Annonce
Esbjerg

Kendt ex-minister på sygehus: Så kunne han da lige klippe den røde snor

Helge Mortensen har som tidligere folketingsmedlem og minister et godt greb om både den forgyldte saks og åbningstalen - også selv om han er indlagt med hjerteproblemer. Det var patienter fra medinsk afdeling 272, der flyttede ind i den nye afdeling B3 i den spritnye sengebygning. Foto: Lars Stokbro
Tidligere trafikminister Helge Mortensen (S) er indlagt på Sydvestjysk Sygehus og klippede snoren til den nye sengebygning, hvor han og 20 andre patienter flyttede ind i moderne enestuer tirsdag.

Esbjerg: Det var en rutineret patient, som klippede det røde bånd over til den nye afdeling B3, der som den første i den nye sengebygning på Sydvestjysk Sygehus blev åbnet tirsdag.

Som trafikminister og folketingsmedlem har Helge Mortensen (S) fra Esbjerg indviet mange motorveje og bygninger.

- Som patient er jeg glad for, at vi får enestuer. Det er en fordel som patient, at man går over til enkeltværelser i stedet for firemandsværelser, sagde han i sin tale, hvori han også fortalte lidt om livet på sygehuset.

- Firemands stuerne har da også sine oplevelser - for eksempel under landskampen mod Irland, hvor vi følte det, som om vi sad på tribunen sammen. Der manglede kun øl og pølser.

Indlagt med hjerteproblemer efter alvorlige hjertekramper havde Helge Mortensen også ros til sygeplejerskerne.

- Jeg beundrer det overskud, I har, selv om I suser rundt og har travlt. I er til for os patienter, sagde han.

Og så lukkede han guldsaksen om det røde bånd, der blafrede til jorden til klapsalver, og seng efter seng kunne rulle ind på de skinnende hvide og nye enestuer, som der bliver 158 af, når bygningen står helt færdig til foråret.

Annonce

FOR 850 MILLIONER KRONER SYGEHUS

Den nye sengebygning har:

  • kostet 850 millioner kroner
  • 158 enestuer
  • værelser med privat bad og toilet
  • fuldt hus marts 2020
  • fem etager med sengeafsnit, samt auditorium og ambulatorium til blodprøvetagning
  • en 3. sal,der nu er taget i brug, mens der arbejdes videre på de øvrige etager

Jokede trods alvorlig sygdom

I en af stuerne lå Flemming Mathiesen fra Esbjerg og talte med sin ven og gamle arbejdskammerat Lamin Newlands, der var på besøg. Flemming har været indlagt næste 14 dage med vand i kroppen, men har nu tabt 11 kilo. Og han sætter spørgsmålstegn ved idéen med, at der kun er enestuer i den nye afdeling.

- Jeg ved ikke, hvordan det bliver med enestuer. Der er nogle, som godt kan tænke sig selskab, når man ligger her, siger Flemming Mathiesen.

Han regner dog med at blive glad for stuen.

- Selv man ikke er glad for at være på sygehus, siger den 67-årige esbjergenser, der har arbejdet sammen med sin gode ven i 25 år i skoven hos Esbjerg Kommune

Fik en forskrækkelse

Da sygehusets ledelse blev opmærksom på, at Helge Mortensen var indlagt, blev han spurgt, om han havde lyst til at klippet snoren. Det skete i flot stil i sygehusstrømper og den nye hvidblå patienttøj.

Helge lægger dog ikke skjul på, at han har fået en forskrækkelse, da fik han hjertekrampe. Det er normalt en tilstand, hvor der ikke kommer ilt til hjertet.

- Men det er vist noget med blodet, det er galt med. De har ikke fundet det endnu, så jeg skal ned til undersøgelse nu, fortæller 78-årige Helge Mortensen, der glæder sig over den nye sengebygning.

Den har kostet 850 millioner kroner, og alle patienter får enestuer, hvilket vil give kortere indlæggelser.

Helge Mortensen kan også se mange fordele med den nye bygning.

- Jeg synes, det er godt at komme over i noget helt nyt. Tiden og teknologien er helt moderne. Personalet har glædet sig til at komme herover, og det er jo en dejlig følelse at flytte ind i noget nyt, siger Helge Mortensen.

