Annonce
Haderslev

Karen Blixen-klassiker sættes op på bryggeriet Fugsang

"Babettes Gæstebud" inviterer mennesker fra det sønderjyske med til bords, når Karen Blixens fortælling sættes i en genforeningskontekst. Foto: Ope - N
Sønderjyder inviteres med til bords i "Fortællingen om et gæstebud", der kommer rundt som interaktivt teater i anledning af genforeningen. Lokale præster skal være værter.

HADERSLEV: Mennesker fra det sønderjysk område sidder med ved bordet, når "Fortællingen om et gæstebud" bliver opført i blandt andet Haderslev og Gram.

Anledningen er 100-året for genforeningen, og lokale præster og menighedsråd er med i planlægningen og opførslen af det, der er kaldt interaktivt virkelighedsteater. I Haderslev og Gram er det sognepræsterne Christa Hansen og Johannes Gjesing, der medvirker.

Annonce

Fortællingen om et gæstebud

"Fortællingen om et gæstebud" er udviklet af scenekunstplatformen OPE-N og Skuespilhuset.

Projektet støttes af Statens Kunstfond, Nordisk Kulturkontakt, Region Nordjyllands Kulturpulje Den Obelske Familiefond, Haderslev Kommune, Region Syddanmarks Kulturpulje, Goethe Instituttet samt Kulturministeriets og Folketingets pulje til markering af Genforeningsjubilæet i 2020.

Det opføres

2. februar i Haderslev klokken 18 på Bryggeriet Fuglsang.

23. februar i Gram klokken 18 i Gram Kirke.

Mindretal

Mens "Fortællingen om et gæstebud" opføres i Gram Kirke, har den tyske menigheds præst i Haderslev valgt festsalen på Fuglsang-bryggeriet som ramme om gæstebuddet:

- Det er ingen selvfølge, at det skal være i en kirke, og jeg synes, at har været min opgave at sammensætte et mindretals-relateret selskab. Der var Fuglsang et godt sted, fordi man dér har festsalen, og Kim Fuglsang var med på ideen med det samme, fortæller Christa Hansen.

Bryggeriet har tidligere været scene for besøg af Den kongelige Ballet, og Det kongelige Teater er en af bagmændene bag Blixen-opsætningen.

12 til bords

Det er scenekunstplatformen OPE-N, der i to år har arbejdet med opsætningen sammen med Skuespilhuset på Det Kongelige Teater. Ved hver forestilling inviteres 12 mennesker til at udgøre det selskab, der beskrives i bogen, hvor den flygtede franske kok Babette serverer et uforglemmeligt måltid, der bringer nyt liv til et lille, splittet samfund.

Alle gæsterne har oplevet, hvordan det er at vokse op i et samfund, hvor to kulturer og sprog skaber mindretal og forskelligheder, sammenhold og adskillelse. Foruden Gram og Haderslev kommer "Fortællingen om et gæstebud" til Hostrup Præstgård og menighedshuset i Valsbøl syd for grænsen.

Alle steder er det de lokale præster, der er værter. Rollen som Babette indtages af en ny person hver gang, og maden, der indtages i forestillingen er tilberedt af mennesker, der har været på flugt eller af andre grunde ser sig som fremmede i forhold til gæstebuddet.

Foruden Sønderjylland og Sydslesvig opføres forestillingen i Garnisonskirken i København. Her bliver selskabet sammensat af sønderjyder, der er bosat nær og fjern.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ingen grund til Corona-panik

Så er dét sket, som vi længe har vidst var overvejende sandsynligt: Coronavirus er kommet inden for landets grænser. En medarbejder ved TV2 har været på ferie i Italien og har med sig hjem fra skiferien bragt virussen, og nu træder det danske virusberedskab i kraft. Det må vi have tiltro til, men allerede nu meldes om butikker, der tømmes for håndsprit, og andre reaktioner, som kunne være forløbere for egentlig panik, og det er der ingen grund til. Omend mange er døde af Coronavirusen særligt omkring epicentret i millionbyen Wuhan i Kina, er den ikke, som vi også forleden bemærkede på denne plads, særlig farlig. Det foreløbigt største studie af den nye Coronavirus, Covid 19, fra Kina viser, at der er en dødelighed på 2,3 procent hos en gruppe smittede, hvor eksempelvis den for nogle år siden så frygtede SARS-virus havde en dødelighed på ti procent. I farlighed minder Corona altså mest om en almindelig influenzavirus, og derfor skal vi heller ikke gå i panik og lukke landet ned, fordi smitten nu er kommet inden for landets grænser. Coronavirus smitter mellem mennesker nøjagtig som influenza gør, det vil sige ved nys og host samt ved direkte kontakt. Det betyder også, at man skal opføre sig nogenlunde på samme måde. Undgå at være for tæt på mennesker, der nyser og hoster, samt sørge for en god håndhygiejne. Som altid er ældre og svagelige særligt udsatte, mens børn ikke ser ud til i særlig grad at blive ramt. Selvfølgelig er det angstprovokerende, når vi i en globaliseret og rejselysten verden rammes af en virus, der indtil videre ingen vaccine er imod. Men alt tyder på, at denne virus er relativt harmløs, og udviklingen i Kina er sådan, at antallet af nye smittede har været faldende siden januar. Faldet er kommet, efter den kinesiske stat i begyndelsen groft undertrykte redelige lægers opråb om et problem, men efter man opgav at lyve herom, ser det ud til, at man er ved at få styr på situationen. I et åbent og oplyst samfund som det danske, er vi heldigvis fri for den slags mummespil.

Varde For abonnenter

Hun ville egentlig have ham tilbage: 31-årig mand dømt for dele intime billeder af sin ekskæreste

Annonce