Annonce
Esbjerg

Kaos ved historisk budgetafstemning: Åben splittelse i Socialdemokratiet

SF og Enhedslisten havde på forhånd forlangt selvstændige afstemninger om en række punkter i deres budgetforslag, og det udløste som forventet problemer i den splittede socialdemokratiske byrådsgruppe. Foto: Heidi Bjerre-Christensen
Historisk afstemning i byrådssalen mandag aften om det kommunale budget. Socialdemokratiets splittelse nåede nye højder og endte i en offentlig ydmygelse af partiets tre forhandlere, der indgik budgetforlig.
Annonce

Esbjerg Kommune: En historisk afstemning om det kommunale budget fandt sted i byrådssalen på Esbjerg Rådhus mandag aften, hvor Socialdemokratiets byrådsgruppe udstillede sin egen splittelse for åbent tæppe.

To socialdemokrater - Hans Erik Møller og Rasmus Rasmussen - gik hele vejen og stemte for fire kardinal-punkter i SF og Enhedslistens budgetforslag, nemlig genindførelse af dækningsafgift (den særlige skat på erhvervsejendomme, red.), stigning i grundskyld og ikke mindst aflysning af de voldsomme besparelser på voksenhandicap- og familieområdet.

Tre andre socialdemokrater - Nini Oken, Ulla Koman-Mejer og Connie Geissler - undlod at stemme hverken for eller imod punktet om genindførelse af dæknings-afgiften, selv om partiet i kraft af det budgetforlig, der er indgået med Venstre, Dansk Folkeparti, Borgerlisten og De Radikale, egentlig har forpligtet sig til at stemme imod en genindførelse.

Dermed tog i alt fem socialdemokrater ud af den 11 mandater store gruppe særstandpunkt i forhold til afstemning af budgettet - noget, der normalt koster eksklusion af partiet med mindre, man har fået et gruppeflertals tilladelse til at gøre det. Men det havde de så også - ganske overraskende - fået efter en afstemning i gruppen, oplyste kilder efterfølgende til avisen.

Kort om budgetaftalen

  • Den kommunale service koster årligt 5,1 milliarder kroner – her er de lovbundne udgifter til overførsels-indkomster ikke regnet med. Der er indlagt besparelser på 353 millioner kroner fordelt over budgetperiodens fire år, blandt andet fordi det ikke har været muligt at tilføre de nødvendige, store millionbeløb til familieområdet og voksenhandicapområdet uden at hente pengene på andre kommunale kerneområder.
  • Forligspartierne har sideløbende med besparelserne valgt at øge personbeskatningen 0,2 procentpoint til 25,8 procent i 2020 - altså ud over den ramme, der blev givet tilladelse til fra Social- & Indenrigsministeriet.
  • SF og Enhedslisten forlod forhandlingerne midtvejs i forløbet, mens De Konservatives May-Britt Andrea Andersen gik kort før, forliget blev indgået. Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, De Radikale og Borgerlisten endte med at indgå budgetforlig sammen.
Annonce

Offentlig ydmygelse

Som tidligere omtalt i JydskeVestkysten har Socialdemokratiets indgåelse af årets budgetforlig skabt vrede i både det socialdemokratiske bagland og i dele af byrådsgruppen, hvor et stort mindretal har følt, at man ganske enkelt har befundet sig i det forkerte selskab og burde have forladt forhandlingerne, da SF og Enhedslisten gik, fordi de to små partier ikke kunne være med til det blodbad på kommunens svageste, som de mente, at de borgerlige havde lagt op til.

SF og Enhedslisten havde strikket deres eget budgetforslag sammen, og meget heldigt kom det til afstemning først. Da det faldt af mangel på flertals-opbakning, stemte hele den socialdemokratiske gruppe - inklusive oprørerne - for det indgåede forlig med de tre blå partier og De Radikale.

Forinden verbaliserede Hans Erik Møller den utilfredshed, som mindretallet føler:

- Der er mange tidsler og mange roser i sådan et budget - der bliver købt, og der bliver solgt, sådan er det. Der er nogle enkelte hjørnesten, nemlig genopretningen af voksenhandicap- og familieområdet, som SF og Enhedslisten har med i deres budgetforslag. I budgetforligets er der nogle ret ubehagelige spareforslag, som rammer de allersvageste i kommunen, og det sker ikke med SF og Enhedslistens forslag. Så det vil glæde mit socialdemokratiske hjerte, om vi kunne vedtage deres istedet for. I forhold til genindførelse af dækningsafgiften, så synes jeg, vi skal huske på, at virksomhederne også ønsker flere forskellige ting - gode veje, kulturtilbud, gode skoler - men de skal altså ikke tage del i betalingen? Jeg stemmer også for SF og Enhedslistens genindførelse af dækningsafgift og stigning i grundskyld, men hvis det ikke bliver vedtaget, så stemmer jeg selvfølgelig for budgetforliget, lød det fra Hans Erik Møller.

Imens sad de socialdemokratiske forhandlere - gruppeformand Søren Heide Lambertsen, John Snedker og Karen Sandrini - og så ualmindelig trætte ud i betrækket over den offentlige ydmygelse og de facto underkendelse af forhandlingsresultatet.

Annonce

Konservative tæsk

Det var dog ikke kun internt i Socialdemokratiet, at der blev skudt med skarpt under den to en halv time lange debat forud for afstemnings-proceduren. Der blev krydset verbale klinger på kryds af tværs af byrådssalen. Særligt hårdt gik det ud over De Konservatives May-Britt Andrea Andersen beslutning om at forlade budgetforhandlingerne fem minutter i et forlig, hvilket Henrik Vallø fra Borgerlisten kun havde drøje hug til overs for. Diana Mose Olsen (SF) var også hård i tonen, mens John Snedker (S) kunne meddele, at han og den socialdemokratiske gruppe ikke bare ville stemme imod De Konservatives budgetforslag, men at de ville gøre det med glæde.

Alt i alt var det en aften, der kaldte på både smil og store følelser. Sidstnævnte kommer formentlig til udtryk igen inden længe i Socialdemokratiets gruppeværelse.

Jeg stemmer for SF og Enhedslistens genindførelse af dækningsafgift og stigning i grundskyld, men hvis det ikke bliver vedtaget, så stemmer jeg selvfølgelig for budgetforliget, lød det fra Hans Erik Møller. Foto: Heidi Bjerre-Christensen
De socialdemokratiske forhandlere så ualmindelig trætte ud i betrækket over den offentlige ydmygelse. Foto: Heidi Bjerre-Christensen
Der var fyldt godt op på tilskuerrækkerne under mandagens budgetmøde, hvor et flertal efter to en halv times debat vedtog det kommunale 2020-budget. Foto: Heidi Bjerre-Christensen
Der var en enkelt borger, der forsøgte sig med en opfordring per plakat - det var dog ikke noget, byrådet tog notits af. Foto: Heidi Bjerre-Christensen.
Stående fra venstre ses Rasmus Rasmussen og Hans Erik Møller fra Socialdemokratiet. De stemmer her med gruppeformanden for SF, Diana Mose Olsen, Jørn Boesen Andersen (SF) og Enhedslistens Sarah Nørris. Foto: Dorthe Lodberg.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Trekantområdet

4. klasse-elever og lærere sendt hjem fra Kirstinebjergskolen - en smittet elev sendte klassen hjem

Annonce