Annonce
Vejen

Kendt Vejen-borger delte ud af livets oplevelser

Mogens Krintel har skrevet en bog om sit liv, og den tog han udgangspunkt i, da han søndag holdt foredrag i en fyldt Vejen Sognegård. Foto: Astrid J. Vestergaard
Radiovært Mogens Krintel holdt søndag foredrag i Vejen Sognegård og fortalte, hvordan det gik til, at fiskehandlerens søn blev en anerkendt revy-forfatter.

VEJEN: Radiovært og forfatter Mogens Krintel holdt søndag et velbesøgt foredrag i Vejen Sognegård.

Han tog udgangspunkt i erindringsbogen "Det er da gået meget godt", som han udgav på opfordring fra sin yngste søn, og bogens 300 sider blev kortet ned til et veloplagt foredrag på cirka en time, fyldt med livagtige skildringer fra det gamle Vejen.

Hans forældre drev i mange år en fiskeforretning i Nørregade, og ifølge foredraget var røgen, når faderen røgede fisk, så tyk, at bilister i Nørregade måtte tænde billygterne for at kunne orientere sig!

Mogens Krintel fortalte om det gamle friluftsbad, om Bakkely Skole og om skolens kor, der sang så godt, at det deltog i DRs sangdyst fra kyst til kyst. Og så fortalte han om barndommens leg.

- Vi havde hele Vejen som vores legeplads dengang. Der var masser af børn og mødre hjemme. Det er fantastisk at tænke tilbage på. Vi kunne spille bold i Jernbanegade uden problemer, for der var ikke mange biler, og vi legede med hønseringe, marmorkugler og den slags. Vi lavede også cirkus-forestillinger i Sadelmager Lunds lagerbygning. Det kostede fem øre at se vores forestilling, og af en eller anden grund skulle jeg altid spille klovn, fortalte han med et smil.

Annonce
Vi havde hele Vejen som vores legeplads dengang. Der var masser af børn og mødre hjemme. Det er fantastisk at tænke tilbage på.

Mogens Krintel, forfatter og radiovært

Kys på kærlighedsstien

Mogens Krintel mødte i 1960 sin hustru Lise til en fest i den lokale ungdomsforening og fortalte i foredraget detaljeret om, hvordan det var at slentre hånd i hånd på kærlighedsstien, der forbinder Skolegade med Vester Allé - vel vidende, at det gjaldt om at kysse på den første del af stien, fordi svigermor fra et vindue kunne observere, hvad der skete på resten af turen!

Mogens Krintel er uddannet maskinarbejder og ingeniør. Han arbejdede i mange år som lærer på Vandel Ungdomsskole, og en kontakt til Studie 73 gav ham lyst til at skrive revytekster. I flere år havde han et udbytterigt samarbejde med skuespiller Jan Schou, og Krintels revytekster er opført mange steder.

I dag er Mogens Krintel radiovært på Radio Ådalen, og det er hans stafet-sang, der synges på lørdag, når Vejen afvikler Stafet for Livet.

Sangen blev spillet under foredraget, hvor der også blev vist billeder fra det gamle Vejen.

Under den efterfølgende kaffe gik snakken lystigt, for mange tilhørere kunne tydeligt huske fiskeforretningen i Nørregade og det liv, der blev levet dengang.

Annonce
Forsiden netop nu
Kolding For abonnenter

Ansatte skal væk: Mindst 100 stillinger på skoler og daginstitutioner ryger i sparerunde

Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce