Annonce
Kolding

Kapitalfond får 373 mio. af forsikring efter kæmpe tab på køb af isgigant

FSN Capital får 373 milllioner kroner fra deres forsikringsselskaber efter, at de købte Gram Equipment af kapitalfonden Procuritas. - Jeg hæfter mig ved, at forsikringen konkluderer, at vi ingen muligheder havde for at gennemskue de faktiske finansielle forhold i Gram, da vi gennemførte købet, siger Thomas Broe-Andersen, ledende partner i FSN Capital. Arkivfoto
Ejeren af Gram Equipment, kapitalfonden FSN Capital, får den fulde forsikringssum udbetalt efter, at kapitalfonden ifølge forsikringsselskabet har fået "falske" og "misvisende" informationer, inden den købte virksomheden af kapitalfonden Procuritas.

Kolding: Inden FSN Capital købte Gram Equipment tegnede kapitalfonden en forsikring, der skulle dække tab som følge af sælgers garantibrud i forbindelse med opkøbet.

Nu får fonden udbetalt 50 millioner euro svarende til cirka 373 millioner kroner i forsikringssum på grund af sælgers garantibrud og tab i virksomheden kort efter, at fonden har købt Gram Equipment, som fonden troede, var en vækstvirksomhed.

Gram Equipment, der producerer udstyr til produktion af is, blev solgt i starten af 2018 i en handel, hvor FSN Capital overtog virksomheden fra Procuritas, der netop var blevet samlet i Kolding med omkring 270 medarbejdere. Ifølge dagbladet Børsens oplysninger lagde køber cirka én milliarder kroner på bordet.

Men for et år siden, da regnskabet for 2017 skulle revideres af selskabets revisor, røg ledelsen ud, og de nye ejerne var ude at sige, at de var blevet misinformeret om virksomhedens forhold, og senere præsenterede Gram Equipment et underskud på 183 millioner kroner efter flere år med små overskud.

Annonce

Kort om Gram Equipment

Gram Equipment er en af verdens førende producenter af maskiner til at producere, forarbejde og pakke is. I 2017 lukkede Gram Equipment sine fabrikker i Vojens og i Aarhus og samlede i stedet produktionen i Kolding. Virksomheden omsatte i 2017 for 700 mio. kroner og fik et underskud på 183 mio. kroner, og i 2018 skød ejerne 312 millioner kroner ind i selskabet.

Kræver flere penge

Efterfølgende har FSN Capital taget sagen op med sit forsikringsselskab, britiske Liberty GTS, og i en fælles meddelelse skriver FSN Capital og Liberty GTS, at de mener, at sælger har brudt forskellige garantier og givet ”falske” og ”misvisende” informationer i salgsprocessen.

- Vi er naturligvis tilfredse med, at forsikringsselskabet efter grundige undersøgelser klart og utvetydigt konkluderer, at sælger har brudt centrale garantier i forbindelse med, at vi køber Gram Equipment, og at de betaler maksimum beløbet under forsikringen. Vi har nu forsikringsselskabernes ord for, at vi er blevet snydt, siger Thomas Broe-Andersen, der er ledende partner i FSN Capital.

FSN Capital har også anlagt en voldgiftssag mod Procuritas, og man vil også anlægge sag mod den tidligere topledelse, blandt andet den administrerende direktør Lasse Viegand Hansen, og medlemmer af bestyrelsen.

- Desværre dækker forsikringssummen på 50 millioner euro kun under halvdelen af det tab, vi har lidt, og derfor kører vi videre med sagen, siger Thomas Broe-Andersen, der samtidig understreger, at FSN Capital ikke modtager nogle af forsikringspengene, idet de alle sammen går til delvis betaling af bankerne, som har medfinansieret handlen.

Intet ansvar

JydskeVestkysten har kontaktet tidligere administrerende direktør Lasse Viegand Hansen, der i dag er administrerende direktør i Skiold. Han ønsker ikke at udtale sig men henviser til Tomas Théren, der er ledende partner i kapitalfonden Procuritas.

Fonden har gennem et dansk kommunikationsbureau udarbejdet en skriftlig kommentar fra Tomas Théren, hvor han afviser, at sælger har handlet forkert, og selskabet ikke er blevet inddraget i forsikringsselskabets behandling af sagen. "Vi har derfor ikke nogen holdning til eller mening om forsikringsselskabets aftale om erstatning til FSN, men tager kraftigt afstand fra FSN's beskyldninger imod Procuritas. De er efter vores opfattelse helt grundløse. Vi har intet ansvar for den nuværende ejers eventuelle udfordringer med Gram," lyder det i et skriftligt svar fra Tomas Théren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Kom og få et konfirmationssæt

Leder For abonnenter

Covid 19: Lad os nu bare få ro på

I Italien er syv personer døde af covid 19 også kaldet coronavirus. Omkring 300 er smittet. Også i Storbritannien er der smittede og så at sige på vores dørtrin er der mistanke om et tilfælde i Hamborg. På Tenerife er danskere i isolation på et hotel, efter en italiensk gæst åbenbart har bragt smitten med sig.På den baggrund er det sandsynligt, at smitten kan nå os. Er det en alvorlig situation? Ja, bestemt. Men der er ikke tale om en katastrofe.Det indtryk kunne nemt opstå, hvis man kaster et blik på børserne. De danske aktier har haft de største kurstab i årevis. På de internationale børser er billedet det samme.Kursfaldene er ikke noget bevis på faren fra covid 19, men bekræfter blot, at Mogens Lykketoft havde ret, da han i sin tid og med noget grovere ord konstaterede, at finanssektoren var befolket af sensitive sjæle.Covid 19 er en ny sygdom. Derfor har vi ikke noget naturligt immunforsvar, ligesom det foreløbig kun er en påstand, at Kina skulle have udviklet en vaccine.Men med alle disse forbehold er coronavirus slet og ret influenza. Den sygdom er bestemt ikke til at spøge med. Således døde godt 1600 danske af influenza i sæsonen 2017/2018.For hver af disse afdøde og deres pårørende var der tale om en tragedie. Men influenzadødsfaldene har vi år efter år, uden det udløser panik endsige styrtdyk på børserne.En angstprovokerende kendsgerning er, at vi alle på et tidspunkt skal dø. Den gode nyhed er, at der kun er ringe sandsynlighed for, at coronavirus koster os livet.I sygdommens epicenter, Kina, er omkring 80.000 med sikkerhed smittet, og knap 3000 dødsfald er officielt registreret. Det svarer til en dødelighed med rigtig mange nuller på førstepladsen i procenten af døde i forhold til Kinas enorme befolkning på næsten 1,4 milliarder mennesker. Selv hvis mørketallet i antallet af døde er tre, fire eller endog ti gange højere, er regnestykket det samme.Det er således ikke den sorte død, der hærger. Lad os være vagtsomme, men ikke paniske.

Annonce