Annonce
Sydjylland

Kendte til kamp for kønnenes flydende grænser: - Mit mål er at være et levende politisk kunstværk

Flere kendte, som Billy Porter på billedet, viser via deres tøj, at det er okay at bryde med normerne. Samtidig står flere frem med deres kønsidentitet, og det kan være med til at bane vejen for andre. Foto: Mike Blake/Reuters/Ritzau Scanpix
Flere kendte gør oprør med stereotype kønsroller gennem deres påklædning, og andre kæmper for LGBT+-rettigheder ved at dele deres kønsidentitet med verden. JydskeVestkysten har udvalgt nogle af de mest prominente personer i bevægelsen.
Annonce

Overblik

Harry Styles. Foto: Andrew Kelly/Reuters/Ritzau Scanpix
Annonce

Harry Styles, sanger, 26 år

Sangeren Harry Styles overraskede, da han til sit første Met Gala, som er en form for et velgørenhedsgalla, i New York i maj sidste år dukkede op i højhælede sko og en Gucci buksedragt med gennemsigtig overdel, flæser og blonder. Pyntet med en enkelt perleørering i det højre øre og masser af ringe på fingrene, hvor neglene var lakeret med sort neglelak.

Han er efterfølgende blevet et modeikon på grund af sine farverige og mønstrede jakkesæt og perlekæden, han flere gange har båret om halsen.

- Harry styles er måske det bedste eksempel på det her med at låne fra hinanden uden at identificere sig. Det er blevet mere legalt at gøre for alle mand. Før var det måske en superstjerne,der kunne gøre det, men i dag er det mere legalt for alle mand, siger As Øland, der er kreativ chef hos Dansk Mode & Textil.

Harry Styles er flere gange blevet interviewet om sin tøjstil af flere udenlandske medier. Til den britiske avis The Guardian har han i december sidste år udtalt følgende:

- For mig handler det ikke om, hvad kvinder går i, og hvad mænd går i. Hvis jeg ser en pæn skjorte og får at vide, at den er til kvinder, så tænker jeg "okay?". Det giver mig ikke mindre lyst til at bruge den. Jeg tror, at det hele bliver nemmere det øjeblik, hvor du føler dig komfortabel med dig selv. Og det er ikke kun tøj, hvor linjerne er blevet slørede. Det går igen i så mange andre ting. Jeg tror også, du kan relatere det til music, genre og seksualitet.

Annonce

Laverne Cox, skuespiller, 48 år

Laverne Cox er kendt for sin rolle som den transkønnede Sophia Burset i Netflix-serien Orange is the New Black. Selv er hun en stolt transkønnet kvinde, og med sin rolle i Orange is the New Black, har Laverne Cox været et forbillede for transkønnede. Hun er ligeledes fortaler for LGBT+-rettigheder. Hun holder derfor mange foredrag om, hvordan det er at være transkønnet. Det indebærer hendes egen historie om, hvordan hun som barn blev drillet, fordi hun ikke levede op til forventningerne om drenge.

- Jeg blev mobbet, og jeg internaliserede en masse skam, på grund af hvem jeg var som barn. Jeg blev mobbet, fordi jeg ikke opførte mig som en person, der var tildelt kønnet mand ved fødslen, skulle opføre sig. Så jeg blev kaldt tøsedreng. Jeg blev jagtet hjem fra skole stort set hver dag. Der var altid et barn eller en gruppe af børn, der ville banke mig, har Laverne Cox udtalt til det amerikanske medie Advocate tilbage i 2014.

Hun har ligeledes startet bevægelsen #Transisbeautiful (transpersoner er smukke red.) for, at transpersoner kan definere skønhed på deres egne vilkår.

