Annonce
Tarm

Keld og Oda må lukke genbrugsbutik efter 42 år som frivillige: Ingen vil overtage

Oda og Keld Hansen har i 42 år været frivillige i Blå Kors' genbrugsbutik i Tarm. De 42 år er rekord, mener Blå Kors. Nu har ægteparret så meldt ud, at de stopper, og det betyder også, at butikken på byens hovedgade, Storegade, lukker. Foto: Johan Gadegaard.
De har i årevis været synonym med genbrugsbutikken på byens hovedgade, men nu takker Keld og Oda Hansen af. Det betyder samtidig, at de skal være med til at lukke den butik, de var med var med til at åbne for 42 år siden, og som de har været frivillige i i hele dens levetid.

TARM: - Jeg har ikke noget på i dag, som er købt nyt.

76-årige Oda Hansen køber hellere end gerne genbrugstøj. Hun har da også flere gange været førstevælger, for i 42 år har hun nu arbejdet frivilligt i Blå Kors Genbrug.

Sammen med sin mand, 77-årige Keld Hansen, har hun langet tusindvis trøjer og andre tinge og sager over disken. Og så har der også været den fordel, at hun har kunnet inspicere varerne på nærmeste hold.

Den mulighed forsvinder snart. For genbrugsbutikken på Tarms hovedgade, Storegade, skal lukke om et par uger.

- Jeg får da et problem nu, for hvor skal jeg nu handle henne? Når man er omgivet af tøjet, er det nærliggende at købe det selv. Vi er lige så gode kunder, som de andre kunder. Tøjet skal jo bare sælges, og pengene skal i kassen, siger Oda Hansen med et smil.

Annonce

42 år er vist rekord

Ægteparret Oda og Keld Hansen var med til at åbne en Blå Kors Genbrug i Tarm for 42 år siden. Keld Hansen har på frivillig basis været leder af butikken i alle årene, mens hun har været frivillig lige så længe. Nu skal parret så også være med til at lukke butikken, for man har ikke kunnet finde frivillige til at overtage.

- Det er ærgerligt. Vi ville allerhelst, der var nogle nye, der ville drive det videre, siger Keld Hansen.

Samme toner lyder fra Anders Christensen. Han er chef for Blå Kors’ 55 genbrugsbutikker på landsplan og peger på udfordringen med at finde nye frivillige til overtage butikken i Tarm. Nu hvor butikken lukker, sender han roser afsted til Oda Hansen og Keld Hansen.

- Jeg må virkelig tage hatten af for deres drive, engagement og vedholdenhed. Vi ser ind imellem, at der er folk, som har været frivillige i rigtig mange år. Men 42 år er vist rekorden, siger Anders Christensen.

Han vil gerne sige tak til Keld, Oda og de andre frivillige i butikken. Planen er, at man vil markere indsatsen, men fordi der er corona-restriktioner, er det usikkert, hvordan markeringen bliver.

Annonce

Lager derhjemme

Den seneste håndfuld år har ægteparret stået i butikken to gange om ugen plus det løse. Da man åbnede en Blå Kors i 1979, var Keld Hansen en del af kredsbestyrelsen i Blå Kors, og Tarm-butikken var den første i kredsen.

Dengang agerede parrets hus lager, så i stuerne derhjemme kunne man finde masser tøj på tøjstativer og tørrestativer.

- Det var en del af det sjove ved det, siger Keld Hansen.

Forretningen lå frem til 1995 et andet sted i Storegade. Lokalerne var mindre, og der var ikke plads til så mange store varer. Men i den nuværende butik kan man også sælge sofaer og vaskemaskiner. Foto: Johan Gadegaard.

Butikken flyttede til sin nuværende placering i 1995, så lagerpladsen blev større. Man har også fået stillet en maskinhal til rådighed ude på landet. Det betyder dog ikke, at der ikke af og til kan blive brug for lidt lagerplads hjemme i Ølgod.

Generelt tager Keld og Oda Hansen fat, når der er brug for dem. Da corona-restriktionerne lukkede butikken i store dele af 2020, gav Keld Hansen sig i kast med at renovere badeværelse. Han malede og satte nye fliser op. Haven fik også en overhaling.

Annonce

Kræfterne svinder

Corona-nedlukningen viste også, hvad der kan ske, når man får mere fritid. Ægteparret fik bedre muligheder for at besøge de 5 børn, 20 børnebørn og 3 oldebørn, der bor spredt ud over Jylland og i København.


Jeg tænker ikke så meget på, hvad vi har gjort. Vi har bare været i det. Vi har haft utroligt mange gode oplevelser.

Oda Hansen, frivillig gennem 42 år, Blå Kors Genbrug


Flere af de andre frivillige i butikken er ældre end Oda Hansen på 76 og Keld Hansen på 77. I løbet af 2020 kunne nogle af de frivillige mærke kræfterne svinde ind. Oda Hansen kunne også mærke det. Hun har en bindevævssygdom, der gør, at hun bliver mere træt end så mange andre. I årtier har hun alligevel gjort en frivillig indsats, fordi hun ikke kunne lade være, men energien varer ikke evigt.

- Vi må nok erkende, at kræfterne er ikke til det længere. Mine er især ikke, siger Oda Hansen.

Mandag begynder ophørsudsalget, og ved månedens udgang lukker butikken. Dermed kan parret se tilbage på masser timer med alt fra at tømme dødsboer til at betjene kunder og sortere tøj.

Annonce

Har samlet millioner ind

Keld Hansen har også lagt vagtplaner og lavet regnskaber. I 2019 havde man et overskud på 155.000 kroner. I løbet af de 42 år har butikken samlet set sendt millioner af kroner videre til det sociale arbejde.

- Det har jeg det godt med, siger Keld Hansen.

- Jeg tænker ikke så meget på, hvad vi har gjort. Vi har bare været i det. Vi har haft utroligt mange gode oplevelser, siger Oda Hansen.

I butikken har man mødt masser mennesker. I begyndelsen hed det en genbrugs- og kontaktbutik, så folk, der havde det svært, kunne komme at lette deres hjerte. Det bedste har været at kunne give mennesker, der ellers kom ind og var kede af det, et smil på læben, synes Oda Hansen.

- Så har vi gjort dagens gerning. Der kan også være medarbejdere, der trænger til at have et arbejde, så de bare kan få lov til at være med, og de stråler, når de går hjem, siger hun.

Annonce

Købte sin egen donation

Selv har hun da også haft oplevelser, som kunne få smilet frem. En enkelt gang kom hun til at købe tøj, som hun reelt set selv havde doneret til butikken. Hun havde givet en bluse til sin datter, fordi hun ikke rigtig fik den brugt længere. En dag kom datteren så med en sort sæk med tøj, der kunne doneres til butikken.

Oda Hansen skulle så til fest en dag, men hun manglede en bluse, der kunne passe til en nederdel. Sådan en trøje fandt og købte hun i Blå Kors Genbrug. Det var først, da hun kom hjem og så trøjen sammen med nederdelen, at hun fandt ud af, at hun havde ejet blusen før. På den måde havde hun altså doneret en trøje for så at købe den selv uden at vide det.

- Det var lidt sjovt, husker Oda Hansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

En af Esbjergs rigeste familier vil bygge nyt sportsanlæg på historisk grund

Varde For abonnenter

Seniorforsker: Ingen tager vare på børnene i asbestsag – politikere må på banen

Annonce