Annonce
Sydjylland

Kendt storbonde udvider imperium med plads til tusindvis af grise

Landmand Martin Lund Madsen er en af Danmarks største svineproducenter. Nu er han ved at udbygge sit imperium med byggeri i Grindsted.Foto: Martin Ravn

Martin Lund Madsen, der er en af Danmarks største svineproducenter, er begyndt at udvide med tusindvis af stipladser uden for Grindsted. Han bekræfter, at byggeriet er i gang, men fortæller at det ikke betyder udvidelse af produktionen af slagtesvin

Udvidelse: Nok er han allerede en af Danmarks største svineproducenter. Men svineproducent Martin Lund Madsen fra Bramming er ikke færdig med at udvide. Derfor er han netop også begyndt at udvide sit imperium med byggeriet af 17.000 nye stipladser uden for Grindsted. Det skriver landbrugsavisen.dk.

Byggeriet sker ved landejendommen Hedegaard ved Grindsted, som Martin Lund Madsen købte sidste år. Ejendommen var sat til salg for 185 millioner kroner, men salgsprisen er ukendt. Det er på samme vej, at Martin Lund Madsen nu vil bygge nye klimastalde.

Han bekræfter over for JydskeVestkysten, at han har fået en miljøtilladelse, og at byggeriet så småt er i gang. Han fortæller, at byggeriet ikke betyder en udvidelse af hans årlige produktion på omkring en kvart million slagtesvin årligt, som gør ham til en af landets største svineproducenter.

- Det er for at få grisene tæt på, hvor de bliver født, så de bliver transporteret så lidt som mulig. Det er mere moderne faciliteter, som er til gavn for både miljøet og for vores medarbejdere, siger Martin Lund Madsen, der ikke vil uddybe yderligere.

Annonce

Kommune har givet tilladelse

Byggeriet bliver yderligere bekræftet af en miljøtilladelse fra Billund Kommune fra 7. august. Her fremgår det, at der er tale om to bygninger med 14 sektioner. Produktionsarealet er i alt 5.124 kvadratmeter.

Martin Lund Madsen har det seneste år især gjort sig bemærket ved at spærre Skovgårdsvej i Vejen på grund af en strid med Vejen Kommune og Banedanmark. Han har spærret vejen, efter at Højesteret har givet ham medhold i, at ekspropriationen af hans grund i forbindelse med anlæggelsen af vejen er ugyldig. Vejen Kommune forsøger i øjeblikket at lovliggøre vejen ved at ekspropriere via en anden lovgivning.

MLM Groups overskud lød i 2018 på 5,5 millioner kroner. Et betydeligt fald i forhold til 2017, hvor koncernen præsenterede et overskud på 22,9 millioner kroner. Martin Lund Madsen ejer omkring 30 gårde og er en af Danmarks største svineproducenter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: En tænkepause er trods alt bedre end dum beslutning

Klimaet er udfordret. Danmark har et ansvar for at gøre en forskel for nuværende og for kommende generationer. Men danske politikere har også et ansvar for ikke at træffe beslutninger, der måske er populære på den korte bane, men kontraproduktive på den lange. Regeringen har atter udskudt en beslutning om ny oliejagt i Nordsøen. Den danske stat har i over 40 år givet virksomheder tilladelse til at udvinde olie og gas i Nordsøen. Den forretning har finansieret en betydelig del af velstanden i dette land. I tusindvis af mennesker arbejder i den industri, alene i denne del af landet, og det skal de ikke skamme sig over. De skal nemlig være med til at finansiere fremtiden. Fire selskaber har budt i den ottende runde, som gælder fra 2025 og giver mulighed for at udvinde olie til 2055. Selskaberne var lovet et svar for et halvt år siden. Nu må de vente på ubestemt tid. Regeringen har udbedt sig tænkepause, og det er ærligt talt ikke den værste beslutning, regeringen kunne træffe lige nu. De politiske vinde blæser uansvarlighedens vej, politisk er regeringen under pres af sine støttepartier for at sætte en prop i Nordsø-olien. Vi har fået en enormt ambitiøs klimalov. Danmark vil reducere sit CO2 udslip med 70 procent inden 2030. Problemet er, at ingen kender regningen for den beslutning. Kun ligger det fast, at den bliver stor. Nordsøens olie er sort. Men den er i globalt perspektiv mindre sort end megen anden olie. Udfaser Danmark olie hurtigere end grønne energikilder er konkurrencedygtige på verdensmarkedet, forbedrer det ikke klimaet, tværtimod. Så leverer andre endnu sortere brændstof. Danmark tager sit ansvar som et af verdens rigeste lande alvorligt. Men Danmark fylder uendeligt lidt i det globale klimaregnskab, og det vil i virkeligheden ikke kunne måles på et eneste termometer på kloden i 2030, om Danmark lander på 50 eller 75 procent i 2030. Derimod vil det kunne måles, hvis danske oliemilliarder investeres i grønne investeringer, som kan udkonkurrere olien og gassen. Danmark gør ingen forskel ved at blive fattigere. Men Danmark kan gøre forskel, hvis vi sætter vores velstand ind på at finde løsninger – også for de mange, mange andre.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];