Laverne Cox. Foto: Lucy Nicholson/Reuters/Ritzau Scanpix
Annonce

Sam Smith, sanger, 28 år

Sam Smith er en af de efterhånden mange kendte personer, der er non-binære. Det vil sige, at de hverken identificerer sig som mand eller kvinde, men Sam Smith føler i stedet, af de hører til et sted i spektret mellem de to køn. Derfor foretækker sangerne at blive tiltalt "de" og "dem" i stedet for "han" eller "ham". Det meddelte de på Twitter i september sidste år:

- Jeg har besluttet, at jeg ændrer mit pronomen (det stedord, der beskriver kønnet red.) til de/dem. Efter at have været i krig med mit køn hele livet har jeg besluttet mig for at acceptere mig selv for den, jeg er, både indvendigt og udvendigt.

Under Twitter-opslaget er der mange kommentarer fra personer, der ikke støtter op om Sam Smiths kønsidentitet. Det har dog ikke holdt dem tilbage, og man har siden opslaget kunnet se Sam Smith eksperimentere med tøj, makeup og smykker. I april i år udgav de sangen "I'm ready" med sangeren Demi Lovato. I musikvideoen kan man se Sam Smith iført kjole, stiletter, makeup, smykker og glimmertrikot. De har ligeledes eksperimenteret på den røde løber, hvor de blandt andet har haft højhælede sko og makeup på.

Sam Smith. Foto: Mario Anzuoni/Reuters/Ritzau Scanpix
Annonce

Billy Porter, artist, 50 år

Billy Porter er en artist, der har taget kampen op mod stereotype kønsroller. Han har i sit liv oplevet mange fordomme og kommentarer om manglende maskulinitet, fordi han er homoseksuel. Men nu, har han flere gange udtalt, har han muligheden for at ændre samfundets syn på hvilket tøj, mænd må gå i.

- Nu er jeg i en verden, hvor jeg bliver inviteret til mange røde løbere, og jeg har noget at sige via tøj. Mit mål er at være et levende politisk kunstværk hver gang, jeg dukker op til events. Jeg vil udfordre forventningerne. Hvad er maskulinitet? Hvad betyder det? Kvinder går i bukser hver dag, men i samme sekund en mand går i kjole, så skiller vandene sig. Jeg er ikke en drag queen, jeg er en mand i kjole (red.), har han udtalt til mediet Vogue i februar sidste år.

Derfor er Billy Porter ved flere lejligheder blevet set i alt fra lyserøde kapper til store balkjoler og guld buksedragter.

Billy Porter. Foto: Mike Blake/Reuters/Ritzau Scanpix
Annonce

Billie Eilish, sanger, 18 år

Billie Eilish er ikke kun kendt for sin musik. Hun er også kendt for sin tøjstil, eftersom hun stort set aldrig er blevet set i tætsiddende tøj. Sidste år fortalte hun i en Calvin Klein kampagne, at hendes tøjstil er en måde, hvorpå ingen kan dømme hende for hendes krop.

Den 27. maj i år trådte sangeren dog ud af sit skjul, da hun delte en video på Youtube, hvor hun fortæller sin historie om de kommentarer, hun får for sin krop og sit tøj.

- Hvis jeg har det tøj på, som jeg synes er komfortabelt, er jeg ikke en kvinde. Hvis jeg smider lagene, er jeg en luder. Selvom du aldrig har set min krop, dømmer du den stadig og dømmer mig for den, siger hun i videoen, mens hun lag for lag tager de store trøjer af, mens hun langsomt glider længere ned i en ukendt sort væske.

Billie Eilishs tøjstil er også kendt under fænomenet normcore, der i følge As Øland er meget udbredt i dag.

- Normcore er en måde at sige, jeg er ligeglad, og jeg er den, jeg er. Det er en form for frigjorthed, hvor man kan gå uden bh, være karseklippet uanset køn og gå i træningstøj. Det er det Billie Eilish gør. Det giver en form for anonymitet, siger As Øland.

Billie Eilish. Foto: Simon Dawson/Reuters/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Nu kan borgere med milde symptomer selv booke coronatest uden hjælp fra lægen

Annonce