Annonce
Livsstil

Kendt radiostemme fra Giro 413 skriver julekalenderbog for voksne

Margaret Lindhardt været vært på Giro 413 i 22 år. Hun gik på pension for halvandet år siden. Den ekstra tid, hun har fået, er blandt andet gået med at skrive en julekalenderbog til voksne. PR-foto: Forlaget Eksistensen
Margaret Lindhardt er kendt fra radioprogrammet Giro 413, hvor hun i sammenlagt 20 år har lagt stemme til danskernes søndag. Det er to år siden, hun gik på pension. Nu er hun aktuel med en julekalenderbog for voksne. Julen forstærker alle følelser, som Margaret Lindhardt siger. Derfor har julekalenderbogen kapitler om alt fra taknemmelighed til ensomhed.

Giro 413 er et af DR’s mest traditionsrige radioprogrammer, som har været i æteren i over 70 år. Indtil for to år siden var det Margaret Lindhardts stemme, der holdt lytterne med selskab hver søndag i 20 år. Men bare fordi hun er gået på pension, betyder det ikke, at hun ikke længere bruger sin stemme, men denne gang er det på skrift. Det sidste års tid har hun brugt en del af sin tid på at skrive en julekalenderbog til voksne.

- December sidste år brugte jeg på at gå og suge til mig. Med alle sanserne åbne nedfældede jeg en masse tanker om julen. Hvad er det, der gør den tid på året speciel? Alt bliver forstærket. Det gælder glæde, hygge, taknemmelighed, men også ensomhed og mangel, fortæller Margaret Lindhardt.

De tanker har hun nedfældet på skrift i bogen ”En Julekalender – 24 historier fra Decembervej”, der udkom i midten af oktober:

- En julekalenderbog for voksne, håber jeg, kan sætte tanker i gang hos læserne. Ud fra de forskellige kapitler er der mulighed for at reflektere over, hvordan man selv har det med julens aspekter.

Nogle kapitler handler om meget konkrete ting ved julen som for eksempel gavegivning og planlægning – problemet med at få familiekabalen til at gå op.

- Andre kapitler handler om mere komplekse forhold ved julen. For eksempel et kapitel om glæde. Det var faktisk svært at skrive, for essensen i at glædes, er noget, man skal øve sig i, forklarer hun.

Annonce

Margaret Lindhardt

Margaret Lindhardt er kendt for sin stemme i radioprogrammet Giro 413, som hun var vært for i 20 år, inden hun gik på pension i 2017.

Hun er født og opvokset i Esbjerg. Som 12-årig flyttede hun til København, hvor hendes forældre havde en bagerforretning.

Margaret Lindhardt arbejdede som folkeskolelærer indtil 1981, hvor hun blev ansat i DR.

I 1995 overtog hun radioprogrammet Giro 413, der er et ønskeprogram, hvor lytterne donerer penge til dårligt stillede børn og unge mod at få en hilsen sendt og en sang spillet.

I de år oplevede programmet den højeste lyttertilslutning i mange år med over 800.000 lyttere ugentligt.

I dag holder hun foredrag og underviser unge radiostemmer i stemmebrug og formidling.

”En julekalender – 24 historier fra Decembervej” udkom 15. oktober. på Forlaget Eksistensen.

Glæden i de små ting

Den slags øvelse har hun haft tæt inde på livet i sine mange år som Giro 413-vært, som hun overtog i 1995. Radioprogrammet er et ønskeprogram, hvor lytterne donerer penge til dårligt stillede og udsatte børn og unge i Danmark mod at få en hilsen sendt og en sang spillet. Under Margaret Lindhardts værtskab havde programmet sin højeste lyttertilslutning i mange år på over 800.000 lyttere ugentligt. Derfor er programmet også nævnt mange gange i julekalenderbogen. Blandt andet i et kapitel om julehilsner. Dem er der nemlig mange af i Giro 413 i løbet af december.

- Det er sikkert ikke kun mig, der har det sådan, for mange er kun i kontakt med venner og bekendte en gang om året, hvor man lige sender en tråd ud til folk, man ikke ser så tit. I Giro 413 blev der sendt mange hilsner til venner og bekendte, som fik en melodi med i stedet for et julekort. Det var tit, jeg blev rørt over hilsnerne, som var betænksomme og kærlige. Så var der ikke et øje tørt hos mig, fortæller Margaret Lindhardt, som med årene er blevet mere bevidst om det at glædes.

- Det handler om måden, man ser tingene på. Man kan lære at glædes over naturen, vejret, relationer, et smil fra en fremmede eller en positiv bemærkning. Det sætter jeg pris på. Det er der jo allerede i forvejen. Det er bare lige med at have øje for det.

Det har hun blandt andet omkring sit hjem ved Svanemøllen på Østerbro, hvor hun har lært for eksempel at sætte pris på udsigten til både himmel og hav. Hun er også glad for det, hun bruger sin tid på. Hun siger sjældent nej til en udfordring. Selv om hun er gået på pension, underviser hun stadig i stemmebrug og formidling ved DR og holder foredrag. Da hun en gang blev bedt om at holde et foredrag under overskriften "Glæden i min hverdag", satte det ikke så lidt tanker i gang hos hende:

- Jeg blev så glad for, at der var ikke så lidt at glæde sig over. Det kommer an på, hvilket blik man har på det. Jeg tænker også på, at der er nogen, der har sværere vilkår at slås med. Når de alligevel er i stand til at finde noget at glædes over, så skal man være et skarn ikke selv at glædes.

Ensomhed

Netop det med svære vilkår og ensomhed kommer Margaret Lindhardt også omkring i julekalenderbogen, for det er lige så meget en del af julen for mange mennesker. Hun har selv stiftet bekendtskab med fattige vilkår, da hun i sine teenageår flyttede med sin familie fra Jylland til Nørrebro i København i et slumkvarter, hvor lejligheden kun havde koldt vand og kakkelovn, hvilket egentlig var lidt usædvanligt i midten af 60’erne.

- Den tid gav mig et indblik i sociale forhold og boligsituationer. Der er ingen tvivl om, at de år gav mig indsigt, som jeg har båret med mig gennem livet, og som også gav mening med arbejdet i Giro 413, hvor vi samlede penge ind til udsatte børn og unge. Det er sådan noget, der er godt at reflektere over. Især i julemåneden, fortæller Margaret Lindhardt.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

IS-medlem er inderligt uvelkommen

Et tidligere medlem af Islamisk Stat ankom mandag til Danmark, og blev straks anholdt. Manden har siddet fængslet i Tyrkiet, men blev sendt til Danmark på begæring af de danske myndigheder. Formentlig skal man være jurist for at forstå, hvorfor Danmark har bedt om at få den pågældende udleveret. Han er inderligt uvelkommen. Manden er den 28-årige Ahmad el-Haj. Han er af palæstinensisk oprindelse, men ærgerligt nok udelukkende dansk statsborger. Passet kan han derfor ikke miste. Trods det danske pas er det naturligvis grotesk at påstå, manden er vendt hjem. Danmark er ikke et hjem for mennesker, der har vendt os ryggen og direkte kæmpet mod landets interesser. Justitsminister Nick Hækkerup er blevet kritiseret for at lægge pres på domstolene i sagen om den den udleverede. Ministeren har nemlig sagt, at manden forhåbentlig bliver dømt for de forbrydelser, han har begået. Kritikken kommer fra De Radikale og Enhedslisten. Strengt taget har de ret i, at det ikke er en ministers, men domstolenes opgave at vurdere, om en sigtet er forbryder eller ej. Men ikke desto mindre er Nick Hækkerups spontane reaktion absolut forståeligt. Så skulle en domstol kende den pågældende skyldig, sker det forhåbentlig efter straffelovens paragraf 114. Den såkaldte terrorparagraf åbner nemlig mulighed for fængsel på livstid. Sanktionen er aldeles passende, hvis den 28-årige skulle vise sig at have deltaget i Islamisk Stats uhyrlige forbrydelser. Måtte han i givet fald aldrig komme på fri fod eller i hvert fald sidde i fængsel, til han er en meget gammel mand ligesom den firedobbelte politimorder Palle Sørensen. Han tilbragte 33 år bag tremmer. Ahmad el-Haj blev ifølge flere medier hårdt såret under et bombeangreb og sidder i kørestol. Han har fortalt Weekendavisen, at han inderligt fortryder sine handlinger. I betragtning af de konsekvenser hans indsats for Islamisk Stat har haft for ham selv, er det såmænd ganske muligt. Nogen formildende omstændighed er det imidlertid ikke.

Annonce