Annonce
Esbjerg

Kebab-bar i Esbjergs gå-i-byen gade får bøde

Indehaveren af Döner Deluxe afviser at have begået fejl vedrørende hygiejnehåndtering af en kebabrulle.
Döner Delux i Skolegade har fået en sur smiley og indskiber sig også med bøde på 5.000 kroner, efter at Fødevarestyrelsen har givet kebab-baren et hak i billetten angående hygiejnehåndtering af en kebabrulle. Indehaver afviser fejl.

Esbjerg: Döner Deluxe, Esbjergs populære kebab-bar i gå-i-byen gaden, Skolegade, bliver nu af Fødevarestyrelsen præsenteret for et administrativ bødeforlæg på 5.000 kroner.

Bødeforlægget kommer i kølvandet på styrelsens kontrolbesøg hos Döner Deluxe den 17. juli og er det seneste i en række af flere for kebab-baren uheldige besøg. Således fik indehaveren af Döner Deluxe sidste år en sur smiley og en bøde på 5.000 kroner, fordi der ifølge kontrolrapporten ikke kunne redegøres for procedurer for opvarmning af kebabruller, ligesom der blev givet skiftende forklaringer.

Det var Fødevarestyrelsens vurdering, at kebab-rullerne ikke var nyopsatte, samt at der ikke var sket en tilstrækkelig varmebehandling af kebabrullerne og at disse ikke var færdigstegt på en gang, begrundede styrelsen dengang.

Men også ved kontrolbesøget forleden var der ifølge styrelsens tilsynsførende ikke styr på hygiejnen hos Döner Deluxe. Og problematikken var igen den samme. Ifølge kontrolrapporten er følgende er konstateret:

Annonce

Opfølgende kontrol

Ved tilsynet fik Döner Deluxe også anmærkninger for overtrædelser af fødevarelovgivningen på minimum tre ud af de seneste fire kontrolbesøg. Anmærkninger hos virksomheder med dårlig regelefterlevelse medfører to gebyrbelagte opfølgende kontrolbesøg.

Kebab skæres udefra

”Virksomheden har netop taget kebabrulle ud af køleskabet til påsætning ved steger. Kebabrullen har været opvarmet, og der er afskåret fra rullen. Rullen har derfor ikke været varmebehandlet til ende”.

Med andre ord, mener styrelsen, at Döner Deluxe har genbrugt den samme kebabrulle fra dagen før, og det er strid med fødevarelovgivningen. En kebabrulle gennemsteges ved, at der løbende skæres af den udefra, og ifølge reglerne skal hele fødevaren opvarmes til en temperatur på minimum 75 grader, når fødevaren varmebehandles eller genopvarmes.

Det er eksempelvis ikke i orden at nedtage en ikke færdigstegt kebabrulle ved lukketid og opbevare den på køl natten over og så færdigstege dagen efter.

- Hvis en virksomhed vil genanvende en kebabrulle, skal det færdigsteges og nedskæres samme dag. Næste dag kan det færdigstegte, nedkølede kød genopvarmes til en temperatur på minimum 75 grader. Hvis det ikke sker, er der risiko for, at folk kan blive syge af at spise fødevaren, oplyser Tine Lykkeberg Nielsen.

Politianmeldelse ændres

Til den tilsynsførende oplyste virksomhedens ansvarlige ifølge kontrolrapporten, at kebabrullen er påbegyndt stegning om natten og derefter sat på køl. Kebabrullen blev også af Döner Deluxe kasseret under tilsynet.

Den samme forklaring giver indehaver Armin Zisko til JydskeVestkysten, og han afviser, at kebabrullen er genbrug fra dagen før.

- Hun (tilsynsførende, red.) er kommet om morgen, hvor vi har haft åbent hele natten. Rullen var taget af stegeren, fordi vi var ved at lukke ned, og den skulle alligevel smides ud. Den var ikke taget ud af køleskabet. Problemer er, at jeg har været sygemeldt, og personalet taler ikke ret godt dansk. Det er en misforståelse, forklarer Armin Zisko.

Af kontrolrapporten fremgik desuden, at Döner Deluxe var blevet politianmeldt, fordi man ikke havde erkendt den første bøde på 5.000 kroner fra sidste år. Det er imidlertid sket siden kontrolbesøget, oplyser Tine Lykkeberg Nielsen. Hun oplyser samtidig, at kontrolrapporten vil blive ændret for så vidt angår politianmeldelse, og at Döner Deluxe får fremsendt et nyt bødeforlæg på 5.000 kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Det handler om et ordentligt arbejdsmiljø

Når jeg som medlem af økonomiudvalget har valgt offentligt at gå i rette med Mogens Rerups adfærd, er det for at beskytte vores medarbejdere mod psykisk dårligt arbejdsmiljø og for at tydeliggøre over for medarbejdere, at de har retten til at sige fra over for enhver adfærd, der kritiserer og krænker. Denne sag handler om at sikre et ordentligt arbejdsmiljø bag det arbejde, der sker i forvaltningerne. HK og Dansk Socialrådgiverforening har henvendt sig til Haderslev Kommune og er medunderskriver af brevet, idet begge fagforeninger har udtrykt bekymring for deres medlemmers ve og vel. Desværre har konflikterne stået på i årevis og er kørt i hårdknude, og der er tale om et langvarigt pres på en personalegruppe og af medarbejdere og ledere, der fortsat kan se, at de bliver hængt ud med navns nævnelse til social udskamning på sociale medier. Partsrepræsentanters rolle er at føre sag på borgeres vegne og at varetage borgerens interesser. Det kræver et samarbejde for at få et ofte kompliceret sagsforhold til at gå op, som de fleste har en gensidig interesse i. Kommunen kan afvise en person som partsrepræsentant, hvilket sker i så sjældne tilfælde, at jeg ikke i andre situationer har hørt om dette i Haderslev Kommune. Det sker kun, hvis partsrepræsentanten tilsidesætter borgerens egne interesser i sagen, eller hvis vedkommende optræder truende eller voldeligt over for myndighedspersoner. Brevet til de kommunalt ansatte er det politiske budskab om, at vi tager arbejdsmiljøet seriøst. I brevet er der samtidig en opfordring om at styrke dialogen på arbejdspladsen, så ingen medarbejder skal føle sig alene i konfliktfulde situationer.

Annonce