Annonce
Udland

Karavane med 1500 migranter blokeret af mexicanske soldater

Johan Ordonez/Ritzau Scanpix
Aftaler mellem USA og Mexico gør det svært for migranter at passere den mexicanske grænse.

Omkring 1500 migranter fra Centralamerika er blevet stoppet ved den mexicanske grænse mod Guatemala.

De fleste migranter forlod Honduras i onsdags til fods og ankom lørdag morgen lokal tid til en bro over floden Suchiate, der danner grænsen mellem Guatemala og Mexico.

Her blokerede mexicanske soldater migranternes videre færd og mindede dem om, at de ikke får lov til at komme ind i landet uden et gyldigt visum.

Overvågningen af grænsen var inden migranternes ankomst blev styrket, og det forventes, at omkring 3000 migranter vil forsøge at passere grænsen.

Nogle af migranterne insisterede på at passere, mens andre vendte om mod den guatemalanske side af grænsen.

Migranterne flygter fra fattigdom og brutal bandevold. Deres mål er at komme til USA, hvor de vil søge asyl. Sidste år krydsede titusinder af mennesker grænsen.

Mexico er blevet presset af den amerikanske præsident, Donald Trump, for at standse bølgen af papirløse migranter. Mexico har indsat tusindvis af soldater for at forhindre migranter i at nå grænsen til USA.

Onsdag havde Mexicos indenrigsminister, Olga Sánchez Cordero, advaret migranterne om, at de ikke ville få lov at passere.

USA sender desuden migranter tilbage til Mexico, mens de venter på, at deres asylansøgninger bliver behandlet.

USA har ligeledes indgået en aftale med Guatemala. Aftalen tvinger Guatemala, hvis indbyggere selv strømmer i titusindvis til USA hvert år, til at tage imod migranter fra Honduras og El Salvador.

Guatemalas nye præsident, Alejandro Giammattei, har antydet, at han muligvis vil forsøge at få aftalen ændret.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Merkel holder drømmen om Europa i live

For en uges tid siden gik en sød historie sin sejrsgang i tyske medier og på sociale platforme. Landets kansler, Angela Merkel blev fotograferet i en kø i en dagligvarebutik med sin indkøbsvogn. To ruller toiletpapir og fire flasker hvidvin. ”Eine wie uns” som det hed sig i masser af opslag på nettet efterfølgende. Ingen hamstring. Fornuftig prioritering. Og kansleren betalte endda med kreditkort og ikke kontanter, som man ellers ofte gør hos vores naboer. Lederskab i det små. Merkel viser også lederskab i det store. Hvor lande i hele Europa, inklusive Danmark, har dukket sig, mens et coronahærget Italien har bedt om hjælp, trådte Merkel straks til. Tyskland henter syge italienere til tyske hospitaler. Tyskland henter også syge franskmænd. Fordi man har overskuddet. Fordi man kan. At man samtidig opbygger viden i det tyske sundhedsvæsen, der senere kan komme tyske patienter til gavn, er en kærkommen sidegevinst. Tyskland sender også respiratorer til Spanien. Deler ud af sit overskud. Tyskland viser sig også i coronakrisen fra sin bedste side, som vi har set det i række krisestunder i nyere europæisk historie. Wir schaffen dass, er budskabet fra Merkel igen og igen, og hun sætter sig selv og sit land forrest. Det bør vi alle være taknemmelige for. Uden Tyskland, intet Europa fristes man til at konkludere. Den danske stat har handlet hurtigt og konsekvent på coronakrisen. Der er grund til at håbe, at vi derfor kan komme relativt let igennem den set i sundhedsfagligt perspektiv. Måske også økonomisk. Det er dog værd at holde fast i, at Corona er grænseoverskridende, og vejen tilbage på den anden side løses ved at tænke og handle grænseoverskridende. Det ville derfor klæde os at stå side om side med Tyskland i både ord og handling. Også mens det er svært. Der er en udløbsdato på Angela Merkel. Tiden som kansler rinder ud i 2021. For Europas skyld er der grund til at håbe på, at også hendes efterfølger tager et ansvar, der rækker ud over Tysklands grænser. For uden tysk lederskab, smuldrer Europa.

Kolding

Plejehjem har nu haft ni smittetilfælde med corona: To plejehjemsbeboere er indlagt

Sydjylland

Påskefrokoster aflyses på stribe: Facebook og Skype redder det sociale samvær

Annonce