Annonce
Indland

Kendte filmfolk støtter studerendes blokade af filmskole

Philip Davali/Ritzau Scanpix
Undervisningen på Den Danske Filmskole er blevet for akademiseret, lyder det i erklæring fra filmmiljøet.

Studerende på Den Danske Filmskole får nu opbakning fra 264 filmfolk i deres kritik af skolens ledelse.

Det sker i form af en åben støtteerklæring, der er underskrevet af prominente navne som Jørgen Leth, Iben Hjejle, Piv Bernth, Niels Arden Oplev og Nikolaj Arcel.

Siden fredag har tidligere og nuværende elever blokeret skolen i protest mod skolens rektor, Vinca Wiedemann.

- Det er meget svært at forestille sig, at elever og ledelse kan finde hinanden i en konstruktiv proces, hedder det i erklæringen.

Problemet er ifølge filmfolkene, at skolen er blevet for akademisk.

Det har betydet mere fælles undervisning og færre praktiske øvelser.

Fællesundervisning fylder ifølge erklæringen 85 procent af undervisningen.

Det efterlader 15 procent til specialiseret fagundervisning.

- Filmskolens elever har heller ikke længere fagledere med ansvar for de enkelte studieretninger.

- Det er derfor svært at se, hvordan man kan sikre høj kunstnerisk faglighed, hedder det i erklæringen.

Allerede i januar udsendte elever på skolen en mistillidserklæring til Vinca Wiedemann, som 87 af skolens 96 elever havde skrevet under.

Fredag kom så blokaden af skolen. Det skete i kølvandet på, at den mangeårige leder af dokumentarlinjen, Arne Bro, var blevet hjemsendt.

Vinca Wiedemann sagde tirsdag til flere medier, at hun ikke har tænkt sig at stoppe trods elevernes protest.

- Jeg er ansat af kulturministeren og ansat til at udføre det arbejde og de opgaver med at sikre skolens drift og udvikling. Det er min forpligtelse.

Rektor sagde samtidig, at konflikten skal løses med dialog med de studerende.

- Jeg vil også sige, at jeg er meget åben over for og opsøgende i forhold til kontakt og dialog med de studerende.

- Den dialog vil jeg gerne føre ansigt til ansigt og ikke i offentlighedens søgelys.

60-årige Vinca Wiedemann har været rektor for Den Danske Filmskole siden 2014.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Havnevirksomheder bekymrede over at ny havnevision skal hastes igennem

Leder For abonnenter

Vores naboers mismod tiltager konstant

Allerede før første stolpe var sat, skabte det danske vildsvinehegn tysk mismod . Her er det en udbredt opfattelse, at der er tale om en camoufleret grænsemur. Anlægget bliver kædet sammen med den danske indrejsekontrol og skaber hos vores naboer billedet af et land, der ønsker at isolere sig. Nu er hegnet færdig, og alt er meget værre. Det viser sig, at hegnet er en dødsfælde for vildtet. Billeder af kvæstede og dræbte dyr fylder tyske, sociale platforme og traditionelle medier. Selv landsdækkende tv har haft indslag. Med tysk logik er hegnet ubegribeligt. Naboerne påpeger ganske korrekt, at afspærringen ikke er nogen garanti for, at den afrikanske svinepest ikke når vores breddegrader. Vildsvin kan snige sig over i de passager, der er skyldes veje og vandløb. Samtidig er dyrene fremragende svømmere, der let kan krydse Flensborg Fjord. Endelig udgår den største smittefare ikke nødvendigvis fra vildsvin, men fra mennesker. Hvis en inficeret, polsk kødpølse på en eller anden vis havner i danske dyrs fødekæde, er skaden sket. Alle disse indvendinger er ubestrideligt rigtige. Og så må der vel stikke noget andet under, konkluderer førnævnte, tyske logik. Vi er hidtil ikke lykkedes med at forklare, at der i høj grad er tale om en mentalhygiejnisk foranstaltning. Danske landmænd og fødevaresektorens mange ansatte kan sove lidt roligere, fordi der trods alt er rejst en barriere mod smitten. Samtidig sender vi et signal til de udenlandske markeder om, at vi bekymrer os om fødevaresikkerheden. Da dette budskab tilsyneladende er usælgeligt hos vores naboer, kan vi i det mindste begrænse skaden. Derfor er det fint, at der nu træffes foranstaltninger, som skal begrænse faren for yderligere skader på vildt. Men samtidig må det være tilladt at undre sig over, at ingen havde forudset problemet. Så var vi nok stadig blevet stemplet som nationalister. Men vi var i det mindste sluppet for beskyldningen om, at vi slog Bambis mor ihjel.

Annonce