Annonce
Esbjerg

Kartoffelavler i Esbjerg kan score 80 mio. på Facebook-byggeri

JydskeVestkysten kunne den 5. oktober sidste år afsløre, at det er Facebook, der står planerne om et gigantisk datacenter ved Andrup. Arkivfoto: Chresten Bergh

Den gennemsnitlige handelspris per kvadratmeter jord til datacenter i Andrup ligger på 100 kroner. Dertil kommer, hvad tech-giganten betaler for eventuelle bygninger på jorden. Den største jordbesidder kan indkassere 80 millioner kroner.

Esbjerg Kommune: De 10 største lodsejere med ejerskab over hovedparten af de over to millioner kvadratmeter jord, som Facebook skal bruge til sit nye datacenter ved Andrup, går en gylden fremtid i møde, når selskabet ellers sætter sin underskrift på handlerne.

Ifølge JydskeVestkystens oplysninger er den gennemsnitlige handelspris per kvadratmeter jord i omegnen af 100 kroner, og det giver en rund million kroner per hektar - eller per 10.000 kvadratmeter. Dertil kommer, hvad tech-giganten betaler for eventuelle bygningerne på jorden.

Dermed investerer Facebook minimum 214 millioner kroner i jord alene, og hertil kommer salgsprisen på huse, lader, stalde og andre bygninger.

Den største jordbesidder i området er kartoffelavler Gunnar Rask Jensen, der ejer godt 800.000 kvadratmeter i planområdet og dermed står til at indkassere omkring 80 millioner kroner. Gunnar Rask Jensen ønsker ikke at sige hverken det ene eller det andet om handlen, og det er der heller ikke nogen af de andre lodsejere, som avisen har været i kontakt med, der gør.

Sagen kort


  • Facebook kommende datacenter mellem Esbjergmotorvejen og Andrup bliver på 170.000 kvadratmeter under tag og en samlet bebyggelse på 260.000 kvadratmeter. Arealet, som datacentret skal ligge på, er på 214 hektar eller 2.140.000 kvadratmeter.
  • Byrådet vedtog plangrundlaget - kommuneplan, lokalplan og miljørapport - endeligt på byrådsmødet den 21. januar i år.
  • Med vedtagelsen af plangrundlaget er der også godkendt en såkaldt paragraf 25-tilladelse, der indeholder en lang række vilkår og krav for byggeriet omkring beplantning, støj, støv og trafikale forhold og som imødekommer bekymringer fra lokalområdet.
Her er Facebooks planlagte byggeri i planområdet, der er på omkring 2,14 millioner kvadratmeter.

Koldt vand i blodet

Det er lige godt en måned siden, at Esbjerg Byråd vedtog kommuneplanændring, lokalplan og miljørapport endeligt og dermed gav grønt lys i fra rådhuset. De seneste fire uger er der dog ikke sket meget mere, og blandt nogle af lodsejerne går snakken ind i mellem om, hvorvidt Facebook-handlerne forsvinder i horisonten - præcis som det store Siemens-projekt.

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) ser dog intet usædvanligt i, at der endnu ikke er kommet en officiel melding fra Facebook.

- Det er helt normalt, at man sikrer sig, at formalia og forudsætninger er på plads, inden man underskriver en handel. Eksempelvis er der fire ugers frist efter byrådsbeslutningen for indgivelse af eventuelle klager til Planklagenævnet, og uden at jeg kan sige, at det er det, der spiller ind, er det da en sandsynlig mulighed, at man afventer fristens udløb og eventuelle indsigelser. Der er i hvert fald intet belæg for at tro, at planerne om et datacenter ikke fastholdes, siger borgmesteren.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Bevaringsværdigt hus kan blive dit for 250.000 kroner: Se video fra hus, der har stået tomt i næsten 20 år

Danmark

Lørdagens coronatal: 36.000 er testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Danmarks bedste yver: Læs historien om, hvor meget dyr kan give til dit køleskab, hvis de har det godt

Aabenraa For abonnenter

Efter tre brud på ryggen: Kommune efterlader Kathrine uden indtægt

Esbjerg

Siemens og Facebook svigtede: Nu vil kommunen købe hårdtprøvede husejeres jord

Tønder

Bruger ikke vagter: Kommune har fravalgt sikkerhedsfolk til beskyttelse mod demente plejehjemsbeboere

Løvkvist: Formandsvalget forsvandt - nu er det en afstemning for eller imod Messerschmidt

Erhverv For abonnenter

Corona ramte salget af professionelt lyd- og lysudstyr hårdt: - I stedet for at fyre folk investerede vi i fremtiden

For abonnenter

Fynsk helikopter-fremtid pludselig usikker: Konkurrent klagede, og nu skal udbud gå om

Haderslev For abonnenter

Mike oplevede at blive ydmyget og tæsket af lærere på sin skole: Han husker stadig læreren, der brækkede hans arm på grund af et æbleskrog

27-årig nordjyde skrev et 150 sider langt manifest og kaldte sine planer om et massemord for hævnens dag

Kolding

Plejecenter får hård kritik efter tilsynsbesøg: Nu skal 17 krav opfyldes

Billund For abonnenter

Tvillingegraviditet fik Nanna på andre tanker: - Jeg vil være der for mine børn, mens de er små

Varde

Bomberyddere tilkaldt til stranden: Strandgæsts fund gav ingen sure miner

Annonce