Annonce
Billund

Ketty fortalte forskere om sin 'husmorundersøgelse': Hun har talt med de ramte - de er ikke blot tal

Ketty Hjøllund mistede sin mand til sygdommen ALS, og hun er blevet en central person i diskussionen om, hvorvidt der er brug for at undersøge forekomsten af den dødelige sygdom i Grindsted. Arkivfoto: Martin Ravn
Ketty Hjøllund aftalte med Region Syddanmark, at hun selv skulle fortælle en gruppe med 22 forskere om hendes indsamlede oplysninger om personer, der har fået konstateret ALS. Det er en sygdom, der lammer kroppen gradvis, og som de fleste dør af inden for en kort periode.

Grindsted: Tirsdag holdt Region Syddanmark møde med 22 forskere, der har indledt drøftelser om en mulig ny undersøgelse af sundheden i Grindsted.

Her var Ketty Hjøllund med. Hun fortalte om de oplysninger, hun har indsamlet om personer, der bor eller har boet i Grindsted, og som har fået diagnosticeret ALS, der er en sygdom, der angriber nervecellerne. Hun er nu nået op på seks personer i perioden 2019-2021 og i alt 18 personer inden for de seneste 20 år.

Hun fortæller, at hun var glad for at få muligheden for at fortælle om undersøgelsen selv:

Annonce

- Jeg har et ejerskab over for det her. Det er mit hjerteblod, og så føler jeg, at jeg gerne selv vil aflevere det til forskerne, i stedet for det bare blev skrevet på et stykke papir og videresendt, siger hun.

- Det er mig, der har talt med de her mennesker, og mig, der har fingeren på pulsen, og så er det også mig, der har den følelsesmæssige del med i det her.

Mistede sin mand

Den følelsesmæssige tilknytning har hun, fordi hun selv mistede sin mand, Thorkild, til sygdommen ALS i 2014. Det var på den baggrund, at hun begyndte at undre sig over, at hun hørte om andre med samme sygdom i nabolaget, da hun ellers vidste, at det var en sjælden sygdom.

Det førte til, at hun lavede det, hun selv kalder for en "husmorundersøgelse". Hun indsamlede simpelthen oplysninger om personer i Grindsted med ALS. Da hun fremlagde den undersøgelse for omkring fire år siden, var det medvirkende til at sætte gang i den første sundhedsundersøgelse i Grindsted.

Ved kræft er der altid håbet. Det er der ikke her. Jeg tror ikke, du kan finde nogen sygdomme, der er så forfærdelige.

Ketty Hjøllund om ALS

Nu verserer debatten om, hvorvidt der brug for en ny undersøgelse. Det skyldes blandt andet, at Ketty Hjøllund de seneste par måneder har snakket med flere, der enten selv har ALS eller er pårørende til en person med ALS. Og de har alle en tilknytning til Grindsted. Hun fortæller om sine samtaler:

- Det er meget, meget hårdt, og det påvirker mig hver eneste gang, og det påvirker mig, selvom det er mennesker, som jeg ikke kender, fordi jeg ved, hvad de skal igennem. Jeg vil påstå, at der er ingen mennesker, der forstår det - det er kun os, der har været igennem det. Thorkild havde kræft, inden han fik ALS, og det er intet i sammenligning. Ved kræft er der altid håbet. Det er der ikke her. Jeg tror ikke, du kan finde nogen sygdomme, der er så forfærdelige, siger hun.

Annonce

Har fået håb

Ketty Hjøllund var en af de mange, der blev lettede, da den første sundhedsundersøgelse blev fremlagt sammen med en konklusion om, at der ikke var en større forekomst af sygdomme i Grindsted end i sammenlignelige byer. Hun blev derfor chokeret, da DR kunne afsløre, at to forskere havde været uenige i, at der ikke var grundlag for yderligere undersøgelser.

Nu har hun igen et håb om, at der kan komme en afklaring.

- Jeg er ufattelig glad for, at det forhåbentlig bliver undersøgt helt til bunds denne her gang, og som jeg sagde for fire år siden, for fem år, for seks år siden: Jeg har sådan brug for at få det afkræftet, siger hun.

Sagen kort

  1. ALS er en sjælden sygdom. Ifølge Netdoktor.dk rammes cirka 100 personer i Danmark om året. Det er i det lys, at Ketty Hjøllund undrer sig over, at hun har oplysninger om nu i alt 18 personer, der bor eller har boet i Grindsted. Seks af dem skulle være blevet diagnosticeret i perioden 2019-2021. Hendes tal er endnu ikke verificeret af Region Syddanmark, men det arbejde er i gang.
  2. Region Syddanmark har samlet 22 forskere, der de næste uger mødes og diskuterer, om der er grundlag for flere undersøgelser af sundheden i Grindsted. Det første møde blev holdt tirsdag.
  3. Hvis der viser sig at være en overforekomst af ALS i Grindsted, betyder det ikke nødvendigvis, at der er en sammenhæng med, at fabrikken Grindstedværket i årtier deponerede affaldsstoffer ved Grindsted. Men det er den frygt, som Ketty Hjøllund har.
  4. Derfor kæmper hun også for at få landspolitikerne til at afsætte penge til en oprydning i Grindsted.

Hun har en drøm om, at forskere kan forklare hende, at der er en god grund til, at der er umiddelbart er så mange med den sjældne sygdom, der har en tilknytning til Grindsted. Det kan for eksempel være, at der er mange på hendes liste, der har været i direkte forbindelse med et farligt stof, for eksempel via et arbejde på Grindstedværket, eller at der er en genetisk årsag.

Indtil da er det bekymringen for en sammenhæng med forureningen fra Grindstedværket, der fylder.

- Jeg er bekymret. Jeg er rigtig bekymret, siger hun.

Annonce
Billund For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for rejsende at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Stor vognmand lander rekordregnskab på over 23 mio. kroner i kølvandet på politianmeldelse og sager om løndumping

Esbjerg For abonnenter

Vores madanmelder giver seks stjerner til klassisk badehotel: Maden er i top, betjeningen er i særklasse og indretningen er lige i øjet – det er rejsen værd

Haderslev/Tønder For abonnenter

Kørelærer snød køreskolen: Elever satte penge for køretimer direkte ind på lærerens eller hans kone konto

Esbjerg For abonnenter

Kæmpe skatte-rabat til Esbjergs ejendoms-matadorer: Politikere retter op på grim overraskelse ved ny lokalplan for midtbyen

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Erhverv For abonnenter

Populær campingplads tjente millioner trods byggeprojekter: - Anne og Jonas har haft én uges ferie i fem år

Varde For abonnenter

Omstridt dyrepark kendt delvist skyldig i at overtræde lov om velfærd for dyr og i at ignorere myndighedernes krav om byggestop

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Varde For abonnenter

Chokeret Julie tog sig af dement kvinde, der gik forvirret rundt i midtbyen og ledte efter kørelejlighed til grænsen: - Jeg fik at vide, at jeg bare skulle lade hende gå

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Aabenraa For abonnenter

Steen fik den bedst tænkelige fødselsdagsgave: Efter tre års kamp med kommunen kan han nu få livet tilbage

Kultur For abonnenter

Duran Duran kæmpede forgæves mod festivalkulden: Simon Le Bon kunne tø sin stemme op men ikke publikum

Haderslev

Det kan blive svært at finde en seng i pinsen: Store begivenheder sætter pres på hotellerne

Annonce