Annonce
Tønder

Kemikalieuheld lammer fabrik og sender 15 ansatte på sygehuset

Al produktion på Brdr. Hartmann blev fredag formiddag indstillet. Brand-, beredskabs- og redningsfolk var talstærke tilstede. Der blev etableret en sikkerhedszone på op til 300 meter rundt om uheldsstedet. Foto: Uwe Iwersen

Emballagefabrikken Brdr. Hartmann i Tønder blev fredag formiddag ramt at et kemikalieuheld, der satte fabrikken i stå resten af dagen. 15 ansatte blev kørt på omkringliggende sygehuse, og deres kolleger på fabrikken kunne ikke komme hjem. Årsagen til uheldet er ikke opklaret.

TØNDER: Kort efter klokken 10 blev der slået alarm. Hvad der først tog sig ud for at være en mindre, uhensigtsmæssig sammenblanding af nogle kemikalier udviklede sig på kort tid til en storalarm, der lammede stort set hele fabrikken. 15 ansatte blev i de efterfølgende timer i ambulancer kørt til omkringliggende sygehuse. Andre ansatte blev på stedet tilset af tilkaldte læger.

I de fleste tilfælde var behandlingerne på sygehusene en sikkerhedsforanstaltning.

- Personerne skal under observation i seks til otte timer. De kan have indåndet dampe, der efterfølgende kan medføre åndedrætsproblemer, lød den første melding fra politiets indsatsleder på stedet, Michael Qvist.

Over 40 brand- og beredskabsfolk fra Brand & Redning Sønderjylland samt Beredskabsstyrelsen deltog i storindsatsen, der i første omgang bestod i at evakuere samtlige medarbejdere i den berørte og de omkringliggende fabrikshaller. Også Brdr. Hartmanns hovedbygning samt kantinen var delvis berørt af afspærringen.

Uden for fabriksområdet medførte en sikkerhedszone på 300 meter, at togdriften måtte indstilles i en periode.

Vores vigtigste opgave er at få Hartmann igang igen så hurtigt som muligt. Men vi tager ingen chancer.

Thomas Sørensen, indsatsleder, Brand & Redning, Sønderjylland, Tønder
Politiets indsatsleder Michael Qvist (gul jakke) og hans stab indrettede deres kommandocentral midt på fabriksarealet. Foto: Uwe Iwersen

Årsag uafklaret

Årsagen til kemikalieuheldet er endnu uafklaret. Indsatsleder for Brand & Redning Sønderjylland, Thomas Sørensen, oplyser, at der ved en fejl er sket en sammenblanding af base og syre, hvilket har afstedkommet en kemisk reaktion med udvikling af muligvis klorholdige dampe.

- Der kan være tale om en menneskelig eller en teknisk fejl. Det skal afhøringer samt Arbejdstilsynets rapport være med til at afdække, siger Michael Qvist.

Ved 14-tiden lykkedes det mandskab fra kemikalieberedskabet i Padborg iført beskyttelsesdragt og åndedrætsværn at få en 800 liter stor beholder med den kritiske væske ud i det fri. På det tidspunkt dampede det fortsat fra beholderen.

Senere på eftermiddagen meddelte politiet, at undersøgelser på og omkring virksomheden viste, at der kun var spor af kemikalier lige omkring selve det sted, hvor uheldet var sket. Det medførte dog ikke en umiddelbar ophævelse af sikkerhedsforanstatlningerne.

- Vores vigtigste opgave er at få Hartmann igang igen så hurtigt som muligt. Men vi tager ingen chancer, lød meldingen fra Thomas Sørensen senere på eftermiddagen.

Efter at alarmen gik klokken 10.18, opholdt de ansatte fra den berørte og de omkringliggende produktionshaller sig uden for sikkerhedszonen. Ved eftermiddagens vagtskifte var de fleste afskåret fra at kunne tage hjem. Deres hus- og bilnøgler befandt sig sammen med skiftetøjet i de omklædningsrum, der lå inden for den afspærrede zone.

Annonce

Produktionen genoptaget

Klokken 20.23 forlod beredskabet fabrikken.-Vi fik sidst på eftermiddagen assistance fra et team fra beredskabet i Herning kaldet Hazmat, der foretog målinger inde i fabrikkens bygninger. Og målingerne afslørede klokken 20.00, at der ikke længere var fare ved at opholde sig i fabriksbygningen, siger indsatsleder Thomas Sørensen. Kort efter kunne virksomheden genoptage produktionen.

Annonce

Sikkerhed i højsædet

Brdr. Hartmann er kendt for en meget høj sikkerhedsstandard, som virksomheden også skilter med. I indkørslen til fabrikken står der således en lystavle, der viser antal sammenhængende dage uden arbejdsuheld. Rekorden er 364 dage, og helt aktuelt viste tavlen fredag 151 dage.

Lørdag skal tavlen nulstilles.

Annonce
Tønder For abonnenter

Så skete det: Murstensmur ved kro væltet ind mod kirkegård

Annonce
Annonce
Annonce
Varde For abonnenter

12-årig datter til sin mor: Hvis far stiller op som borgmester igen, flytter jeg hjemmefra

Navne For abonnenter

Efter 20 år som førstemand er det snart slut: - Som borgmester står du forrest, når der er fest - men også når der falder brænde ned

Aabenraa

Efter fund af skader på de 466 nye popler: Planerne for poppelalleen må udskydes

Esbjerg

Stormløb mod berømt mange-millionærs hus: 400 troppede op

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Esbjerg For abonnenter

En hel togkupé undlod at tage mundbindet på mellem Esbjerg og Odense: Nu kalder andre borgere deres opførsel 'svinsk' og kræver reglerne overholdt

Tønder

Stort ønske går i opfyldelse: Tønder-politiker scorer vigtig taburet i regionsrådet

Kolding

Voldsomme billeder: Op mod 30 brandfolk kæmpede med stor gårdbrand

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Ribe Esbjerg HH For abonnenter

Hvor er han altså bare vild inde i målet: Søren Rasmussen burde mindst tage fem år mere

Haderslev For abonnenter

76-årig blev igen dømt for bombetrusler mod Gram Slot

Billund

Sæsonens første håndboldskuffelse: Grindsted smed et point væk i København

Annonce