Annonce
Esbjerg

Kendt ex-minister på sygehus: Så kunne han da lige klippe den røde snor

Helge Mortensen har som tidligere folketingsmedlem og minister et godt greb om både den forgyldte saks og åbningstalen - også selv om han er indlagt med hjerteproblemer. Det var patienter fra medinsk afdeling 272, der flyttede ind i den nye afdeling B3 i den spritnye sengebygning. Foto: Lars Stokbro
Tidligere trafikminister Helge Mortensen (S) er indlagt på Sydvestjysk Sygehus og klippede snoren til den nye sengebygning, hvor han og 20 andre patienter flyttede ind i moderne enestuer tirsdag.

Esbjerg: Det var en rutineret patient, som klippede det røde bånd over til den nye afdeling B3, der som den første i den nye sengebygning på Sydvestjysk Sygehus blev åbnet tirsdag.

Som trafikminister og folketingsmedlem har Helge Mortensen (S) fra Esbjerg indviet mange motorveje og bygninger.

- Som patient er jeg glad for, at vi får enestuer. Det er en fordel som patient, at man går over til enkeltværelser i stedet for firemandsværelser, sagde han i sin tale, hvori han også fortalte lidt om livet på sygehuset.

- Firemands stuerne har da også sine oplevelser - for eksempel under landskampen mod Irland, hvor vi følte det, som om vi sad på tribunen sammen. Der manglede kun øl og pølser.

Indlagt med hjerteproblemer efter alvorlige hjertekramper havde Helge Mortensen også ros til sygeplejerskerne.

- Jeg beundrer det overskud, I har, selv om I suser rundt og har travlt. I er til for os patienter, sagde han.

Og så lukkede han guldsaksen om det røde bånd, der blafrede til jorden til klapsalver, og seng efter seng kunne rulle ind på de skinnende hvide og nye enestuer, som der bliver 158 af, når bygningen står helt færdig til foråret.

Annonce

FOR 850 MILLIONER KRONER SYGEHUS

Den nye sengebygning har:

  • kostet 850 millioner kroner
  • 158 enestuer
  • værelser med privat bad og toilet
  • fuldt hus marts 2020
  • fem etager med sengeafsnit, samt auditorium og ambulatorium til blodprøvetagning
  • en 3. sal,der nu er taget i brug, mens der arbejdes videre på de øvrige etager

Jokede trods alvorlig sygdom

I en af stuerne lå Flemming Mathiesen fra Esbjerg og talte med sin ven og gamle arbejdskammerat Lamin Newlands, der var på besøg. Flemming har været indlagt næste 14 dage med vand i kroppen, men har nu tabt 11 kilo. Og han sætter spørgsmålstegn ved idéen med, at der kun er enestuer i den nye afdeling.

- Jeg ved ikke, hvordan det bliver med enestuer. Der er nogle, som godt kan tænke sig selskab, når man ligger her, siger Flemming Mathiesen.

Han regner dog med at blive glad for stuen.

- Selv man ikke er glad for at være på sygehus, siger den 67-årige esbjergenser, der har arbejdet sammen med sin gode ven i 25 år i skoven hos Esbjerg Kommune

Fik en forskrækkelse

Da sygehusets ledelse blev opmærksom på, at Helge Mortensen var indlagt, blev han spurgt, om han havde lyst til at klippet snoren. Det skete i flot stil i sygehusstrømper og den nye hvidblå patienttøj.

Helge lægger dog ikke skjul på, at han har fået en forskrækkelse, da fik han hjertekrampe. Det er normalt en tilstand, hvor der ikke kommer ilt til hjertet.

- Men det er vist noget med blodet, det er galt med. De har ikke fundet det endnu, så jeg skal ned til undersøgelse nu, fortæller 78-årige Helge Mortensen, der glæder sig over den nye sengebygning.

Den har kostet 850 millioner kroner, og alle patienter får enestuer, hvilket vil give kortere indlæggelser.

Helge Mortensen kan også se mange fordele med den nye bygning.

- Jeg synes, det er godt at komme over i noget helt nyt. Tiden og teknologien er helt moderne. Personalet har glædet sig til at komme herover, og det er jo en dejlig følelse at flytte ind i noget nyt, siger Helge Mortensen.

