Annonce
Navne

Kannibaler, gys og gru: Nye escape rooms åbnet i Esbjerg

Christina Petersen og Kamilla Daugaard Larsen fra Esbjerg har brugt de seneste måneder på at forvandle en gammel kostald til escape rooms med uhyggelige og overraskende detaljer. Foto: Martin Ravn
Det har krævet vilje, knofedt, banklån og gode venner, men i lørdags kunne to unge kvinder fra Esbjerg åbne Great Escape ved Søhalevej nær Korskro. Her låser de folk inde for penge – og beder dem selv finde ud igen.

Esbjerg: Når døren lukker, har I 60 minutter til at løse gåden og finde ud. Ellers …

Sådan begynder legen i Kamilla Daugaard Larsen og Christina Petersens escape rooms. De to unge kvinder har skabt et univers af snedige koder, symboler og ledetråde, som gæster kan søge flugt fra hverdagen i.

Den nye legeplads for store børn og barnlige sjæle hedder Great Escape og åbnede i lørdags på Søhalevej nær Korskro. Her har de to 24-årige kvinder slået sig ned i en gammel kostald, som de med hjælp fra venner har forvandlet til escape rooms, der er bygget op omkring forskellige temaer, udfordringer, hemmelige gemmesteder og snørklede labyrinter.

- Inden vi gik i gang, ringede jeg efter hjælp, hvis jeg skulle hænge en hylde op. Vi havde ingen erfaring med håndværk og byggeri, så vi måtte lære det undervejs. Vi har selv brækket 220 kvadratmeter betongulv op, slæbt murbrokker og bygget nye vægge, siger Kamilla Daugaard Larsen.

Det er hendes forældre, der ejer ejendommen, og eftersom stalden stod tom, fik de to veninder uden videre lov til at rykke ind med betonhammer og store planer.

Annonce

Escape rooms

Fænomenet stammer fra Japan, hvor det første kendte escape room dukkede op i 2007. Siden er markedet eksploderet.

Legen går ud på, at man i et lille hold på tre-fem personer bliver låst inde i et rum bygget op omkring et bestemt tema. Man har derefter en time til at løse gåden og finde ud ved hjælp af skjulte ledetråde og rekvisitter.

Målgruppen er unge og voksne, og rummene er populære som underholdning til for eksempel polterabender, fødselsdage, teambuilding og personalearrangementer.

Great Escape har åbent fra torsdag og fredag fra klokken 16.00 til 22.000 og lørdag og søndag fra 10.00 til 22.000. Du kan læse mere om rum og priser på www.great-escape.dk.

Vil du med på eventyr?

Idéen til Great Escape opstod en sommerdag i 2018. De to veninder havde planer om en stille og rolig eftermiddag på terrassen, men endte i stedet i håndjern i et trangt lokale i Herning.

- Jeg sad og ventede på, at Christina skulle komme på besøg, og fordrev ventetiden med videoer på YouTube. På en eller anden måde havnede jeg på nogle sider om escape rooms. Jeg havde aldrig hørt om konceptet før, men jeg var helt opslugt. Jeg googlede lidt, og fandt ud af, at der lå et i Herning. De havde en ledig tid halvanden time senere, så da Christina kørte ind på gårdspladsen, sprang jeg ind i bilen og bad hende tage med på eventyr, siger Kamilla.

- Det kunne jeg selvfølgelig ikke sige nej til. Ingen af os havde prøvet noget lignende før, men det var vildt fedt. Vi har helt opslugte, og vi talte ikke om andet hele vejen hjem, siger Christina.

I de følgende måneder blev oplevelsen hængende hos de to veninder, der for sjov begyndte at tegne og skitsere nye escape rooms og gåder.

- Vi kunne ikke slippe det igen. Vi var simpelthen så begejstrede, og idéerne kom flyvende. Til sidst blev vi enige om at kaste os ud i det, siger Kamilla og Christina, der lærte hinanden at kende på Skads Skole, hvor de gik i klasse sammen.

De gik straks i gang med at søge om byggetilladelser og banklån, og godt og vel et år efter, de to veninder lod sig låse inde i et escape room for første gang, har de nu designet og åbnet deres egne. De er startet med to rum, et med gys og gru og et mere familievenligt, men har allerede skabt plads til et tredje.

