Annonce
Esbjerg

Katedralskole og tysk gymnasium har visioner på tværs af grænsen

Georgina Gehlsdorf, Kaja Müller, Andrea Vejlgaard og Sophie Rasmussen er nogle af de tyske og danske elever, som i denne uge er kommet med ideer til en fælles grænseoverskridende fremtid. Foto: René Aunsbjerg Fogh

Ribe Katedralskole har sammen med et gymnasium i tyske Bad Schwartau udarbejdet visioner og ideer for en fælles, bæredygtig og grænseoverskridende region.

Ribe: Elever på Ribe Katedralskole har i denne uge undervisning og gruppearbejde sammen med en række tyske elever fra Gymnasium am Mühlenberg i Bad Schwartau.

Baggrunden er, at de skal komme med deres visioner og input til, hvad en fælles, bæredygtig og grænseoverskridende region skal indeholde. De to skoler er nemlig blandt dem, der er en del af det EU-baserede INTERREG-projekt "Dansk-tysk ungdom skaber en fælles fremtid".

- Det er en ære at være med i projektet, for det er ikke alle unge, der kan være med til at bestemme over vores fremtid, siger tyske Georgina Gehlsdorf, mens de danske piger i gruppen er enige.

- Det er et ret spændende projekt at være en del af. Og det er fedt, at politikere skal høre på det, så der er mulighed for, at det bliver bredt mere ud, siger Sophie Rasmussen fra 2.y med henvisning til, at folketingspolitiker Marie Krarup (DF), hører med, når eleverne fredag skal fremlægge deres præsentation med bud på, hvilke udfordringer og løsninger, som kunne fremme en bæredygtig grænseregion.

Succes med tysk

Ribe Katedralskole er ikke uvant med at være med i dansk-tyske projekter. For knap et år siden var man med i Region Syddanmarks projekt "Tysk - en karrierevej", som skulle få flere elever til at vælge tysk på A-niveau. Og det har været en succes, idet der var ni elever på A-niveau i 2014, mens der var 27 elever i 2018.INTERREG-projektet bliver støttet gennem INTERREG Danmark-Tyskland med midler fra den europæiske fond for regional udvikling, og det varer frem til 2020.

Der er 30 skoler og i alt 2.880 elever fra Danmark og Schleswig-Holstein med i projektet.

Drop madpakker

Gruppen med Sophie og Georgina overvejer, hvordan madrester fra skolens kantine måske kan komme andre unge til gavn, mens en drengegruppe arbejder ud fra en tanke om, at alle elever skal droppe madpakker for således at spare stanniol og plastaffald og i stedet spise i den lokale kantine.

- Jo flere vi er om at tænke på bæredygtighed, jo mere kan det bredes ud, siger Mikkel Jensen fra 2.y, mens det ifølge Ribe Katedralskoles tovholder på projektet, Alexander Hemstedt, giver meget god mening at være med i projektet.

- Ribe ligger kun 50 kilometer fra grænsen og derfor er det oplagt, at vi deltager i sådan et grænseoverskridende projekt. Projektet kan give eleverne en chance for at opnå interkulturelle kompetencer parret med sproglige kompetencer, og netop interkulturelle kompetencer er eksistentielt vigtige i vores europæiserede og globaliserede verden, siger Alexander Hemstedt.

Annonce
Kultur For abonnenter

Ping-pong om millioner: Fiskerimuseet justerer byggeambitioner og satser mere på indhold i stedet for arkitektur

Danmark

Mandagens coronatal: 333 nye smittetilfælde - flere indlagte på sygehusene

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderjyske Fodbold

AGF foran ved pausen: SønderjyskE jagter udligningen

Kultur For abonnenter

Sophies far er 69 år og ramt af demens: Min første tanke var, at der må da være nogen, som kan fikse ham

Aabenraa

47-årig mand forbrændt: Hjemmelavet fyrværkeri selvantændte

Sønderborg

Massive protester mod biogasanlæg i Kværs: 44 indsigelser mod ny miljørapport

Aabenraa

Næstformand forstår det ikke: Nu flyttes børn fra omstridt specialskole

Kolding For abonnenter

Bil bragede ind i Freddie og Marlenes hus: Nu risikerer de, at deres hus braser sammen

Esbjerg

Slim, skimmel og døde insekter: Superbrugs fik sur smiley

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sønderborg

Brandstifter dømt - løb efter vidner med kokkekniv

Sport

Chris Anker Sørensen bliver begravet i stilhed

Nordtyskland

Derfor bliver forbundsdagen danskere, end du tror: SSW er nemlig ikke alene

Debat For abonnenter

Det mener JydskeVestkysten om det danske mindretals valgtriumf i Tyskland

Billund For abonnenter

Tesfaye mødte Osama, Bashir og Mahmoud: Sådan kom syriske flygtninge i arbejde på en virksomhed, hvor der er brug for dem

Annonce