Flemming Mathiesen har vand i kroppen. Her er sygeplejerske Susanne Prinds forbi for for et lille tjek. Foto: Lars Stokbro

21 patienter flyttet på 21 minutter

Afsnitsledende sygeplejerske Christina Lodberg Honoré kunne konstatere, at alle 21 patienter var flyttet og på plads efter 21 minutter.

- Der var lidt sommerfugle i maven, men alt er gået fuldstændig efter planen, siger hun.

- Nu skal vi sørge for, at vores fællesarealer med vinterhaven bliver brugt. Vi kan sagtens hjælpe patienterne ud, så de kan se, at verden stadig fungerer udenfor, siger sygeplejersken.

Hendes kollega, sygeplejerske Susanne Prinds, kunne se, at to-tre måneders planlægning har givet en super flytning. Patienterne kan nu lettere have besøg, så de pårørende ikke forstyrrer andre patienter, og de kan overnatte på stuen.

- Men vores langtidspatienter kan måske opleve det lidt som isolation. Før kunne man komme ind på en stue, hvor snakken gik lystigt, siger sygeplejersken.

21 minutter om at flytte 21 patienter. Christina Lodberg Honoré, afsnitsledende sygeplejeske, har grund til at se tilfreds ud. Foto: Lars Stokbro
Lamin Newlands og hans ven Flemming Mathiesen fik en snak om gamle minder fra dengang, de arbejdede i skov og parker for kommunen. Foto: Lars Stokbro
Sådan ser enestuen ud. Alt moderne teknisk udstyr findes i alle rum, hvor Helge Mortensen også får tid til at læse en bog om folketingskollega Poul Schlüter. Foto: Lars Stokbro
En kortege af hospitalssenge, sygeplejersker og andet hospitalsfolk var del af den store flytteforretning på Sydvestjysk Sygehus tirsdag. Og så klippede tidligere folketingsmedlem og trafikminister Helge Mortensen det røde bånd i fuld patientpåklædning. Foto: Lars Stokbro
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Illegal indvandrig er alarmerende

Fra statistikkerne ved vi, at der er godt 800.000 indvandrere og efterkommere i Danmark. Opgørelserne siger naturligt nok ikke noget om den illegale indvandring, da de pågældende personer ikke er registreret. Men Rockwool Fonden har et skøn. Ved hjælp af en avanceret statistisk model vurderer Rockwool Fonden, at cirka 26.000 personer opholder sig ulovligt i landet. Det er en stigning på 18 procent, siden fonden kom med sin seneste rapport i 2016. Nyheden er alarmerende. Et er den lovlige immigration, der så sandelig også har skabt udfordringer. Men noget ganske andet er, at vores land åbenbart huser mennesker, vi intet aner om. Vi har således ikke mulighed for at tjekke, om de pågældende er farlige kriminelle eller måske endog terrorister. I sagens natur er der indbyggede usikkerheder i rapporten. Men ifølge fondens egen forskningsenhed holder det med 95 procents sandsynlighed stik, at mellem 23.000 og 29.000 personer lever under jorden her til lands. Hver og en af dem er en for mange. Tilsyneladende er der to former for illegal indvandring. Uvist hvordan lykkes det åbenbart nogle mennesker at snige sig hertil og gå i skjul. Andre indrejser lovligt, men opholder sig efterfølgende i Danmark i strid med lovgivningen. Blandt andet sker det åbenbart, at kinesere udnytter deres landsmænd som kummerligt betalt arbejdskraft i restaurationsbranchen. Kokkene kommer til Danmark i henhold til den såkaldte beløbsordning. Den sikrer på papiret kineserne en ganske udmærket løn. Men Fagbladet 3F skriver, at ingen eller kun få fridage samt groteske arbejdsuger kombineret med fradrag for kost og logi reducerer den reelle timeløn til omkring 25 kroner. Kinesiske kokke er næppe den store trussel mod rigets sikkerhed. Men de pågældendes ophold er ligeså ulovligt som alle andre illegale immigranters. Derfor er der også her behov for en energisk indsats med at opspore og udvise disse mennesker, ligesom deres arbejdsgivere naturligvis skal gøres ansvarlige.

Kolding For abonnenter

Efter forligsbrud: SF og Enhedslisten på vej ud i det politiske mørke

Annonce