Annonce
Esbjerg

Kartoffelavler i Esbjerg kan score 80 mio. på Facebook-byggeri

JydskeVestkysten kunne den 5. oktober sidste år afsløre, at det er Facebook, der står planerne om et gigantisk datacenter ved Andrup. Arkivfoto: Chresten Bergh

Den gennemsnitlige handelspris per kvadratmeter jord til datacenter i Andrup ligger på 100 kroner. Dertil kommer, hvad tech-giganten betaler for eventuelle bygninger på jorden. Den største jordbesidder kan indkassere 80 millioner kroner.

Esbjerg Kommune: De 10 største lodsejere med ejerskab over hovedparten af de over to millioner kvadratmeter jord, som Facebook skal bruge til sit nye datacenter ved Andrup, går en gylden fremtid i møde, når selskabet ellers sætter sin underskrift på handlerne.

Ifølge JydskeVestkystens oplysninger er den gennemsnitlige handelspris per kvadratmeter jord i omegnen af 100 kroner, og det giver en rund million kroner per hektar - eller per 10.000 kvadratmeter. Dertil kommer, hvad tech-giganten betaler for eventuelle bygningerne på jorden.

Dermed investerer Facebook minimum 214 millioner kroner i jord alene, og hertil kommer salgsprisen på huse, lader, stalde og andre bygninger.

Den største jordbesidder i området er kartoffelavler Gunnar Rask Jensen, der ejer godt 800.000 kvadratmeter i planområdet og dermed står til at indkassere omkring 80 millioner kroner. Gunnar Rask Jensen ønsker ikke at sige hverken det ene eller det andet om handlen, og det er der heller ikke nogen af de andre lodsejere, som avisen har været i kontakt med, der gør.

Sagen kort


  • Facebook kommende datacenter mellem Esbjergmotorvejen og Andrup bliver på 170.000 kvadratmeter under tag og en samlet bebyggelse på 260.000 kvadratmeter. Arealet, som datacentret skal ligge på, er på 214 hektar eller 2.140.000 kvadratmeter.
  • Byrådet vedtog plangrundlaget - kommuneplan, lokalplan og miljørapport - endeligt på byrådsmødet den 21. januar i år.
  • Med vedtagelsen af plangrundlaget er der også godkendt en såkaldt paragraf 25-tilladelse, der indeholder en lang række vilkår og krav for byggeriet omkring beplantning, støj, støv og trafikale forhold og som imødekommer bekymringer fra lokalområdet.
Her er Facebooks planlagte byggeri i planområdet, der er på omkring 2,14 millioner kvadratmeter.

Koldt vand i blodet

Det er lige godt en måned siden, at Esbjerg Byråd vedtog kommuneplanændring, lokalplan og miljørapport endeligt og dermed gav grønt lys i fra rådhuset. De seneste fire uger er der dog ikke sket meget mere, og blandt nogle af lodsejerne går snakken ind i mellem om, hvorvidt Facebook-handlerne forsvinder i horisonten - præcis som det store Siemens-projekt.

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) ser dog intet usædvanligt i, at der endnu ikke er kommet en officiel melding fra Facebook.

- Det er helt normalt, at man sikrer sig, at formalia og forudsætninger er på plads, inden man underskriver en handel. Eksempelvis er der fire ugers frist efter byrådsbeslutningen for indgivelse af eventuelle klager til Planklagenævnet, og uden at jeg kan sige, at det er det, der spiller ind, er det da en sandsynlig mulighed, at man afventer fristens udløb og eventuelle indsigelser. Der er i hvert fald intet belæg for at tro, at planerne om et datacenter ikke fastholdes, siger borgmesteren.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Esbjerg For abonnenter

Pædagogen Lone vil slippe kontrollen over børnene: - De bliver skrøbelige, hvis vi ikke lader dem slå sig på en hammer eller falde ned fra et træ

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Tønder For abonnenter

Trine Jepsen siger farvel til Schackenborg: - Jeg skal være kvinde i eget hus

Aabenraa For abonnenter

Sønderjysk cykelkaptajn ramt af to blodpropper: Vi tager én dag ad gangen

Aabenraa

Motorcykel-ulykke i Padborg: 32-årig mand erklæret død

Varde

Torbjørn overvejer at stemme blankt: Han var håndplukket spidskandidat – nu er hans stemme til salg

Kultur

Grove fuger og gamle munkesten: Ribes gamle kloster har fået en overhaling til godt én million kroner

Sydjylland For abonnenter

Stævning afslører: Enerådig bankdirektør bevilligede ulovlige lån til egne sønner og bestyrelsesmedlem

Team Esbjerg For abonnenter

Formstærk Kristine Breistøl er ikke i tvivl: Skal vi med i toppen i vores Champions League-pulje, skal vi slå Podravka

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Varde

Nu er firmaet bag Danmarks bedste burger flyttet ud af kommunen: Slut med naboklager over lugten af stegte løg

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Aabenraa

Ikke set siden onsdag: Efterlyst mand fundet død i skovområde

Esbjerg For abonnenter

Passer kvæg fra hesteryg i fantastisk natur: Marie nyder landbrugslivet i Canadas bjerge

Sønderborg

Vores tidligere vaner er vendt tilbage, men håndspritten står stadig: Derfor er pandemiens restriktioner hurtigt blevet fortid

Annonce