Annonce
Nordtyskland

Katolske bøsser fik faktisk deres kirkebryllup

Sammen med hunden Molly lever Wolfgang Weimer-Krätzer og Udo Krätzer i deres fælles lejlighed i Twedter Holz i det nordøstlige Flensborg.
Katolsk ægtepar i Flensborg blev viet af præst, selv om den katolske kirke forbyder homoseksuelle bryllupper. De betænkeligheder havde den protestantiske præst ikke.

FLENSBORG: Wolfgang Weimer-Krätzer og Udo Krätzer fra Flensborg er bøsser og har dannet par i 25 år. De er også troende katolikker og ville frygtelig gerne have deres forhold velsignet af en præst.

Nu er det faktisk lykkedes. Og det kunne bogstavelig talt ligne et mirakel. Den katolske kirke forbyder nemlig velsignelser af homoseksuelle parforhold og anerkender kun ægteskaber mellem mænd og kvinder.

Fyr og flamme

Forklaringen er dog ret prosaisk. Den protestantiske kirke i Tyskland er nemlig knap så dogmatisk. Så det var her de to henvendte sig, da præsten i den lokale, katolske kirke i Flensborg afviste deres ønske.

- Pastor Wilde fra Diakonisse-hospitalet var straks fyr og flamme. Han gennemføre et rigtigt, kirkeligt bryllup, fortæller Udo Krätzer til Flensburger Tageblatt.

Diakonisse-hospitalet er et konfessionelt, protestantisk sygehusi Flensborg.


Velsignelsen betyder, at vores forhold officielt er under guds beskyttelse. Det giver os kraft.

Wolfgang Weimer-Krätzer.Martin Wilde arrangerede en helt traditionel vielse med alter, lyst blomster og udveksling af ringe. Det var nemlig, hvad de giftelystne havde ønsket sig.

Kirkelige bryllupper er ikke anerkendt juridisk i Tyskland. Her foregår det formele bryllup foran den lokale kommunes giftefoged. Dermed kunne parret i lovens forstand sagtens blive viet. Men familien Krätzer henviser til, at de er troende kristne. For dem betyder den kirkelige handling meget mere end et stempel fra en kommunal bureaukrat.

- Velsignelsen betyder, at vores forhold officielt er under guds beskyttelse. Det giver os kraft, understreger Wolfgang Weimer-Krätzer.

Heller ikke muligheden for myndighedernes velsignelse har eksisteret længe. Først i 2017 vedtog forbundsdagen en lov, der tillod ægteskaber mellem personer af samme køn. Inden da var det dog endnu værre. Helt frem til 1994 var seksuelt samvær mellem mænd ganske enkelt forbudt i Vesttyskland. Her gjaldt nemlig stadig en ældgammel lov, der blev vedtaget i det tyske kejserrige i 1872.

Det var det den katolske sognepræst, Bernd Wojzischke, der afslog ønsket om en kirkelig vielse. Hans holdning er klar.

- I sig selv er det intet problem at velsigne en homoseksuel person. Ethvert menneske kan blive velsignet, fordi han virkelig er ønsket af gud. Men ikke enhver situation skal velsignes. Ikke enhver form for kærlighed er nødvendigvis af en beskaffenhed, som er god, har han tidligere forklaret til det store, nordtyske mediehus SHZ.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce