Annonce
Sønderborg

Katastrofe for naturen: Østers invaderer Sønderborg

Ifølge Miljøstyrelsen kan stillehavsøsters leve til 30-årsalderen og vokse sig lige så store og aflange som en sko i størrelse 42. Foto: David Skaaning
Snorkeldykkere har for første gang spottet den frygtede stillehavsøsters i havbunden omkring Dybbøl Strand. Det invasive bløddyr formerer sig hurtigt og udkonkurrerer det danske dyreliv langs kysterne.
Annonce

Sønderborg: For første gang nogensinde er den invasive østersart fra Stillehavet observeret nær kysten ved Dybbøl Strand. Det var leder af Naturvejlederne Sønderborg, Andreas Hermann, der gjorde opdagelsen på en snorkeltur i søndags.

- Vi fandt 15-20 stillehavsøsters på havbunden ved siden af vores mere velkendte muslinger. Jeg kunne ikke tro mine egne øjne, da jeg først fik øje på dem. Min eneste tanke var: Åh nej - nu er de her!


Denne østersart er en katastrofe for vores havmiljø, og når de først er her, så er de umulige at slippe af med igen.

Andreas Hermann


Stillehavsøsters har siden 90'erne levet vildt i de danske farvande - hovedsageligt langs den jyske vestkyst og Vadehavet, så derfor vækker den nye opdagelse bekymring for Andreas Hermann.

- Denne østersart er en katastrofe for vores havmiljø, og når de først er her, så er de umulige at slippe af med igen, forklarer han.

Han har meddelt sin opdagelse til Miljøstyrelsen, som har bekræftet, at der er tale om den uønskede stillehavsøsters.

Annonce

Farlig for fødekæden

Den invasive stillehavsøsters hører egentlig hjemme hos de japanske og sydøstasiatiske kyster, men arten har i årenes løb spredt sig som en steppebrand. Årsagen til deres invasive natur er, at de danner såkaldte østersrev ved at vokse på hinanden. De sidder på hinanden i klynger på tværs af generationer og indtager større dele af havbunden, så danske blå- og hjertemuslinger ikke har plads.

Stillehavsøsters vokser sig nemlig væsentligt større end de hjemmeværende muslingearter i Danmark. og de formerer sig hurtigere og lægger flere æg. Samtidig har de ingen naturlige fjender i landet, så spredningen kan gå lynhurtigt.

Edderfuglen er et af de dyr, der vil få svært ved at leve i Danmark, hvis de invasive stillehavsøsters får frit lejde i dansk farvand. Foto: David Skaaning

Det vil påvirke hele fødekæden, da et dyr som edderfuglen, der ernærer sig primært på mindre muslinger, snegle og krebsdyr, vil få sværere ved at finde føde langs kysterne.

Annonce

Dumpet eller ej?

Når 15-20 stillehavsøsters pludselig befinder sig nær kysten til Sønderborg Bugt, så kan det skyldes, at de er spredt hertil med varmere havstrømme eller fragtet som blinde passagerer på et skib. Der kan også være en ganske anden forklaring, frygter Andreas Hermann:

- Der var for nylig en episode i Horsens, hvor Miljøstyrelsen fjernede 1,3 tons stillehavsøsters, som var dumpet i havet af folk, der formentlig gerne vil have arten til at trives, så de kan spises. Det, håber jeg ikke, er tilfældet i Sønderborg.

Det vides endnu ikke, hvem der har smidt stillehavsøsters ud i Horsens, men der har været lignende hændelser tidligere i området.

Annonce

Værdifuld delikatesse

Stillehavsøsters betragtes som en delikatesse, der kan håndplukkes fra havbunden til privat brug, men der kan også være en økonomisk gevinst ved østersarten.

Stillehavsøsters formerer sig i et hastigt tempo, så det er umuligt at fjerne dem helt fra havbunden, når de først har sat sig til rette. En af de få måder, man kan komme arten til livs på, er at spise dem. Foto: David Skaaning

De 72.000 tons stillehavsøsters, der befinder sig omkring Vadehavet, har skabt arbejdspladser for erhvervsdrivende, der fisker og sælger de invasive østers til restauranter på Sjælland.

Fiskeriet skal dog foregå så skånsomt som muligt, så det ikke sker på bekostning af resten af livet på havbunden, så indtil videre foregår al fiskeri af stillehavsøsters med håndholdte redskaber.

På baggrund af JydskeVestkystens artikel har Radio4 Morgen talt med leder af Naturvejlederne Sønderborg, Andreas Hermann, om de mange østers, der er kommet til Dybbøl Strand. Lyt med her.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Abdul gik efter et multikulturelt gymnasiemiljø: - Her følte jeg mig mest velkommen

Annonce