Annonce
Udland

Kendt komiker: Facebook ville lade Hitler tale frit

Valerie Macon/Ritzau Scanpix
Sacha Baron Cohen retter hårde angreb på udbredelsen af had på sociale medier.

Det har vakt opsigt, at den 48-årige britiske komiker og skuespiller Sacha Baron Cohen nu retter et voldsomt angreb mod sociale medier.

Det er ifølge Cohen især Facebook, der har et problem. Det sociale medie har udviklet sig til en af vor tids "store propagandamaskiner", siger den britiske komiker.

Cohen mener, at selv Adolf Hitler ville have kunnet have fået plads til antisemitiske annoncer på Facebook, hvis det sociale netværk havde eksisteret i 1930'erne.

Sacha Baron Cohen, der blandt andet er kendt for satiriske, opdigtede karakterer som "Ali G" og "Borat", retter et bredt angreb mod sociale medieselskaber og i særdeleshed mod Facebook.

I en takketale for en pris fra Anti-Defamation League (ADL), der er en organisation, som bekæmper antisemitisme og diskrimination i USA, siger Cohen, at Facebook bringer annoncer uden at undersøge om de er baseret på kendsgerninger eller opdigtede påstande.

- I denne forrykte logik er det som om Facebook eksisterede i 1930'erne og ville have tilladt Hitler at bringe 30 sekunders annoncer for sit "forslag til løsning af det jødiske problem", sagde Baron Cohen i talen i New York.

En talsperson for Facebook afviser kritikken og siger, at hadefuld tale er forbudt.

- Vi kan udelukke personer, hvis de har voldelige hensigter, og vi fjerner alle, som giver udtryk for støtte til vold. Ingen - heller ikke politikere - kan opfordre til had, vold eller massedrab på Facebook, siger talspersonen.

Baron Cohens udtalelser kommer dagen efter, at Google har meddelt, at det ikke vil tillade politiske reklamemagere at anvende "mikro-målretning" af budskaber baseret på data indhentet fra browsere, politiske tilhørsforhold eller andre faktorer som brug af YouTube.

Google har forsøgt at tydeliggøre dets politik om ikke at tillade "falske påstande" i annoncer og politiske budskaber.

Det sker i forlængelse af, at Twitter har nedlagt forbud mod de fleste former for politiske annoncer. Det sker efter et tiltagende pres mod de sociale medier om at hindre udbredelse af misinformation og manipulation i forbindelse med politiske kampagner.

Facebook opfordres til at følge trop, men ifølge nyhedsbureauet AFP afviser internetgiganten at tjekke politiske taler og annoncer.

- Så nu står vi med en god moralsk norm og en god praksis. Begynd at tjekke fakta i annoncer, inden de bliver lagt på nettet, siger Baron Cohen, som er stærkt skeptisk over for Facebook- chefen Mark Zuckerbergs udsagn om, at hans selskab er "en bastion for ytringsfriheden".

- Jeg tror vi alle er enige om, at vi ikke skal give snævertsynede fanatikere og pædofile en fri talerstol til at udbrede deres synspunkt og slå ned på deres ofre, siger han og opfordrer til en fundamental ny diskussion om udbredelse af had, løgne og konspirationsteorier på sociale medier.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

3F Kolding er uforstående over for at Danfoss flytter fabrik til Polen

Leder For abonnenter

JV mener: Uvenlig behandling af tyskere skal stoppe

Det er en gevinst for den danske del af grænselandet, når tyskere og andre EU-borgere beslutter sig for at købe et hus i Sønderjylland. Sidste år solgte EDC i Rødekro og Nybolig i Padborg i alt 55 huse til udenlandske EU-borgere, hvoraf langt de fleste var tyskere. Det er med til at skabe udvikling i en landsdel, der ellers i mange områder kæmper med faldende befolkningstal. Derfor er det meget bekymrende, at både advokater og ejendomsmæglere i Sønderjylland oplever, at servicen over for de udenlandske huskøbere er blevet forringet i en grad, så det kan risikere at få mulige tilflyttere til at opgive deres forehavende. Den oplevede forringelse er sket i forbindelse med, at den statslige Styrelse for International Rekruttering og Integration siden 1. april har overtaget opgaven med at udstede EU-opholdsbevis til de udlændinge, som vil flytte til Danmark, fordi de er ved at købe et hus i Danmark. Forinden var det Statsforvaltningen, der stod for opgaven. Dengang var oplevelsen hos advokater og mæglere, at udlændingene fra andre EU-lande, inden de flyttede hertil, kunne få det opholdsbevis, der er betingelsen for at kunne gennemføre huskøbet. Men det er ulovligt at gøre det på den måde, mener den statslige styrelse. Den kræver, at udlændingene har bopæl her i landet først, og dermed skal de leje en bolig, før de kan købe én. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) bør i en fart finde ud af, om det virkelig kan passe, at det pludselig skal være så besværligt for en EU-borger at købe et dansk hus. Selv om hans styrelse benægter, at der er lavet om på praksis, er der en række kilder, som har fortalt JydskeVestkysten, at behandlingen af sagerne foregik meget smidigere, da det var Statsforvaltningens opgave. Det må kunne lade sig gøre at genskabe den situation, så Danmark igen kan blive opfattet som et venligt værtsland for EU-medborgere, som kan forsørge sig selv og som har lyst til at købe et hus i vores land.

Annonce