Annonce
Sydjylland

Kend din kandidat: Jesper Petersen vil styrke vores fælles velfærdssamfund

Selvom Jesper Petersen (S) som folketingspolitiker ikke længere har tid til at tage aktiv del i foreningslivet, er han rundet af fællesskabet og engagementet i Hammelev ved Haderslev, hvor han er vokset op. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
På trods af sine kun 37 år har sønderjyden Jesper Petersen allerede siddet i Folketinget i snart 12 år. Han er klar til en ny periode, hvor han vil kæmpe for en styrkelse af velfærden, en ret til tidlig folkepension og en mere ambitiøs klima- og miljøpolitik.

Valg: Socialdemokratiets 37-årige skatteordfører Jesper Petersen har på trods af sin unge alder allerede siddet næsten 12 år i Folketinget. Fra 2007 til 2013 for Socialistisk Folkeparti og fra 2013 for Socialdemokratiet. Med en morbror, Erik Lauritzen (S), som borgmester i Sønderborg og en generel politisk aktiv familie har Jesper Petersen fået politik ind fra barnsben.

Måske derfor har folketingskandidaten svært ved at bestemme sig for hvilke mærkesager, der er hans vigtigste. Der er mange ting, han gerne vil kæmpe for, men især ligger en styrkelse af velfærdssamfundet ham på sinde. Snakken om topskattelettelser skal pakkes væk, og i stedet skal pengene bruges på en højere kvalitet i hverdagens velfærd.

- Det begynder at knibe med kvaliteten, når man hører om pædagognormeringer eller ældre, der kun får et bad hver uge. Der skal være bedre tid og bedre kvalitet. Jeg har en dreng på tre år i børnehave, og min kone er pædagog, men er nu ved at uddanne sig videre. Hun har virkelig mærket, at normeringerne er blevet ringere og ringere, siger Jesper Petersen.

Annonce

Jesper Petersen

 • Født den 25. august 1981 (37 år) i Haderslev.
 • Gift med Pernille Gøttske-Christoffersen. Sammen har de har børnene Leo på otte år og Johan på tre år.
 • Bor i Valby.
 • Har en bachelor i statskundskab.
 • Folketingsmedlem siden 2007 (2007-2013 for SF, 2013-nu for Socialdemokratiet).
 • Politisk ordfører for SF fra 2011 til 2013.
 • Finansordfører for Socialdemokratiet fra 2013 til 2015.
 • Skatteordfører for Socialdemokratiet siden 2015.

Ret til tidligere pension

I forlængelse af det vil Jesper Petersen sammen med Socialdemokratiet arbejde for en ret til tidlig folkepension. Nogle grupper på arbejdsmarkedet skal have retten til at kunne trække sig tilbage efter et vist antal år på arbejdsmarkedet, uden at man skal igennem sagsbehandlere eller læger, hvis man kan mærke, at det er nu, man skal trække sig tilbage, hvis man skal nå at have nogle gode år på pension.

- I vores landsdel er der mange, der har lange og hårde arbejdsliv. Jeg synes, at alle må have ret til at have nogle gode år i alderdommen, hvor man stadig er rask og rørig. Nu hvor efterlønnen er mere eller mindre afskaffet, og pensionsalderen samtidig stiger, er det nødvendigt at lave en differentieret pension, siger Jesper Petersen, der til sidst pege på klima og miljø som noget af det, der optager ham mest.

- Klimaet kan ikke vente længere på, at vi får en mere ambitiøs politik. Det gælder især fra dansk side, at vi skal gå foran i Europa for at drive en udvikling hurtigere, end det sker nu. Vi skal have en bindende klimalov, og vi skal gøre Danmark fri af fossile brændstoffer hurtigere end de målsætninger, der er nu, siger han.

Rundet af foreningslivet

Han peger han blandt andet på flere havvindmøller, som der stadig er mange frie områder til i Nordsøen, hvilket også vil kunne skabe flere arbejdspladser i Danmark. Det skal samtidig gøres mere attraktivt at købe biler, der kører længere på literen og helst på el eller brint.

- Men Danmark gør det ikke alene. Skal der for alvor ske noget, skal vi bruge en stærk dansk position på det område for også at få højnet de europæiske ambitioner og forpligtelser. Folketingsvalget skygger lidt for EP-valget, men uanset hvad er EU den magtfaktor i verden, der stærkest kan drive en udvikling med mere ambitiøs grøn politik, siger Jesper Petersen.

Før sin tid i politik tog Jesper Petersen stor del i foreningenslivet i Hammelev ved Haderslev, hvor han er vokset op. Han dyrkede badminton og fodbold og har været badmintontræner. Med arbejdet i Folketinget har han dog måtte erkende, at tiden er kneben, og nu bliver det kun til løbeture og ind imellem en tur på racercyklen.

- Men det er et engagement, som jeg har med mig, og som gjorde det naturligt for mig at interessere mig tidligt for politik, siger Jesper Petersen.

Jesper Petersens tre mærkesager

 • Velfærd: Der skal være bedre tid og bedre kvalitet på velfærdsområdet. Det gælder både dagsinstitutioner, men også på ældreområdet.
 • Ret til tidlig folkepension: Efter et vist antal år på arbejdsmarkedet skal visse grupper have ret til at gå på pension, uden at det kræver en lægeerklæring eller en udredning.
 • Klima og miljø: Vi skal fra dansk side gå foran og blive fri for fossile brændstoffer hurtigere, end det er målsætningen nu, og samtidig presse på i EU for en større grøn omstilling.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Det handler om et ordentligt arbejdsmiljø

Når jeg som medlem af økonomiudvalget har valgt offentligt at gå i rette med Mogens Rerups adfærd, er det for at beskytte vores medarbejdere mod psykisk dårligt arbejdsmiljø og for at tydeliggøre over for medarbejdere, at de har retten til at sige fra over for enhver adfærd, der kritiserer og krænker. Denne sag handler om at sikre et ordentligt arbejdsmiljø bag det arbejde, der sker i forvaltningerne. HK og Dansk Socialrådgiverforening har henvendt sig til Haderslev Kommune og er medunderskriver af brevet, idet begge fagforeninger har udtrykt bekymring for deres medlemmers ve og vel. Desværre har konflikterne stået på i årevis og er kørt i hårdknude, og der er tale om et langvarigt pres på en personalegruppe og af medarbejdere og ledere, der fortsat kan se, at de bliver hængt ud med navns nævnelse til social udskamning på sociale medier. Partsrepræsentanters rolle er at føre sag på borgeres vegne og at varetage borgerens interesser. Det kræver et samarbejde for at få et ofte kompliceret sagsforhold til at gå op, som de fleste har en gensidig interesse i. Kommunen kan afvise en person som partsrepræsentant, hvilket sker i så sjældne tilfælde, at jeg ikke i andre situationer har hørt om dette i Haderslev Kommune. Det sker kun, hvis partsrepræsentanten tilsidesætter borgerens egne interesser i sagen, eller hvis vedkommende optræder truende eller voldeligt over for myndighedspersoner. Brevet til de kommunalt ansatte er det politiske budskab om, at vi tager arbejdsmiljøet seriøst. I brevet er der samtidig en opfordring om at styrke dialogen på arbejdspladsen, så ingen medarbejder skal føle sig alene i konfliktfulde situationer.

Esbjerg

Brev sendt til to ministre: Esbjerg Kommune beder staten om hjælp til oversvømmelser

Annonce