Annonce
Tønder

Kemikalieuheld lammer fabrik og sender 15 ansatte på sygehuset

Al produktion på Brdr. Hartmann blev fredag formiddag indstillet. Brand-, beredskabs- og redningsfolk var talstærke tilstede. Der blev etableret en sikkerhedszone på op til 300 meter rundt om uheldsstedet. Foto: Uwe Iwersen

Emballagefabrikken Brdr. Hartmann i Tønder blev fredag formiddag ramt at et kemikalieuheld, der satte fabrikken i stå resten af dagen. 15 ansatte blev kørt på omkringliggende sygehuse, og deres kolleger på fabrikken kunne ikke komme hjem. Årsagen til uheldet er ikke opklaret.

TØNDER: Kort efter klokken 10 blev der slået alarm. Hvad der først tog sig ud for at være en mindre, uhensigtsmæssig sammenblanding af nogle kemikalier udviklede sig på kort tid til en storalarm, der lammede stort set hele fabrikken. 15 ansatte blev i de efterfølgende timer i ambulancer kørt til omkringliggende sygehuse. Andre ansatte blev på stedet tilset af tilkaldte læger.

I de fleste tilfælde var behandlingerne på sygehusene en sikkerhedsforanstaltning.

- Personerne skal under observation i seks til otte timer. De kan have indåndet dampe, der efterfølgende kan medføre åndedrætsproblemer, lød den første melding fra politiets indsatsleder på stedet, Michael Qvist.

Over 40 brand- og beredskabsfolk fra Brand & Redning Sønderjylland samt Beredskabsstyrelsen deltog i storindsatsen, der i første omgang bestod i at evakuere samtlige medarbejdere i den berørte og de omkringliggende fabrikshaller. Også Brdr. Hartmanns hovedbygning samt kantinen var delvis berørt af afspærringen.

Uden for fabriksområdet medførte en sikkerhedszone på 300 meter, at togdriften måtte indstilles i en periode.

Vores vigtigste opgave er at få Hartmann igang igen så hurtigt som muligt. Men vi tager ingen chancer.

Thomas Sørensen, indsatsleder, Brand & Redning, Sønderjylland, Tønder
Politiets indsatsleder Michael Qvist (gul jakke) og hans stab indrettede deres kommandocentral midt på fabriksarealet. Foto: Uwe Iwersen

Årsag uafklaret

Årsagen til kemikalieuheldet er endnu uafklaret. Indsatsleder for Brand & Redning Sønderjylland, Thomas Sørensen, oplyser, at der ved en fejl er sket en sammenblanding af base og syre, hvilket har afstedkommet en kemisk reaktion med udvikling af muligvis klorholdige dampe.

- Der kan være tale om en menneskelig eller en teknisk fejl. Det skal afhøringer samt Arbejdstilsynets rapport være med til at afdække, siger Michael Qvist.

Ved 14-tiden lykkedes det mandskab fra kemikalieberedskabet i Padborg iført beskyttelsesdragt og åndedrætsværn at få en 800 liter stor beholder med den kritiske væske ud i det fri. På det tidspunkt dampede det fortsat fra beholderen.

Senere på eftermiddagen meddelte politiet, at undersøgelser på og omkring virksomheden viste, at der kun var spor af kemikalier lige omkring selve det sted, hvor uheldet var sket. Det medførte dog ikke en umiddelbar ophævelse af sikkerhedsforanstatlningerne.

- Vores vigtigste opgave er at få Hartmann igang igen så hurtigt som muligt. Men vi tager ingen chancer, lød meldingen fra Thomas Sørensen senere på eftermiddagen.

Efter at alarmen gik klokken 10.18, opholdt de ansatte fra den berørte og de omkringliggende produktionshaller sig uden for sikkerhedszonen. Ved eftermiddagens vagtskifte var de fleste afskåret fra at kunne tage hjem. Deres hus- og bilnøgler befandt sig sammen med skiftetøjet i de omklædningsrum, der lå inden for den afspærrede zone.

Annonce

Produktionen genoptaget

Klokken 20.23 forlod beredskabet fabrikken.-Vi fik sidst på eftermiddagen assistance fra et team fra beredskabet i Herning kaldet Hazmat, der foretog målinger inde i fabrikkens bygninger. Og målingerne afslørede klokken 20.00, at der ikke længere var fare ved at opholde sig i fabriksbygningen, siger indsatsleder Thomas Sørensen. Kort efter kunne virksomheden genoptage produktionen.

Annonce

Sikkerhed i højsædet

Brdr. Hartmann er kendt for en meget høj sikkerhedsstandard, som virksomheden også skilter med. I indkørslen til fabrikken står der således en lystavle, der viser antal sammenhængende dage uden arbejdsuheld. Rekorden er 364 dage, og helt aktuelt viste tavlen fredag 151 dage.

Lørdag skal tavlen nulstilles.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Tønder For abonnenter

Flere indbrud i den seneste tid: Tønder Kommune er en af de dårligste til nabohjælp

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

REGIONALVALG

Tag kandidattesten til regionalvalget her

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Plakater skal ned igen: Ingen valgkamp i Sønderborgs gågade

Sydjylland For abonnenter

Engang holdt taxaerne i kø foran Jans bodega: Nu kan hans gæster ikke komme hjem fra byturen - og det skaber frygt for spritkørsel

Regionalt

Smittetrykket springer opad i næsten samtlige sydjyske kommuner: I en kommune er der fundet over 30 nye tilfælde

Varde

Stor skepsis kom frem på borgermøde om møller ved kommunegrænsen

Varde

Lokal forening skabte opmærksomhed om nichesport: Fik byrådspolitikerne til at krydse klinger

Kultur For abonnenter

Alexander og Biljana opgav drømmehus, mens de var ved at bygge det: Nu nyder ung Kolding-familie livet i Malaga

Tønder

Fri bar og 80'er disko: Helt særlig fest på vej til Tønderhallerne

Esbjerg

Webshop druknede i egen coronasucces: Efterlader milliongæld og erstatningskrav mod stifteren

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Danmark

Uden at orientere politikerne: Region afviste at bakke op om ALS-forskning i Grindsted

Sydjylland For abonnenter

Tyske vognmænd grænsehandler billig diesel i Danmark: Kan udløse gevinst på 600 millioner

Sydjylland

Idrætten mistede 20.000 medlemmer i Syd- og Sønderjylland under corona

Annonce