  • Gift med Jytte og har tre voksne børn

Antallet af ældre over 80 år vil stige i Varde Kommune i de kommende årtier. Hvad vil du gøre for at sikre, at de fortsat kan få en god pleje?

- Der skal simpelthen sættes flere midler af til en værdig ældrepleje. Vi er forhåbentlig på vej ud i en tid, hvor vores samfund også kan generere de midler. Nu er vi ved at være lidt væk fra finanskrisen. I mange år har det handlet om at skære ned. Ved at vi er så mange i beskæftigelse, som vi er i Danmark, kan vi passende bruge nogle penge på at sætte ind på børnepasning, sundhedsvæsen og ældrepleje.

Skal Folketinget bestemme, hvor mange pædagoger der skal være i Vardes daginstitutioner?

- Nej. Jeg synes gerne, at det må være noget, der bliver bestemt lokalt. Men der er ingen tvivl om, at der skal flere til, end der er i dag.

Men hvordan vil du sikre det, hvis du ikke vil stille nogle krav til kommunerne?

- Vi vil gerne have, at Kommunernes Landsforening, FOA og BUPL sætter sig sammen og laver en plan for normeringerne. Så skal vi nok levere på det økonomiske, så det også kan lade sig gøre. Der kan være kommuner, hvor der er ghettoer og andre ting, der gør, at der skal højere normeringer til. Derfor kan det være svært at sige, at der skal være lige fem børn per voksen - eller tre eller syv. Det er derfor, det er så vigtigt, at det ligger ude ved kommunerne.

Skal det fortsat være muligt at opstille kæmpevindmøller på land?

- Nej, jeg vil allerhelst have dem ud på havet. Det er derude, de generer færrest mulige mennesker, og hvis vi vil have noget grøn energi, så må vi også betale den ekstra pris, som det koster.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

JV mener: Pressemøde var en mavepuster til Danmark

To måneder uden indtægter. Mindst. Det ser ud til at blive virkeligheden for tusindvis af forretningsdrivende. Det er blandt andet frisører, massører, cafeer, restauranter, biografer og mange butikker, som tidligst kan åbne igen 11. maj. Endnu længere skal oplevelsesbranchen og de store arrangementer vente, da de bliver ramt af, at denne sommersæson til og med august er aflyst. Det var noget af en mavepuster, statsminister Mette Frederiksen (S) mandag aften gav Danmark med sine meldinger om en meget langsom og gradvis genåbning af samfundet. Hun gav på pressemødet ganske vist udtryk for, at Danmarks økonomi er sund. Men det er den ikke i meget store dele af det erhvervsliv, vi alle skal leve af, enten direkte eller indirekte. Mange virksomheder gisper efter vejret, og de får brug for flere økonomiske respiratorer end dem, der er vedtaget i de foreløbige hjælpepakker. Ellers dør alt for mange danske virksomheder, hvilket koster både værdifulde arbejdspladser og skatteindtægter. Det er enormt positivt, at den hidtidige nedlukning af Danmark ser ud til at få den ønskede effekt. Vi har heldigvis foreløbig undgået de uhyggelige scener fra Italien og Spanien, hvor sundhedsvæsenet ikke kan følge med. Men vi skal have gang i økonomien igen, og hvis det skal ske uden, at epidemien eksploderer, kræver det både noget af den enkelte borger og af myndighederne. Vi skal hver især følge reglerne og blive ved med at holde afstand, selv om det kan have store menneskelige omkostninger. Men vi skal også kræve af myndighederne, at de i forbindelse med genåbningen af samfundet, i første omgang daginstitutioner og dele af skolerne, gør deres til at holde smittespredningen under kontrol. Det skal blandt andet ske ved, at der omsider kommer styr på noget så fundamentalt som, at der er værnemidler nok til frontlinje-medarbejderne i sundheds- og plejesektoren. Og at der gennemføres mange flere test end hidtil, så man så vidt muligt undgår, at smittede medarbejdere går på arbejde med måske fatale følger.

Annonce