Annonce
Kolding

Kendt kunstner afslører skulptur i hjemby: Det er lidt som at komme hjem

Eske Kath viser her sin skulptur frem efter den officielle afsløring. Jytte Jakobsen, til højre, er en af de lokale borgere, der glæder sig over, at Genforeningspladsen både er blevet renoveret og nu også prydes af et kunstværk. Foto: Søren Gylling

Den anerkendte kunstner, Eske Kath, blev mødt med klapsalver, da hans nye kunstværk i Christiansfeld blev afsløret. Det er som at komme lidt hjem, siger Eske Kath, der voksede op i Christiansfeld.

Christiansfeld: Han rejser kloden rundt som kunstner og udstiller på gallerier og museer verden over.

Men for den kendte og anerkendte kunstner Eske Kath drejer en del af hans tilværelse sig også om Christiansfeld. For selv om bopælen er i København, er det herrnhuterbyen i Sydjylland, han voksede op i, og det er her, hans forældre stadig bor.

Mandag blev der knyttet endnu et bånd mellem Eske Kath og Christiansfeld, da en skulptur lavet af Kath blev afsløret på Genforeningspladsen i Christiansfeld.

Det var Kolding Kommune, der henvendte sig til Eske Kath, da der var nogle penge tilbage efter den omfatteende renovering af gader og pladser i byen, for at spørge, om de 250.000 kroner, kommunen havde, rakte til en Eske Kath-skulptur lavet til Genforeningspladsen.

Renoveringen

Fra 2010 til 2014 blev Nørregade, Lindegade, Museumsgade og Kirkegaards Alle renoveret fra facade til facade for 48 mio. kr. med ny belægning og vejtræer. Derudover er der anlagt en stor p-plads i Lindegade, anlagt et historisk haveanlæg, Comeniushaven, bygget ny toiletbygning og venterum ved Genforeningspladsen og Havevej er åbnet for at give lettere adgang til p-pladser bag Søstrehuset.Og endelig er Genforeningspladsen renoveret, som det sidste anlægsprojekt.

Genforeningspladsen og mindesmærket er opført til minde om Genforeningen d. 10. juli 1920, hvor Sønderjylland kom tilbage til Danmark efter 56 års preussisk herredømme.

Mange lokale tog skulpturen i nærmere øjesyn ved afsløringen. Skulpturen består af en bunke huse stablet ovenpå hinanden. Flere af de lokale borgere fik sig også en snak med kunstneren. Foto: Søren Gylling

Fantastisk transformation

- Jeg blev rigtig glad for at blive spurgt men også lidt spændt og nervøs. Det er jo en plads, der har stor symbolsk betydning. Det er lidt som at komme hjem, for det er ret personligt at lave sådan et værk, så jeg føler også, at det er lidt af mig selv, der bliver stående her, siger Eske Kath, der er uddannet på det Det Kongelige Danske Kunstakademi.

Siden han var barn, har han fulgt med i, hvordan hans hjemby har forandret sig og udviklet sig i forbindelse med den gennemgribende renovering af bykernen og udnævnelsen til Unesco-by.

- Det har været fantastisk at se hele den transformation og renovering, der er sket, og hvordan byen er kommet til at fremstå. Der har jo altid været nogen, der tog arkitekturen og æstetikken i byen alvorligt, men det er helt tydeligt nu, at det er der, fokus er nu, fortæller Eske Kath, der mener, at opvæksten i en by med en stringent bykerne som Christiansfeld har påvirket hans virke som udøvende kunstner.

Eske Kath forklarede de fremmødte, at det er dejligt at være repræsenteret og til stede i sin hjemby, hvor hans forældre stadig bor. Det er lidt som om, noget af mig bliver stående, sagde han. Foto: Søren Gylling
Annonce

Skøn oase

Trods regnvejret var mange lokale borgere mødt op til afsløringen af skulpturen. Blandt dem var Jytte Jakobsen, der har boet i Christiansfeld siden 1972.

- Det er en skøn oase midt i byen, og det er dejligt, at der bliver gjort noget inden 2020. Det er også vigtigt, at vi holder fast i de gamle traditioner, siger Jytte Jakobsen og henviser til, at man i 2020 kan fejre 100 års-jubilæet for genforeningen.

Genforeningspladsen er et af de steder i byen, hun altid viser frem til gæster, der kommer udenbys fra.

- Jeg slutter altid en tur rundt i byen af her, siger hun, der glæder sig over, at den nyrenoverede plads nu også prydes af et kunstværk.

- Det er fint nok. Der er ikke frygtelig mange kunstværker i byen, og vi skal også være med på noderne, siger Jytte Jakobsen.

Eske Kath havde taget turen fra sin nuværende hjemby, København, til Christiansfeld. Borgmester Jørn Pedersen sagde til ham, at han håbede, at han fik lyst til at flytte til Kolding Kommune, og at han - Jørn Pedersen - nok skulle hjælpe med folkeregistret. Foto: Søren Gylling
Annonce

International

Borgmester Jørn Pedersen (V) og kulturudvalgsformand Jesper Elkjær (R) var med til at afsløre skulpturen, og de glædede sig begge over, at det er et bysbarn, der står bag kunstværket.

- Selv om du er et bysbarn og også bare en af os, er du ikke bare hvem som helst, lød det i en tale fra Jesper Elkjær, der pegede på, at Eske Kath er en internationalt anerkendt kunstner.

Til næste år præsenterer Trapholt i øvrigt en soloudstilling med netop Eske Kath.

Annonce
Kolding For abonnenter

Beboere i landsby er bekymrede og retter kritik af botilbud efter brand: De tager ikke vores klager alvorligt

Danmark

Onsdagens coronatal:overblikket over epidemiens udvikling

Annonce
Annonce
Annonce
Haderslev

Tyskerne er tossede med sønderjysk liebhaveri: Ejendomsmægler oplever stigning på 350 procent

Varde For abonnenter

Åh nej - pengekassen er tom: Årtiers laksesucces i de danske vandløb er truet

Navne For abonnenter

Lars Koch Hertel var læge i Christiansfeld i mere end 30 år: Nu er han død 71 år gammel

Erhverv

Tøjgigant har virkelig lagt sig i selen og leverer det bedste resultat i nyere tid: Investeringer for 100 millioner ser fordobling af overskuddet

Over en times telefonkø er almindeligtcoronahotlinen: - Det er sindssygt lang tid at vente

Aabenraa For abonnenter

Byen kommer tættere på: Faxe Kalk er bekymret for udviklingen på havnen

Varde For abonnenter

Han lægger historier på Facebook flere gange om dagen – men åbenheden dækker over en stor lukkethed

Thomas kørte i sin fars hjulspor: Boede i lastbil i to og et halvt år

Haderslev

Hesteavler frifundet i forældet straffesag: Snød banken for 700.000 kroner i hestehandel

Storfisker er træt af hetz og sælger mange fiskekvoter

Billund For abonnenter

Ketty Hjøllund opdagede bekymrende sygdomstilfælde i Grindsted: Hun synes, der mangler noget i ny anbefaling

Esbjerg For abonnenter

Vognmand får bøde på 20.000 kroner for glemt adresseændring: Nu er han parat til at gå i retten

Kolding

Ulovligt fiskeri opdaget i Kolding Fjord: Syv åleruser fundet tæt på havn - ejer står til bøde

Annonce