Annonce
Haderslev

Karen Blixen-klassiker sættes op på bryggeriet Fugsang

"Babettes Gæstebud" inviterer mennesker fra det sønderjyske med til bords, når Karen Blixens fortælling sættes i en genforeningskontekst. Foto: Ope - N
Sønderjyder inviteres med til bords i "Fortællingen om et gæstebud", der kommer rundt som interaktivt teater i anledning af genforeningen. Lokale præster skal være værter.
Annonce

HADERSLEV: Mennesker fra det sønderjysk område sidder med ved bordet, når "Fortællingen om et gæstebud" bliver opført i blandt andet Haderslev og Gram.

Anledningen er 100-året for genforeningen, og lokale præster og menighedsråd er med i planlægningen og opførslen af det, der er kaldt interaktivt virkelighedsteater. I Haderslev og Gram er det sognepræsterne Christa Hansen og Johannes Gjesing, der medvirker.

Fortællingen om et gæstebud

"Fortællingen om et gæstebud" er udviklet af scenekunstplatformen OPE-N og Skuespilhuset.

Projektet støttes af Statens Kunstfond, Nordisk Kulturkontakt, Region Nordjyllands Kulturpulje Den Obelske Familiefond, Haderslev Kommune, Region Syddanmarks Kulturpulje, Goethe Instituttet samt Kulturministeriets og Folketingets pulje til markering af Genforeningsjubilæet i 2020.

Det opføres

2. februar i Haderslev klokken 18 på Bryggeriet Fuglsang.

23. februar i Gram klokken 18 i Gram Kirke.

Annonce

Mindretal

Mens "Fortællingen om et gæstebud" opføres i Gram Kirke, har den tyske menigheds præst i Haderslev valgt festsalen på Fuglsang-bryggeriet som ramme om gæstebuddet:

- Det er ingen selvfølge, at det skal være i en kirke, og jeg synes, at har været min opgave at sammensætte et mindretals-relateret selskab. Der var Fuglsang et godt sted, fordi man dér har festsalen, og Kim Fuglsang var med på ideen med det samme, fortæller Christa Hansen.

Bryggeriet har tidligere været scene for besøg af Den kongelige Ballet, og Det kongelige Teater er en af bagmændene bag Blixen-opsætningen.

Annonce

12 til bords

Det er scenekunstplatformen OPE-N, der i to år har arbejdet med opsætningen sammen med Skuespilhuset på Det Kongelige Teater. Ved hver forestilling inviteres 12 mennesker til at udgøre det selskab, der beskrives i bogen, hvor den flygtede franske kok Babette serverer et uforglemmeligt måltid, der bringer nyt liv til et lille, splittet samfund.

Alle gæsterne har oplevet, hvordan det er at vokse op i et samfund, hvor to kulturer og sprog skaber mindretal og forskelligheder, sammenhold og adskillelse. Foruden Gram og Haderslev kommer "Fortællingen om et gæstebud" til Hostrup Præstgård og menighedshuset i Valsbøl syd for grænsen.

Alle steder er det de lokale præster, der er værter. Rollen som Babette indtages af en ny person hver gang, og maden, der indtages i forestillingen er tilberedt af mennesker, der har været på flugt eller af andre grunde ser sig som fremmede i forhold til gæstebuddet.

Foruden Sønderjylland og Sydslesvig opføres forestillingen i Garnisonskirken i København. Her bliver selskabet sammensat af sønderjyder, der er bosat nær og fjern.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sønderborg

75-årig druknet på Sydals

coronavirus

Live: Regeringen indfører krav om mundbind i offentlig trafik hele døgnet

Annonce