Annonce
Sydjylland

Kendt journalist inviterer nye folketingsmedlemmer på træningslejr i Rødding

Tidligere DR-chef Ulrik Haagerup er kendt for at slå på tromme for konstruktive nyheder med mindre fokus på konflikt. Nu forsøger han at overføre den konstruktive tankegang til politik ved at invitere alle folketingsdebutanter på kursus på Rødding Højskole. Foto: Lars Helsinghof Bæk/Ritzau Scanpix
I bedste X-factor-stil er de nyvalgte folketingsmedlemmer, der aldrig har siddet i Folketinget før, blevet inviteret på bootcamp på Rødding Højskole. Her skal de rustes til den hverdag, der venter dem.

Bootcamp: Folketingsvalget er netop overstået, og for 41 af de valgte medlemmer er Folketinget og Christiansborg helt nyt terrræn.

For at forberede de spritnye folketingsmedlemmer til den landspolitiske kultur - og ikke mindst for at udfordre den - har det journalistiske institut Constructive Institute i samarbejde med Rødding Højskole og Trygfonden inviteret de 41 debutanter på træningslejr den sidste weekend i september. I spidsen for Constructive Institue står tidligere chef for DR Nyheder Ulrik Haagerup, der har markeret sig som fortaler for konstruktiv journalistik med mindre fokus på konflikt.

- De nyvalgte folketingsmedlemmer bliver hurtigt en del af den kultur, som der er i forvejen, og som skaber frustration hos de gamle, siger Haagerup.

Annonce

Hård kultur

I løbet af 24 timer på Rødding Højskole vil de forhenværende medlemmer af Folketinget Mette Bock (LA) og René Gade (ALT) fortælle om deres oplevelse af den politiske kultur, og om hvad de ville ønske, de havde vidst, da de selv blev valgt ind første gang. Danmarks Statistik vil fortælle om den befolkning, de nyvalgte folketingsmedlemmer nu skal være med til at lede, og Ulrik Haagerup samt øvrige journalister vil gøre debutanterne klogere på, hvordan pressen og offentligheden fungerer.

- Når døren er lukket, fortæller mange folketingsmedlemmer om voldsom frustration over, hvordan politik fungerer. Det bygger ofte på, at man skal kritisere andre for at nå ud til vælgerne gennem medierne, siger Ulrik Haagerup, der ønsker at hjælpe de nyvalgte på tværs af partifarve til at blive bedre rollemodeller og ledere for samfundet.

- Det handler om at skabe netværk og et bedre fundament at starte på, når Folketinget åbner den første tirsdag i oktober. Kurset skal opmuntre og inspirere til at at ændre kulturen, siger han.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det ligegyldige alternativ

De entrede dansk politik med kærlighed, dans og et dybfølt ønske om en anderledes måde at drive landet på. Alternativet stormede ind i Folketinget ved valget i 2015 og fik fem procent af stemmerne uden nogen anden dominerende slagplan end at gøre tingene på en alternativ måde. Leder Uffe Elbæk fandt det hele ganske "crazy", og på Nørrebro, hvor partiet fik næsten 18 procent af stemmerne og blev større end Socialdemokratiet, løftede man taget i ekstase og drømte om en ny verdensorden. I dag er festen slut. Et elendigt resultat til folketingsvalget i 2019 sendte partiet ned på tre procent af stemmerne, og man må konstatere, at partiet ingen varige aftryk har sat på dansk politik. Til trods for, at folketingsvalget i juni netop handlede om klima, der jo ellers er et af Alternativets mærkesager. Men dagsordenen er global og har ikke en snus med Alternativets indsats at gøre. Skulle man være i tvivl, kan man konsultere det såkaldte forståelsespapir, der er skrevet af regeringen Mette Frederiksen (S) og dens støttepartier Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten. Her er sat de mest ambitiøse - og måske også uopnåelige - klimamål i historien, men altså uden, at Alternativet har været involveret. Partiet, der om nogen snakkede klima og en ny samfundsindretning, har ikke sat det mindste fingeraftryk på den mest ambitiøse klimadagsorden nogensinde - stærkere bevis for parlamentarisk ligegyldighed findes næppe, og det er sigende, at man ikke har hørt et kvæk fra Alternativet, siden vælgerlussingen i juni. Partiet har i dets korte historie budt på utallige farverige indslag så som en ganske alternativ festkultur, alternativ medarbejderpleje, alternativ ansættelsespolitik i partiet, men alt sammen artigheder fra gemakkerne og ikke fra den politiske scene. Jovist, Alternativet har fået fjernet transseksuelle fra listen over psykisk syge og andre fornuftige ting, men det varige aftryk på dansk politik er det ikke blevet til, og bliver det heller næppe.

Tønder

Over 100 får måtte reddes fra vandmasser på mark

Annonce