Annonce
Kolding

Jim Lyngvild vil bringe de danske regenter til live på Koldinghus: - Jeg har brugt min fantasi

Jim Lyngvild viser et udsnit af sine mange kongerække-fotos til Nanna Ebert og Steen Rosenvinge Lundbye, der er henholdsvis fungerende slotsdirektør og kulturarvschef. Til april bliver fotografierne hjørnestenen i en stor satsning med levende historie på Koldinghus. Også kostumer, som dem man ser i baggrunden, kommer til at indgå som en del af oplevelsen. Foto: Søren Gylling
På unik vis har designeren og kunstneren Jim Lyngvild skabt sin version af den danske kongerække. Den kan opleves, når Koldinghus næste år åbner for en formidling, der hiver i mange håndtag for gøre historien spændende.

Kolding: Alle har set fotos af dronning Margrete, hendes mor og hendes far. Men hvad nu, hvis vi går helt tilbage i kongerækken - tilbage til Gorm den Gamle - hvordan så regenterne mon så ud?

Jim Lyngvild, designer, forfatter, kunstner og meget mere, er klar til at give sit bud på det, når Koldinghus til april næste år åbner for en udstilling af de gennemarbejdede fotos, Jim Lyngvild har skabt af samtlige regenter i danmarkshistorien og deres ægtefæller.

Fotografierne kommer til at indgå i et større formidlingskoncept med arbejdstitlen "Mød kongerækken", hvor Koldinghus på flere måder vil arbejde med levende historie, så gæsterne træder ind i den store fortælling på en både sjov og lærerig måde.

Annonce

Jim Lyngvild

Jim Lyngvild er designer, forfatter og iværksætter. Han er uddannet fra Fashion Design Akademiet, og han har gået på fotografskole.

Han er historieinteresseret, og privat bor han sammen med sin mand, Morten, i sin selvdesignede vikingeborg, Ravnsborg, ved Korinth på Fyn.

Det vakte opsigt, da Jim Lyngvild var med til at designe dele af Nationalmuseets udstilling om vikinger, som åbnede i 2018.

Hans bog med kongerække-fotos udkommer 10. oktober med titlen "Danmarks konger og dronninger". Det er fotos fra den bog, som danner grundlag for Koldinghus' satsning.

Se historien i øjnene

På de mange fotos kigger kongerækkens regenter os direkte i øjnene. De fremstår levende og nutidige, og det har lige præcis været Jim Lyngvilds idé, siden han begyndte at arbejde på projektet den 23. december i fjor. I første omgang var hans hensigt at lave en unik fotobog om kongerækken.

- For hvordan skal en 10 årig pige fra Brovst kunne forholde sig til fortidens konger og dronninger, hvis ikke hun har mulighed for at få en oplevelse af dem? Hvis vi kun kan læse om deres bedrifter i tykke bøger, er der mange, som giver op på forhånd, siger Jim Lyngvild.

Så hjemme på sin vikingeborg Ravnsborg, der ligger på Fyn, gik han i første omgang i sving med at lave fotos af de ældste fra kongerækken, som de kan have set ud.

- Ingen har jo set dem i virkeligheden, så jeg har brugt min fantasi og kunstneriske frihed. Men som designer har jeg en stor viden om dragthistorie og smykker, så det er ikke bare grebet ud af den blå luft, siger Jim Lyngvild.

En ny formidling

Efterhånden som han kom op gennem kongerækken, slap han op for egne kostumer, smykker og andet tilbehør.

Derfor kontaktede han Koldinghus, hvor man gennem flere år har arbejdet med at lave tro gengivelser af historiske dragter ud fra gamle malerier. Jim Lyngvild fik lov at låne frit fra samlingen, og da han sendte sine fotos retur til Koldinghus, begyndte en idé at tage form.

- Vi følte med det samme, at Jims fotografier kan noget særligt. De formidler historien på en helt ny måde, fortæller Nanna Ebert, der er fungerende direktør på Koldinghus.

