Annonce
Erhverv

Karl gik på pension som 80-årig: - Jeg var slidt. Jeg kunne ikke holde til det mere

Tøjeksperten i Vejen har i samtlige 120 år holdt til i Nørregade. Karl Poder Venborg har den suveræne ansættelsesrekord. Da han stoppe som godt 80-årig, havde han været i branchen i 63 år med et væld af chefer. I dag er Henrik Kelstrup butikschef. Foto: Steen Rasmussen
Tøjeksperten i Vejen markerer et helt usædvanligt jubilæum. Karl Poder Venborg var med i over halvdelen af tiden. Nu holder han styr på firmaets historie.

VEJEN: Der var engang, hvor stort det meste tøj blev syet lokalt, så gik der industri i branchen og stort set alt tøj blev gennem nogle årtier syet i Herning og opland, og i dag kommer stort set det hele fra fjerne lande.

Den 83-årige Karl Poder Venborg har taget næsten hele turen med, men dog kun næsten!

- Der var en skrædder på deltid tilbage, da jeg blev ansat hos Oxlund i sommeren 1957, men før krigen havde der været 10. Alle fik syet alt deres tøj - måske lige på nær skjorter - men efterhånden blev det jo billigere og lettere at købe færdigproduceret tøj.

Annonce

Venborg har ikke tal på, hvor mange strømper, bukser, skjorter og jakker, han har solgt gennem 63 år i modebranchen, eller hvor mange kunder han har serviceret. Han har heller ikke tal på, hvor mange trin han har travet i forretningen i Nørregade. Eller hvor store huller han har slidt i gulvtæppet.

- Men jeg husker helt tydeligt, at jeg solgt et par lange underbukser på min første dag som elev. Det har bidt sig fast.

Jeg husker helt tydeligt, at jeg solgt et par lange underbukser på min første dag som elev. Det har bidt sig fast.

Karl Poder Venborg

Lærepladsen

Egentlig ville Karl Poder Venborg slet ikke være "kludehandler", som har selv kalder det.

- Jeg kunne lide at tegne, male og dekorere, så jeg søgte elevplads hos arkitekterne Christensen og Dahl Nielsen, men der var ingen ledig elevplads. Så dukkede der en plads op hos Brdr. Knudsen i Kolding - tekstil - samt en plads hos Brødrene Oxlund i Vejen. Jeg tog den sidste.

- Deres far, Jens C. Oxlund, åbnede i maj 1902 forretning i Nørregade 62 sammen med en kollega. Det var hovedsagelig skrædderi. I 1906 flyttede han ind i den nyopførte Nørregade 38. Efterhånden blev der flere og flere færdigvarer.

- Hans søn Osvald Oxlund, som også var udlært skrædder, kom med i forretningen, og i trediverne startede Oxlund dameforretning i Nørregade 40. Da den gamle J.C. Oxlund døde, tog sønnerne over og førte butikken videre under navnet: Brødrene Oxlund.

- I min læretid var arbejdstiden kl. 8 til 18. Om aftenen gik jeg i Handelsskole, så hjem at se på lektierne og tidlig på job næste dag. Jeg blev hurtig sat til at dekorere vinduer. Så skulle jeg lære at dampe hatte i facon.

- Jeg mærkede varer med stikmærker, som jeg skrev i hånden de første år. Skrædderiet var på retur, og da man gik over til målkonfektion, så måtte jeg på måltagningskursus og færdig konfektion vandt ligeså stille frem.

Annonce

Militæret

I 1961 blev Venborg indkaldt til militæret, og så fulgte en håndfuld år, hvor han kun sporadisk havde arbejde i butikken i Vejen. Som soldat hentede ejeren ham fredag aften på kasernen i Haderslev, så han kunne hjælpe med at pynte vinduer og kørte han retur igen søndag aften.

Så gik der tre år, hvor han arbejdede i en modebutik i Varde, til han igen blev hentet hjem til Vejen.

Og så gik den ene dag med den anden, og han blev 80 et halvt, før han sagde op.

- Jeg var slidt. Jeg kunne ikke holde til det mere, men jeg kommer da af og til og får en kop kaffe.

I forbindelse med 120 års jubilæet har butikschef Henrik Kelstrup på det seneste trukket på Venborgs førstehåndsviden om butikken gennem tiderne. De gamle anekdoter er blevet pudset af til lejligheden. F.eks. dengang en mand en lørdag formiddag kom ind i butikken for at se på en habit til sit bryllup.

- Det kunne vi selvfølgelig let klare, men vi fik temmelig travlt, da vi spurgte, hvornår han skulle giftes, og han svarede "Klokken 13". Vi nåede at få lagt bukserne op, inden kirkeklokken kimede, husker Venborg.

- I en snæver vending kan vi også klare dét i dag, men vi vil nu gerne havde nogle dage til at få rettet bukser og jakke til, så det passer perfekt til den store dag, tilføjer Henrik Kelstrup.

Fra Oxlund til PWT

Der er stadig bysfolk, som kalder butikken Oxlund, selv om der har stået Tøjeksperten på facaden siden sådan cirka 1970. Nogenlunde samtidigt blev butikkens dameafdeling lukket. Forretningen ejes af kæden PWT Group. Jubilæet markeres med rabatter.


I de første mange år stod der Oxlund på facaden. Siden cirka 1970 har der stået Tøjeksperten. I denne måned fejres butikken 120 års jubilæum. Foto: Steen Rasmussen
Annonce
For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Erhverv For abonnenter

Seneste regnskab viser et uventet underskud: Nu skærer dagligvarebutik en time af åbningstiden

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Nedgravet lig fundet i kolonihaveområde og tre personer fængslet: Det ved vi om den uhyggelige drabssag

Esbjerg For abonnenter

Thomas' fingre var smeltet ind til senerne, men nu har han sagt farvel til førtidspension: Jeg vil hellere arbejde i mit eget firma

Varde For abonnenter

Chokeret Julie tog sig af dement kvinde, der gik forvirret rundt i midtbyen og ledte efter kørelejlighed til grænsen: - Jeg fik at vide, at jeg bare skulle lade hende gå

Kultur For abonnenter

Duran Duran kæmpede forgæves mod festivalkulden: Simon Le Bon kunne tø sin stemme op men ikke publikum

Han organiserede uroen og kastede brosten mod EU-forbeholdene og politiet: - Det var et snydevalg, og hadet var indædt

Kolding

Henrik fandt 43-årig formodet drabsoffer gennembanket kort før han forsvandt: - Der må være nogle, der har været meget sure på ham

Kolding For abonnenter

Efter drabet på 22-årig kvinde: Nu vil Kate bare gerne væk fra stoffer og utryghed på Violvej

Klimakamp ved køledisken: Klimamærker guider Kvicklys kunder til mere klimavenlige indkøb

Sydjylland

André gav sin mobber et knæ i ansigtet: Blev første gang smidt ud af skolen i 3. klasse - nu vil han lægge årti med vold og stoffer bag sig

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Billund

Barn kørt ned af bil: 72-årig kvinde overså formentlig sin vigepligt

Aabenraa For abonnenter

Pia og hele byen knokler for kæmpe gul Tour-fest: Nu skal landsby på verdenskortet

Kolding

Dreng med autisme tog fra Gentofte til Kolding for at komme i praktik: Her ville firma godt give Noah en praktikplads

Annonce