Annonce
Tønder

Kedsomhed på asylcenteret: - Vi ved ikke hvordan det rigtige liv i Danmark er

Agnes Nantumbwe fra Uganda og Samia Khodadad fra Iran bor i øjeblikket på Aalykke asylcenter, hvor de venter på at få afklaret, om de kan få asyl i Danmark, eller om de skal tilbage til deres hjemland. Lige nu står livet på centeret mere eller mindre stille, men de to kvinder nyder hinandens selskab. Foto: Cecilie Spottog Petersen 
På Aalykke asylcenter i Løgumkloster står tiden mere eller mindre stille under nedlukningen. Danskundervisningen er der lukket ned for, sociale arrangementer er aflyst, og beboerne kender ikke mange i lokalsamfundet.

Løgumkloster: Agnes Nantumbwe og Samia Khodadad er på vej ud på den daglige gåtur i Løgumkloster. Om det bliver ud i skoven eller ind til byen, må tiden vise. Men én ting er sikkert: De har taget turene mange gange før.

De to kvinder bor lige nu på Aalykke asylcenter i Løgumkloster, der er en del af AsylSyd. Og ligesom for de 72 øvrige beboere på centeret, er de sociale arrangementer, som kaffe på centerets café, spilleaftner, madlavningstimer og udflugter, aflyst.

De ugentlige danskkurser er der også lukket ned for.

Annonce

Hvad laver man så, når alle de ting, man normalt får en dag til at gå med, er aflyst?

Svaret er ikke ret meget - måske lige udover gåture.

Bordfodbold er en af de aktiviteter, som beboerne på Aalykke asylcenter i Løgumkloster normalt bruger meget tid på. Men for at sikre, at der ikke samles for mange samme sted, er der i dag lukket af for det. Foto: Cecilie Spottog Petersen

- Der er ikke meget at lave, så det er ret kedeligt. Der er ikke så meget at stå op til, og så ender man med at blive lidt doven, fortæller 34-årige Agnes Nantumbwe fra Uganda og fortsætter:

- Jeg mangler meget skolen. Man begynder også at glemme det dansk, som vi har lært, når man ikke kan øve sig, siger hun.

Ved siden af står 34-årige Samia Khodadad fra Iran og nikker.


Når der ikke er meget at lave, begynder man at tænke mere. Jeg tænker rigtig meget på min familie i Uganda. Jeg har en søn på syv år der. Det er ikke altid, jeg kan komme i kontakt med ham, fordi der ikke er god adgang til de sociale medier dernede.

Agnes Nantumbwe, beboer på Aalykke asylcenter i Løgumkloster


De to bor på værelse sammen, og bruger derfor en del tid sammen. Men de øvrige beboere er der ikke meget kontakt til i øjeblikket. Forsamlingsforbuddet på fem personer skal overholdes, og de fleste af beboerne på asylcenteret holder sig derfor inde på deres værelser.

Praktiske opgaver

Normalt har Aalykke asylcenter en forpligtelse til at have nogle arrangementer for at aktivere beboerne på stedet samt at hjælpe til med danskundervisningen.

Men det er ikke muligt nu på grund af corona, forklarer Thomas Wolff, der er daglig leder på centeret.

- Der er ikke meget at give sig i kast med for beboerne, men vi giver dem nogle praktiske opgaver, hvis de ønsker det. Så kan de for eksempel være med til at rydde sne eller lignende, siger han.

Lige nu bor der 74 på centeret, og det er alt fra ældre, familier og singler.

- Der er ikke så mange i øjeblikket hos os. Derfor føler mange af beboerne sig også isoleret. Der er for eksempel ikke børn nok i samme alder til at have kammerater. Og de kender ikke rigtig nogen i lokalområdet, siger Thomas Wolff.

Beboernes asylsager kører dog stadig med forbehold for lidt forsinkelser, påpeger han.

Annonce

Tanker til familien

Tilbage hos Agnes Nantumbwe og Samia Khodadad glæder de sig også til, at der igen kommer mere liv på centeret og i byen.

- Når der ikke er meget at lave, begynder man at tænke mere. Jeg tænker rigtig meget på min familie i Uganda. Jeg har en søn på syv år der. Det er ikke altid, jeg kan komme i kontakt med ham, fordi der ikke er god adgang til de sociale medier dernede, fortæller Agnes Nantumbwe.

For Samia Khodadad går tankerne også ofte til familien i Iran.

- I Iran har folk været i karantæne i et helt år, og der er ingen vacciner, så det er slemt der. Det bekymrer mig, og man kan ingenting gøre, siger hun.

De to kvinder kom begge til Danmark i juni sidste år. De har derfor ikke oplevet landet, mens det har været coronafrit. Derfor glæder de sig til at se, hvordan livet i Danmark normalt folder sig ud.

- Vi kom til Danmark, der da var corona. Så vi ved ikke, hvordan det rigtige liv i Danmark er. Jeg havde en drøm om, hvordan det ville være, men det er svært at opleve nu, hvor alt er lukket ned, siger Agnes Nantumbwe.

Agnes Nantumbwe og Samia Khodadad glæder sig til at se, hvordan livet i Danmark normalt er, når der ikke er corona. Foto: Cecilie Spottog Petersen 
Annonce
Tønder For abonnenter

Analyse: Nyd førstepladsen, så længe det varer

Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Sydjylland

Følg med her: Massiv kø på motorvejen mod Esbjerg

Annonce
Annonce
Annonce
Tønder

Butikscenter står snart halvtomt: Kommunen arbejder på femte år videre med at etablere lyskryds i området

Esbjerg For abonnenter

Fængselsdom: 21-årig mand voldtog hash-lammet kvinde to gange efter at have givet hende en stærk joint

Aabenraa

Om et år går det løs: Lokal vognmand skal hente de nye affaldsbeholdere

Haderslev

Sundplejen går til modangreb: Stævner kommune for millionbeløb

Nordtyskland

Stor kontrol: Bulgarsk lastbilchauffør var undervejs med ubetalt kæmpebøde og smuglercigaretter

Kolding For abonnenter

Voldtægtssag skaber utryghed hos beboere i ungdomsboliger: - Jeg føler hele tiden, jeg skal gå og holde øje med, hvem der render rundt her

Sydjylland

Coronasmitten stiger igen flere steder i landsdelen - to kommuner stikker ud

Sydjylland

Følg med her: Massiv kø på motorvejen mod Esbjerg

Esbjerg For abonnenter

Havnearbejdere strammer skruen: Blokade om undervandsbåd lammer Esbjerg Havn

Danmark

Hun så sin konto gå i nul, mens hun talte i telefon med svindleren

Esbjerg

Voldsomt dobbelt-uheld på Esbjergmotorvejen: Mand hastet på hospitalet

Sønderborg For abonnenter

Ulkebøldam: Rensningen er begyndt, men slutdato er stadig ukendt

Haderslev

Borgmester: - Ingen vilde heste, bisoner eller kvæg i Pamhule Skov

Annonce