Det første rum hos Great Escape hedder ”The Cannibal”. Året er 1947, og en kannibal er på fri fod. Deltagerne bliver holdt som gidsler i kannibalens hjem, og skal forsøge at undslippe ved at følge tidligere ofres spor og gåder. I rummet ”The Wizard” er troldmanden Continius død, og ondskabsfulde troldmænd på vej. Deltagernes mission er nu på 60 minutter at finde tryllestaven først og redde alt liv i den dødelige verden.

Kvinder i en mandeverden

Både Kamilla Daugaard Larsen og Christina Petersen har arbejde ved siden af, og de har ingen forhåbninger om at kunne leve af Great Escape lige foreløbig. Pengene, tiden og arbejdet med at bygge det hele op fra bunden har alene handlet om interesse og lyst.

- Vi har gjort det, fordi vi ikke kunne lade være. Sådan et projekt er nødt til at være båret at lyst, for der er mange bump på vejen. Det tog lang tid at få de rigtige byggetilladelser, og vi er generelt blevet mødt med stor skepsis. De fleste af den her form for actionuniverser for voksne er skabt af mænd, og mange troede ikke på, at vi kunne gøre det, fortæller Kamilla.

En veninde konstaterede for eksempel med forfærdelse, at ”piger åbner da neglesaloner og ikke escape rooms”.

- Det er noget værre pjat. Vi har været overrasket over, hvor mange gange, vi har skulle forsvare vores valg. Vi har virkelig noget at bevise, og det kan godt være, at vi kun lige er åbnet, men vi har allerede meget at være stolte af, siger indehaverne.

De to unge kvinder har bevæget sig ind i en mandeverden, og er derfor blevet mødt med skepsis, når de har fortalt om deres planer. Det har dog ikke afholdt dem fra at forfølge drømmen om Great Escape. Foto: Martin Ravn
Et escape room er i høj grad en mental udfordring. Deltagerne er under tidspres og befinder sig i små rum med stemningsmættet musik og uhyggelige detaljer. Foto: Martin Ravn
Legen går ud på, at man i et lille hold på tre-fem personer bliver låst inde i et rum bygget op omkring et bestemt tema. Man har derefter en time til at løse gåden og finde ud ved hjælp af skjulte ledetråde og rekvisitter. Foto: Martin Ravn
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Bander har kun fortjent foragt

Det er en politisk dom, der fredag faldt ved byretten i København, mener Loyal to Familia. Det er selvfølgelig noget vrøvl. Men det kan egentlig ikke undre, at bandemedlemmerne med deres systematiske lovovertrædelser ikke har respekt for, at vi lever i en retsstat. Her er det heldigvis sådan, at det er uafhængige domstole, der frikender eller dømmer de tiltalte. Fredag var dommen, at et midlertidigt politiforbud mod Loyal to Familia blev gjort permanent, og at banden blev opløst som forening. Og som det er i en retsstat, kan dommen ankes, hvilket Loyal to Familia har gjort. Så sagen fortsætter i Landsretten 1. september, og det er sandsynligt, at den tabende part i den sag vil forsøge at få en endelig afgørelse i Højesteret. Men uanset det videre forløb er det en meget opsigtsvækkende dom, da det er første gang, at en domstol opløser en forening. At danne en forening er en grundlæggende frihedsrettighed i Grundloven. Men Grundloven siger også, at foreninger, der virker ved vold eller søger at nå deres mål med vold, kan opløses ved dom. Det er heldigvis meget svært at få forbudt og opløst en forening i Danmark. Og når det gælder rockergrupper og bander, er det kompliceret for anklagemyndigheden at bevise, at de er foreninger i Grundlovens forstand. Derfor er det ikke domme som den, der fredag faldt mod Loyal to Familia, som kommer til at løse problemet med den den organiserede kriminalitet. Det kræver en konstant kamp fra myndighedernes side, og at vi som samfund ikke falder for fristelsen til at forherlige bander. De har kun fortjent fordømmelse og foragt. Forhåbentlig vil dommen dog øge trygheden for landets øvrige borgere. Det er der brug for. Kriminelle bander skaber masser af ulykke og utryghed med deres tyranniske adfærd i form af trusler, vold og afpresning. At omfanget af ugerningerne er stort, viser det skræmmende store antal medlemmer af bander og rockergrupper, som lige nu er varetægtsfængslet eller afsoner en dom: 372.

Kolding

Se video: Hør Danfoss-par fortælle om lukningen og planer for fremtiden

Annonce