Annonce
Aabenraa

Kend din kandidat: Eva Kjer vil have grænselandsstrategi

Sønderjyden Eva Kjer Hansen (V) har, lige siden hun første gang stillede op - og blev valgt - til Folketinget i 1990, været opstillet i Kolding, hvis kongeborg ses i baggrunden. Foto: Søren Gylling
Hun har været medlem af Folketinget siden 1990 og været minister i flere regeringer, men hun er sulten på mere. Eva Kjer Hansen (V) vil styrke samarbejdet henover grænsen, og så er hun slet ikke færdig med at arbejde med fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde.

Aabenraa: - Jeg glæder mig især til, at jeg ikke skal føre valgkamp, for det er forfærdeligt. Der er alt for meget gøgl for at sige det rent ud.

De ord kom fra SF's tidligere formand Holger K. Nielsen, da han på DR1 tidligere på foråret forholdt sig til, at han siger farvel til Folketinget efter det valg, vi har lige om lidt. Han har siddet i Folketinget siden 1981 - kun afbrudt af en pause på tre et halvt år.

Venstreveteranen Eva Kjer Hansen er på 29. år en del af den lovgivende magt på Christiansborg, men hun er stadig klar til kamp - valgkamp - om end 2019-udgaven ikke ligner 1990-udgaven.

- Jeg har oplevet den udvikling, der er sket i politik. Meget er anderledes. Jeg var til et debatmøde i aftes, hvor der stort set ingen deltagere var. I 1990'erne kunne man komme fra en dag på Christiansborg, og så sad der 80-100 mennesker i forsamlingshuset og ventede på at høre nyt, siger Eva Kjer Hansen.

- Vi fik os en solid debat om motivationen for at stemme, som vi gjorde. Vi kunne forklare vores bevæggrunde, og hvilke holdninger der lå bag. Det er meget vanskeligt i dag, fordi det er blevet meget mere overfladisk og overskrifter, synes hun.

Annonce

Jeg er bekymret for, at grænsekontrollen og vildsvinehegnet er med til at skabe en mental barriere for vores samarbejde på tværs af grænsen.

Eva Kjer Hansen (V), folketingsmedlem og -kandidat

Forundret minister

Alligevel er hun glad for at være i gang med sin niende valgkamp som opstillet i Kolding, selvom det også trækker på ens ressourcer.

- Det er hårdt arbejde. Jeg havde glædet mig til at skulle på tur med Cykelnerven, hvor vi samler penge ind til Scleroseforeningen. De rejser alle sammen til Frankrig den 10. juni, og der har jeg måttet melde afbud, for når en valgkamp er overstået, er man fuldstændigt smadret, siger Eva Kjer Hansen.

- Det skal man også være. Det skal være sådan, at man, når valgdagen oprinder, kan sige "jeg gjorde, hvad jeg kunne for at samle vælgerne bag Venstre", tilføjer hun.

Venstre havde succes med valget til Europa-Parlamentet, men billedet tegner sig anderledes med folketingsvalget, hvor blå blok står til en lussing. Dermed kommer Venstre fra baghjul i denne valgkamp.

- Det er da ikke det sjoveste, for man vil hellere have medvind, og vi er i virkeligheden også lidt forundrede over det, fortæller Eva Kjer Hansen.

- Aldrig har vi haft så mange i beskæftigelse, der er blevet skabt ualmindeligt mange private arbejdspladser, økonomien har det rigtigt godt, vi har fået står på asylansøgerne i Danmark, vi er i fuld gang med ghettostrategien og med at forbedre integrationen. Jeg synes faktisk, vi har leveret rigtigt godt, fastslår hun.

Strategi for grænselandet

Skulle Eva Kjer Hansen opnå genvalg, har hun et stort ønske for den kommende valgperiode.

- For Syd- og Sønderjylland synes jeg, det er vigtigt, at vi får lavet en grænselandsstrategi. Jeg er bekymret for, at grænsekontrollen og vildsvinehegnet er med til at skabe en mental barriere for vores samarbejde på tværs af grænsen, siger Eva Kjer Hansen, som gerne vil have tæt trafik over grænsen og eksempelvis samarbejde om uddannelsestilbud, ligesom man i dag har et grænseoverskridende ambulancesamarbejde.

Og så skal dobbeltsporet altså videreføres helt til grænsen, mener hun.

Nogle ville måske hævde, at netop vildsvinehegn og grænsekontrol, som Venstre har været med til at stemme for, skaber en barriere, hvor man lukker sig om sig selv?