Flemming Mathiesen har vand i kroppen. Her er sygeplejerske Susanne Prinds forbi for for et lille tjek. Foto: Lars Stokbro

21 patienter flyttet på 21 minutter

Afsnitsledende sygeplejerske Christina Lodberg Honoré kunne konstatere, at alle 21 patienter var flyttet og på plads efter 21 minutter.

- Der var lidt sommerfugle i maven, men alt er gået fuldstændig efter planen, siger hun.

- Nu skal vi sørge for, at vores fællesarealer med vinterhaven bliver brugt. Vi kan sagtens hjælpe patienterne ud, så de kan se, at verden stadig fungerer udenfor, siger sygeplejersken.

Hendes kollega, sygeplejerske Susanne Prinds, kunne se, at to-tre måneders planlægning har givet en super flytning. Patienterne kan nu lettere have besøg, så de pårørende ikke forstyrrer andre patienter, og de kan overnatte på stuen.

- Men vores langtidspatienter kan måske opleve det lidt som isolation. Før kunne man komme ind på en stue, hvor snakken gik lystigt, siger sygeplejersken.

21 minutter om at flytte 21 patienter. Christina Lodberg Honoré, afsnitsledende sygeplejeske, har grund til at se tilfreds ud. Foto: Lars Stokbro
Lamin Newlands og hans ven Flemming Mathiesen fik en snak om gamle minder fra dengang, de arbejdede i skov og parker for kommunen. Foto: Lars Stokbro
Sådan ser enestuen ud. Alt moderne teknisk udstyr findes i alle rum, hvor Helge Mortensen også får tid til at læse en bog om folketingskollega Poul Schlüter. Foto: Lars Stokbro
En kortege af hospitalssenge, sygeplejersker og andet hospitalsfolk var del af den store flytteforretning på Sydvestjysk Sygehus tirsdag. Og så klippede tidligere folketingsmedlem og trafikminister Helge Mortensen det røde bånd i fuld patientpåklædning. Foto: Lars Stokbro
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Uvenlig behandling af tyskere skal stoppe

Det er en gevinst for den danske del af grænselandet, når tyskere og andre EU-borgere beslutter sig for at købe et hus i Sønderjylland. Sidste år solgte EDC i Rødekro og Nybolig i Padborg i alt 55 huse til udenlandske EU-borgere, hvoraf langt de fleste var tyskere. Det er med til at skabe udvikling i en landsdel, der ellers i mange områder kæmper med faldende befolkningstal. Derfor er det meget bekymrende, at både advokater og ejendomsmæglere i Sønderjylland oplever, at servicen over for de udenlandske huskøbere er blevet forringet i en grad, så det kan risikere at få mulige tilflyttere til at opgive deres forehavende. Den oplevede forringelse er sket i forbindelse med, at den statslige Styrelse for International Rekruttering og Integration siden 1. april har overtaget opgaven med at udstede EU-opholdsbevis til de udlændinge, som vil flytte til Danmark, fordi de er ved at købe et hus i Danmark. Forinden var det Statsforvaltningen, der stod for opgaven. Dengang var oplevelsen hos advokater og mæglere, at udlændingene fra andre EU-lande, inden de flyttede hertil, kunne få det opholdsbevis, der er betingelsen for at kunne gennemføre huskøbet. Men det er ulovligt at gøre det på den måde, mener den statslige styrelse. Den kræver, at udlændingene har bopæl her i landet først, og dermed skal de leje en bolig, før de kan købe én. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) bør i en fart finde ud af, om det virkelig kan passe, at det pludselig skal være så besværligt for en EU-borger at købe et dansk hus. Selv om hans styrelse benægter, at der er lavet om på praksis, er der en række kilder, som har fortalt JydskeVestkysten, at behandlingen af sagerne foregik meget smidigere, da det var Statsforvaltningens opgave. Det må kunne lade sig gøre at genskabe den situation, så Danmark igen kan blive opfattet som et venligt værtsland for EU-medborgere, som kan forsørge sig selv og som har lyst til at købe et hus i vores land.

Nordtyskland

Turistbranche har fremgang

Annonce