Annonce
Sønderborg

Kæmpestor kantinebestyrer bliver straffet for fejlagtig allergimærkning

ISS Catering er meget ked af den sure smiley, den har fået i forbindelse med driften af Linaks kantine. Foto: Henrik Kruse
Fødevarestyrelsen har uddelt stor bøde og sur smiley til Linaks kantine på Nordals, der drives af giganten ISS Catering.

Sønderborg: En af Danmarks allerstørste operatører af virksomhedskantiner ISS Catering har fået en sur smiley og en bøde på 20.000 kroner af Fødevarestyrelsen. Under et kontrolbesøg den 19. august i Linaks kantine, som ISS Catering driver, var der store problemer med allergimærkningen.

I kantinen var der vildledende eller manglende allergenmærkning på i alt fem salgsprodukter. Eksempelvis var der fejl ved pølsehorn. Der stod ved produktet, at det indeholdt æg og mælk, selvom det ifølge producenten ikke indholdt æg og mælk men udelukkende gluten som allergen.

- Vi er meget kede af, at der den 19. august i en af vores kantiner blev konstateret fejl i allergenmærkningen på pølsehorn og fire typer brød. Det er vores ansvar, at vores kantinedrift lever op til de gældende regler om mærkning af fødevarer, og i den pågældende kantine er der desværre sket en fejl. Det har vi rettet op på med det samme, ligesom vi har indskærpet vores egenkontrol med allergenmærkningen. Derudover ser vi generelt på, om vi kan gøre mere for at sikre korrekt allergenmærkning, siger Anne Anker, kommunikationschef i ISS.

Linak meddeler, at den har fuld tillid til ISS Catering, men har ellers ingen kommentarer og henviser til ISS Catering.

Annonce

ISS-koncernen

Blev grundlagt i 1934, men virksomhedens rødder kan spores helt tilbage til 1901. ISS’ historie begyndte i København i 1901, som et lille sikkerhedsfirma med 20 natvægtere, der tilbød at passe på lokale virksomheder om natten.
I dag er ISS en af verdens største facility servicevirksomheder med aktiviteter i 70 lande og omkring 480.000 medarbejdere på verdensplan heraf omkring 7.500 i Danmark. ISS har flere end 200.000 kunder på verdensplan, og serverer 1,2 millioner måltider om dagen.

Taget forholdsregler

Allergener kan i værste fald medføre døden for allergikere og at pligten til at oplyse om allergener har derfor med fødevaresikkerhed at gøre. Siden 2014 har det været et krav, at restauranter og andre spisesteder skal kunne oplyse deres kunder om de 14 mest almindelige allergene ingredienser, der er i maden.

I kantinen hos Linak, der har over 1.000 ansatte i hovedsædet i Guderup, var den også gal med allergimærkningen på fire slags hjemmelavet brød, hvor den enten helt manglede eller var vildledende.

Skolerugbrød indeholdt blandt andet gluten og æg, hjemmelavet rugbrød gluten, morgenstykker gluten og mælk samt københavnerbirkes gluten, æg og mulighed for spor af sesamfrø, pekan og hasselnødder.

- Vi driver dagligt 240 kantiner i Danmark, og vi gør vores ypperste for at levere en høj standard og service i vores kantiner. Derfor tager vi fejlmærkningen meget alvorligt og har med det samme taget de nødvendige forholdsregler, så vi kan undgå, at lignende fejl sker igen, siger Anne Anker, kommunikationschef i ISS.

ISS Catering har accepteret Fødevarestyrelsens afgørelse men dog påtalt, at den finder straffen særdeles hård men henvisning til, at der ikke tidligere har været problemer på Linaks kantine.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Sydjylland

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Annonce