- Vi er desværre nødt til at have grænsekontrol, fordi kontrollen ikke virker ved EU's ydre grænser. Det er et område, hvor EU har svigtet ved ikke på et meget tidligere tidspunkt at indse, at vi skulle bistå med at lave kontrollen ved de ydre grænser, mener Eva Kjer Hansen.

- Vildsvinehegnet har vi også behov for, fordi der er en risiko for, at svinepesten bliver bragt med til Danmark, tilføjer hun.

Eva Kjer Hansen

  • Hun er født den 22. august 1964 lidt uden for Aabenraa, hvor hun bor i dag.
  • Hun er samboende med Allan Jylov, der er vært på Henne Mølleå Badehotel.
  • Hun har tre døtre fra et tidligere ægteskab: Cecilie på 22 år, Dorthea på 20 år og Elena på 17 år. Ingen af dem bor hjemme. Elena er flyttet til Holstebro for at gå på gymnasiet der, fordi hun er optaget på byens talentakademi for musical.
  • Hun er uddannet cand.polit. fra Københavns Universitet og har inden da taget en tillægsuddannelse på Danmarks Journalisthøjskole. Hun er student fra Aabenraa Statsskole.
  • Hun har siddet i Folketinget siden 12. december 1990. Fra 1994-1999 var hun desuden medlem af Europa-Parlamentet.
  • Hun har været minister for fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde siden 2. maj 2018.
  • Tidligere har hun været miljø- og fødevareminister fra 28. juni 2015 til 29. februar 2016, minister for fødevarer, landbrug og fiskeri fra 12. september 2007 til 23. februar 2010, socialminister og minister for ligestilling fra 2. august 2004 til 12. september 2007.

Meget mere at gøre

Eva Kjer Hansen var miljø- og fødevareminister i begyndelsen af denne valgperiode - indtil De Konservative udtrykte mistillid til hende - og hun vendte tilbage som minister for fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde knap to år senere - 2. maj sidste år. Og dét arbejde er hun langt fra færdig med, bebuder hun.

- Jeg har simpelthen så mange initiativer klar både på fiskeriområdet, ligestillingsområdet og for nordisk samarbejde. Dem glæder jeg mig til at rulle ud, når vi nu har fået overstået folketingsvalget, siger Eva Kjer Hansen.

- En af mine store styrker har altid været, at jeg har været god til at få noget ud af dér, hvor jeg er. Koncentreret mig om at levere resultater, forklarer venstrepolitikeren, som gerne vil være en del af det, når Danmark næste år har formandskabet i det nordiske samarbejde.

Først skal hun dog lige have sat flueben ud for genvalg ved sin niende valgkamp.

Der skal samarbejdes tættere i grænselandet, mener Eva Kjer Hansen (V), som derfor vil have udarbejdet en grænselandsstrategi. Foto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Det handler om et ordentligt arbejdsmiljø

Når jeg som medlem af økonomiudvalget har valgt offentligt at gå i rette med Mogens Rerups adfærd, er det for at beskytte vores medarbejdere mod psykisk dårligt arbejdsmiljø og for at tydeliggøre over for medarbejdere, at de har retten til at sige fra over for enhver adfærd, der kritiserer og krænker. Denne sag handler om at sikre et ordentligt arbejdsmiljø bag det arbejde, der sker i forvaltningerne. HK og Dansk Socialrådgiverforening har henvendt sig til Haderslev Kommune og er medunderskriver af brevet, idet begge fagforeninger har udtrykt bekymring for deres medlemmers ve og vel. Desværre har konflikterne stået på i årevis og er kørt i hårdknude, og der er tale om et langvarigt pres på en personalegruppe og af medarbejdere og ledere, der fortsat kan se, at de bliver hængt ud med navns nævnelse til social udskamning på sociale medier. Partsrepræsentanters rolle er at føre sag på borgeres vegne og at varetage borgerens interesser. Det kræver et samarbejde for at få et ofte kompliceret sagsforhold til at gå op, som de fleste har en gensidig interesse i. Kommunen kan afvise en person som partsrepræsentant, hvilket sker i så sjældne tilfælde, at jeg ikke i andre situationer har hørt om dette i Haderslev Kommune. Det sker kun, hvis partsrepræsentanten tilsidesætter borgerens egne interesser i sagen, eller hvis vedkommende optræder truende eller voldeligt over for myndighedspersoner. Brevet til de kommunalt ansatte er det politiske budskab om, at vi tager arbejdsmiljøet seriøst. I brevet er der samtidig en opfordring om at styrke dialogen på arbejdspladsen, så ingen medarbejder skal føle sig alene i konfliktfulde situationer.

Esbjerg

Brev sendt til to ministre: Esbjerg Kommune beder staten om hjælp til oversvømmelser

Annonce