Annonce
Haderslev

Karen Blixen-klassiker sættes op på bryggeriet Fugsang

"Babettes Gæstebud" inviterer mennesker fra det sønderjyske med til bords, når Karen Blixens fortælling sættes i en genforeningskontekst. Foto: Ope - N
Sønderjyder inviteres med til bords i "Fortællingen om et gæstebud", der kommer rundt som interaktivt teater i anledning af genforeningen. Lokale præster skal være værter.

HADERSLEV: Mennesker fra det sønderjysk område sidder med ved bordet, når "Fortællingen om et gæstebud" bliver opført i blandt andet Haderslev og Gram.

Anledningen er 100-året for genforeningen, og lokale præster og menighedsråd er med i planlægningen og opførslen af det, der er kaldt interaktivt virkelighedsteater. I Haderslev og Gram er det sognepræsterne Christa Hansen og Johannes Gjesing, der medvirker.

Annonce

Fortællingen om et gæstebud

"Fortællingen om et gæstebud" er udviklet af scenekunstplatformen OPE-N og Skuespilhuset.

Projektet støttes af Statens Kunstfond, Nordisk Kulturkontakt, Region Nordjyllands Kulturpulje Den Obelske Familiefond, Haderslev Kommune, Region Syddanmarks Kulturpulje, Goethe Instituttet samt Kulturministeriets og Folketingets pulje til markering af Genforeningsjubilæet i 2020.

Det opføres

2. februar i Haderslev klokken 18 på Bryggeriet Fuglsang.

23. februar i Gram klokken 18 i Gram Kirke.

Mindretal

Mens "Fortællingen om et gæstebud" opføres i Gram Kirke, har den tyske menigheds præst i Haderslev valgt festsalen på Fuglsang-bryggeriet som ramme om gæstebuddet:

- Det er ingen selvfølge, at det skal være i en kirke, og jeg synes, at har været min opgave at sammensætte et mindretals-relateret selskab. Der var Fuglsang et godt sted, fordi man dér har festsalen, og Kim Fuglsang var med på ideen med det samme, fortæller Christa Hansen.

Bryggeriet har tidligere været scene for besøg af Den kongelige Ballet, og Det kongelige Teater er en af bagmændene bag Blixen-opsætningen.

12 til bords

Det er scenekunstplatformen OPE-N, der i to år har arbejdet med opsætningen sammen med Skuespilhuset på Det Kongelige Teater. Ved hver forestilling inviteres 12 mennesker til at udgøre det selskab, der beskrives i bogen, hvor den flygtede franske kok Babette serverer et uforglemmeligt måltid, der bringer nyt liv til et lille, splittet samfund.

Alle gæsterne har oplevet, hvordan det er at vokse op i et samfund, hvor to kulturer og sprog skaber mindretal og forskelligheder, sammenhold og adskillelse. Foruden Gram og Haderslev kommer "Fortællingen om et gæstebud" til Hostrup Præstgård og menighedshuset i Valsbøl syd for grænsen.

Alle steder er det de lokale præster, der er værter. Rollen som Babette indtages af en ny person hver gang, og maden, der indtages i forestillingen er tilberedt af mennesker, der har været på flugt eller af andre grunde ser sig som fremmede i forhold til gæstebuddet.

Foruden Sønderjylland og Sydslesvig opføres forestillingen i Garnisonskirken i København. Her bliver selskabet sammensat af sønderjyder, der er bosat nær og fjern.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

PostNord er en dødssejler

I årevis har fusionen mellem Post Danmark og det svenske Posten AB til PostNord i 2009 været et problembarn. Der er nemlig så store forskelle mellem Danmark og Sverige, at det har vist sig nærmest umuligt at få fællesskabet til at fungere. Mens Danmark er en digital spydspids, bliver der fortsat ekspederet masser af fysiske breve og dokmenter via posten hos vores nordiske naboer. Og skønt man kan begræde det traditionelle brevs forsvinden i vores land, er udviklingen uafvendelig. Situationen i Danmark har siden 2012 udløst adskillige årsregnskaber med blodrøde tal, hvilket har belastet hele PostNord i fatal grad. I det seneste årsregnskab for 2018 havde den danske del af forretningen et minus på over en milliard kroner. Noget tyder på en bedring i økonomien, men prisen har været høj i form af massefyringer og bestandigt forringet service. Imens fortsætter brevmængden med at falde på grund af den digitale kommunikations fortsatte fremmarch kombineret med alt for lange leveringstider på fysiske breve. Nu er flere partier så åbne for at forlade postsamarbejdet. De nye toner er der grund til at være tilfreds med. For nok er situationen lige nu slem. Men fremover vil den blive endnu værre. Også hos vores naboer vil den moderne kommunikation vinde stadig mere frem. Det er ganske enkelt for hurtigt, bekvemt og billigt at holde digital kontakt med både venner, familie og myndighederne til, at fysiske breve på sigt kan overleve i større omfang. Det gælder også i Sverige. PostNord er med andre ord en dødssejler, det ikke vil være klogt at holde fast i. Lad os få lukket virksomheden, inden vi bruger endnu flere penge på at forlænge dens skrantende eksistens. Naturligvis skal det også fremover være muligt at sende fysisk post i Danmark. Men der er bestemt ingen grund til at genopbygge et nationalt postvæsen. I stedet bør politikerne se på muligheden for at betro opgaven til private aktører. Dyrere og ringere end den nuværende ordning kan det umuligt blive.

Erhverv

3F Kolding er uforstående over for at Danfoss flytter fabrik til Polen

Annonce