Annonce
Nordtyskland

Kendt politiker fik jordskredssejr ved formandsvalg: Nu skal vi tage ansvar

Mens både det konservative CDU og de tyske socialdemokrater er svækkede, går det anderledes godt for De Grønne, hvor Robert Habeck endog har været nævnt som mulig, tysk forbundskansler. Arkivfoto: Lars Salomonsen
Robert Habeck fra Flensborg fik flere end 90 procent af de delegeredes stemmer ved De Grønnes landsmøde lørdag. Han fortsætter derfor som partiformand sammen med Annalena Baerbock, der endog fik opbakning fra flere end 97 procent.
Annonce

BIELEFELD: Med mere end 90 procent af stemmerne kan Flensborg-politikeren Robert Habeck fortsætte som chef for De Grønne i hele Tyskland. Han blev lørdag genvalgt på partiets landsmøde i Bielefeld sammen med Annalena Baerbock, der udgør formandsduoens anden halvdel. Baerbock fik endog et rekordresultat med 97,1 procent opbakning fra partiets delegerede. Det fortæller nyhedsbureauet DPA.

De Grønne har i den grad medvind for øjeblikket – men mest i vesten. Ved årets landdagsvalg i Bremen erobrede partiet 17,4 procent af stemmerne. Ved sidste års valg i Hessen og Bayern blev det til henholdsvis 19,8 og 17,5 procent.

I det tidligere DDR er opbakningen knap så imponerende. Her var resultaterne kun mellem 5,2 og 8,6 procent ved årets delstatsvalg i Thüringen, Brandenburg og Sachsen.

De Grønne har længst overgået de alvorligt svækkede, tyske socialdemokrater i popularitet.

- Vi er ikke længere en borgerbevægelse, men en politisk kraft med pligt til medvirken, mente Robert Habeck på landsmødet.

Det tolker nogle iagttagere som en opfordring til at gå i regering. Her har Robert Habeck endog været bragt i spil som mulig forbundskansler, hvilket han dog ikke selv har taget stilling til – officielt.

Habech har erfaring med koalitioner af den mere usædvanlig slags. Som tidligere miljøminister i Slesvig-Holsten regerede kan i samarbejde med det konservative CDU og de liberale i FDP inden han i 2018 blev den ene af De Grønnes to formænd.

Vi er ikke længere en borgerbevægelse, men en politisk kraft med pligt til medvirken.

Robert Habeck.

Annonce

Taler dansk

Flensborg-politikeren er et erklæret medlem af det danske mindretal syd for grænsen. Han har blandt andet studeret på universitet i Roskilde og taler flydende dansk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Fremtidens museum – men for hvem?

Annonce