- Vi er lige begyndt

Så kostume-udlånet er nu endt i et formelt samarbejde, hvor Koldinghus kommer til at udstille samtlige de fotos, som Jim Lyngvild har skabt.

Man vil kunne se fotografierne i bibliotekssalen, flere af dem i fuld figur-størrelse, og så vil projektet ellers brede sig til andre dele af slottet, så man både kan klæde sig ud som den konge eller dronning, man ligner mest, og man kan også møde nogle af dem "i levende live". Mange af de kostumer, som er brugt til fotograferingen, vil man også kunne se på tæt hold.

- Vi er kun lige begyndt idéudviklingen, så projektet kommer til at udvikle sig en hel del, inden vi når til april, fortæller Nanna Ebert.

- Man forstår ideen

Men centralt står altså Jim Lyngvilds fotografier. Han skabte masser af opmærksomhed - og forrygende besøgstal - da han sammen med Nationalmuseet lavede udstillingen "Vikingerne kommer", som åbnede i fjor.

- På Koldinghus har man ikke tænkt, at nu laver vi en gentagelse af den succes, man fik på Nationalmuseet. Det er helt afgørende for vores samarbejde, at man på Koldinghus har forstået den grundlæggende idé i mit projekt med at fotografere kongerækken, og det er det, vi nu arbejder ud fra, siger Jim Lyngvild.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aabenraa

Advarsel: Motorveje lukker

Læserbrev

Atomkraft, ja tak

Læserbrev: Har man set mage til narreri. Vores energiminister og co. står der i tv med stort smil og proklamerer, at jyderne vil blive ovenud glade for en erstatning på 5.000 kr pr. år skattefrit' for at få deres livsdrøm ødelagt. Sig mig engang tror den børnehave til Christianborgs politikere selv på, at alle andre som dem selv er dumme? jeg har da aldrig set noget mere naragtigt. Jeg synes, man skal se lidt syd for grænsen fra Medelby til Husum, her kan man ikke finde en kvadratkilometer hvor der ikke står en vindmølle, og hvor hustage er overplastret med solceller til el, Og hvad værre er så betaler den tyske stat for øjeblikket omkring 26 mio. euro til vindmølle- og solcelleejerne, fordi man ikke kan forbruge alt det strøm som produceres. Hvad med at bruge spekulatoren i stedet for at i panik prøve på at indfri valgløfter. Politikerne har også travlt med at ødelægge folks liv på vestkysten i almenvellets navn, nemlig at få lavet en 400 kw ledning, så elværkerne kan sælge strøm til England på de Danske forbrugers bekostning. Hvor længe skal vi finde os i denne form for legaliseret diktatur og løgnehistorier. Er det ikke snart på tide at vi slår bremserne i og ser på konsekvenserne af den hovedløse klimapolitik der føres? Alle de der i børnehaven (Christianborg) taler om børnenes tarv, en floskel som man er ved at være træt af. Den største miljøsynder er jo nok mobiltelefonen, og pc'er, og dem kommer der mange flere af. En teenager i dag kan vel ikke gå mere som 10 meter på en sms og kan åbenbart ikke gå uden at være på hele tiden. Hvad med at lære dem at omgås miljøet på en anstændig måde. Strøm skal vi altid bruge, og helt sikker er, at forbruget vil mindst blive fordoblet i fremtiden, men spørgsmålet er nok mere hvordan den skal fremstilles, og om vi er dygtige nok til at se de rigtige løsninger. Hvorfor forsker man ikke i atomkraft, som jo er den absolut reneste form for udvikling af både strøm og varme, hvad med at se det positive i atomkraft og få det udviklet, så det kan bruges uden at se bomber og krig alle steder. Krige er der nok af og de har altid været der, og hvis politikerne er så naive, at de tror de kan rede hele verden, så kan man kun være målløs, når man ser historisk på det har de danske politikere altid prøvet at behage de store lande, hvad med at stå på egne ben.

Annonce